NDH prva država zla

0
994

reg-NDH_620x0Zagreb – Tihi rat sadašnje vlade i premijera Zorana Milanovića i katoličke crkve u Hrvatskoj nastavlja se, pa nijedan biskup nije došao u Sabor na obeležavanje međunarodnog dana sećanja na holokaust.

”Očito im još treba vremena”, komentarisao je u svom stilu Milanović, a odgovorio mu je moderator Nadbiskupskog dvora Nedjeljko Pintarić, koji je predstavlja Kaptol: ”Nije primereno prozivanje crkve na mestu i događaju kojem smo komemorisali”.

”Do aprila 1941. u Evropi nije bilo masovnih egzekucija ljudi zato što su drugačije vere i porekla. Osnivanjem NDH krenulo se s masovnim ubistvima, prvo Srba, a onda Jevreja”. rekao je Milanović. ”Protiv takve države, takozvane NDH trebalo je ustati, i to je učinilo puno Hrvata, ne hiljadu, nego deseci i stotine hiljada Hrvata”.

Hrvatski premijer zato je istaknuo uvođenje građanskog odgoja kako bi se razvila svest kod dece o različitosti, pravu da se bude drugačiji. Milanović je otišao i do instalacije na Trgu žrtava fašizma, rad umetnika Zlatka Kopljara, koji je postavio pet skulptura nastalih iz cigli koje su se proizvodile u logoru u Jasenovcu.

Za razliku od Milanovića koji je rekao da su masovni zločini u logorima počeli u Evropi prvo u Jasenovcu, predsednik Sabora Josip Leko ustvrdio je da se sa zločinima počelo od prvih dana Hitlerove diktature.

”U Hrvatskoj jednu od takvih zastrašujućih stranica prošlosti, najtamnijih, najnehumanijih predstavlja ustaški logor smrti Jasenovac, nastao po uzoru na zloglasne nacističke koncentracijske logore”, kazao je Leko.

Sukob hrvatskih biskupa nakon što im je Milanović izdelio lekciju, vezanu za obeležavanje sećanja na holokaust, zasigurno će se nastaviti još žešće.

Koliko god je Kaptol nezadovoljan SDP-ovom vlasti malo je šansa da će otvoreno da podrži i opoziciju, pre svega HDZ. Zato je realnije da će na neki način u politiku ući Željka Markić, pobednica nedavnog referenduma o braku, koja mnogo primerenije Kaptolu zastupa crkvene stavove.

Da Vas podsetimo:  Šmit nametnuo izmene Izbornog zakona

Uskoro bi se i sam papa Franjo mogao da odredi, pre svega inicijativom da pošalje u penziju četvoricu biskupa koji su ujedno i među najekstremnijima. To su vojni ordinarij Juraj Jezerinac, koji retko kada izostavi kritiku komunista, a zbog njega je i bivši predsednik Stipe Mesić molio Svetu Stolicu da interveniše i da ga primiri. Zatim gospićko-senjski biskup Mile Bogović, krčki Valter Župan i zadarski Ante Ivas, koji je imao sukob i sa bivšim SDP-ovim premijerom Ivicom Račanom. Kada budu određeni njihovi naslednici videće se da li je tačna teza da Vatikan želi umerenije biskupe u Hrvatskoj, koji neće stalno dolaziti u konflikt sa svetovom vlasti.

J. Kerbler
vaseljenska.com / Novosti

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime