Navodno neprijatelji, a zapravo partneri

0
764

šešelj-640x336Vladajuću većinu u Nišu činiće odbornici Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije, potvrđeno je danas medijima.Naizgled neshvatljiva i nemoguća saradnja „naprednjaka“ i „radikala“, koji se u javnosti predstavljaju kao „smrtni neprijatelji“, ne samo da nije iznenađenje, nego nije ni novost, jer ove dve partije sarađuju i dele vlast u najmanje desetak opština širom Srbije.

Takav epilog najavljivali su i pojedini analitičari pre izbora, kada su isticali da je retorika Vojislava Šešelja, lidera radikala, prema Vučiću i naprednjacima previše blaga i „umivena“, da ga je Šešelj nekoliko puta i otvoreno hvalio, predstavljajući to kao dokaz dogovora i buduće saradnje.

Kako je i zašto Šešelj po povratku iz Haga oprostio Vučiću činjenicu da mu je praktično uništio partiju i napustio ga kao jedan od najvernijih saradnika dok je bio utamničen, ali i zašto nije kritikovao njegovu liberalnu politiku lišenu nacionalne note, već sa bavio isključivo Dragicom Nikolić, ostaje za širu javnost nerazjašnjeno pitanje.

Prvo „iznenađenje“ ovakve vrste dogodilo se u Apatinu, gde su radikali direktno „kumovali“ smeni dugogodišnjeg gradonačelnika Živorada Smiljanića i zajedno sa naprednjacima preuzeli gradsku vlast.

U Zemunu, mestu gde je Šešelj i doživeo svoje prve veće političke uspehe, takođe je formirana koalicija SNS-SRS-SPS, a radikali i naprednjaci ruku pod ruku idu i u beogradskoj opštini Palilula, dok je ta kombinacija vladajuća i u Obrenovcu.

Pre nekoliko dana, radikalsko-naprednjačka koalicija preuzela je vlast i u Požegi.

Podsećamo da je, tokom izbornog skandala, kada je ostalo nejasno jesu li DSS i Dveri prešle cenzus ili nisu, Vojislav Šešelj otvoreno stao na stranu naprednjaka i dao pun doprinos pokušajima da se ova koalicija zadrži van skupštine.

Srpska akcija / IN4S

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime