(Ne) hvala ti majko Rusijo

2
938

Čitajući vesti na “m:) mondo“ naiđem na vest…
“Ruski veto za Kosovo u UN samo ako traži Srbija“.

resetnjikovPročitam sve pažljivo, razočaram se na “prvu loptu“, a onda počnem da izvodim zaključke i postavljam sebi pitanja počev od takvih… da li je ovo samo još jedna od `spinovanih` vesti usmerenih protiv Rusije sa željom da se širenjem laži zahlade odnosi između Srba i Rusa, ili je ovo još jedna vest koja samo potvrđuje odrednicu ruske spoljne politike po kojoj je ona spremna, da bi ostvarila samo svoje državno ekonomske i političke interese vladajuće oligarhije, da dozvoli da niz malih pravoslavnih država nastrada umesto nje i tako ona kupi vreme u kojem bi po njima trebao da se dogodi kolaps i propast Zapadne ekonomske i svake druge hegemonije, a da sama pri tom ni malo ne strada na način kako bi to nama malima predložila!?

Da li sam u pravu, da li su moje slutnje opravdane, i da li spoljna politika koju Putinovi glasnogovornici prezentuju kao i ovaj “gospodin“ koji se ovim povodom oglasio, a to je Leonid Rešetnjikov, procenite sami na osnovu izjava koje je izrekao!

Znači, direktor ruskog instituta za strateška istraživanja ili tako nekako, Leonid Rešetnjikov, je rekao sledeće:
“Ako bi Savet bezbednosti sada odlučivao o članstvu Kosova u UN, Rusija ne bi uložila veto ako to Srbija od nje ne bi zatražila“!
Pa kaže dalje:
“Ako to Srbija prihvati (mesto “kosove“ u UN), onda ni Rusija ne može da se suprotstavi“!
Pa dalje kaže…
“Ako Srbija to prihvati i stavi se na stranu NATO, postaće ruska meta u slučaju rata“…
Pa između ostalog kaže…
“Moskva bi mnogo volela kada bi gasovod “turski tok“ prošao kroz BJRM i Srbiju ali da je na Rusiji da iskaže svoju ponudu a da je na nama da odlučimo“!…
I tako je još mnogo toga Rešetnjikov poruči Srbiji!

Naravno, taj isti gospodin je već govorio kako je u Srbiji instalirana vlast po volji Zapada pa se pitam kako onda nije pomenuo u ovoj svojoj priči da je volja izdajničke vlasti u Srbiji jedno – a da je volja Srba nešto sasvim drugo. Kako je samo taj gospodin uspeo da napravi vezu sa prijemom “kosove“ u UN i sa “turskim tokom“ pa to je neverovatno!

Zamislite… ako sagnemo glavu jer nam SAD, EU i NATO prete i ako prećutno dozvolimo “kosovi“ mesto u UN, onda će i Rusija to dozvoliti, a pošto ćemo tada verovatno biti i članica NATO onda nam on preti kako ćemo postati ruska legitimna meta. A ako ipak smognemo snage da kažemo NATO-u, SAD, i EU – „NE“, da “kosova“ dobije mesto u UN, onda će nam verovatno Ruska vrhuška ponuditi “turski tok “ i tako nas posle sto jedne godine od oslobođenja od Turaka vrati pod “tursku interesnu sferu“.
Neverovatno sa koliko arogancije i nerazumevanja za problem svoje pravoslavne braće ovaj gospodin govori.

Da Vas podsetimo:  Kad žrtva progovori

Meni ostaje samo da u neverici i dalje tražim neke odgovore zbog ovakve izjave, ali prosto ne mogu da verujem da niko iz ruske vrhuške ni jednoga trenutka, kada nešto izjavljuju, nema svest da je mala i izmučena Srbija toliko teških stradanja podnela i na kraju je stradala dok je čekala da se velika sestra Rusija probudi!

I Probudila se Rusija, a mi smo u međuvremenu propadali i gotovo propali i šta sada u ime zahvalnosti čujemo od naše sestre Rusije!?
Pa eto… čujemo pretnje i ucene po kojima se ni po čemu ne razlikuju od stare prekookeanske kurve Amerike!

Americi, tj. Sjedinjenim Američkim Državama, ne vredi upućivati kritike i izraze neslaganja sa učinjenim i izrečenim sa njihove strane, jer su oni zemlja ogrezla u međunarodnom kriminalu i u sprovođenju globalnog genocida nad slobodnim narodima, ali šta posle ovde izrečenog od strane bitnih ljudi iz ruskog političkog vrha uputiti kao reči kritike onima kojima smo kupili vreme da se kao naši spasioci probude !?

E pa Rusijo… Srbija i Srbi su svoj istorijski zadatak kao i do sada u svojoj svetloj istoriji ponovo izvršili. Po ko zna koji put na svoja nejaka pleća mi smo kao narod preuzeli teret i odgovornost koju je pred nas Gospod Bog postavio. Časno i junački smo krenuli u otpor prema onima koji su namerili da nas unište zbog tebe Rusijo, i mi smo ušli u bitku. Ratovali smo tako što se jedan naš nosio sa njihovih stotinu, samo da bi se ti sestro naša probudila. Noseći se sa jačima od sebe u toj borbi smo i poklekli. a sada kada si se probudila, sestro, ti umesto da razlučiš i da sebi jasno priznaš da se u porobljenoj Srbiji na vlasti nalaze Zapadni poslušnici, ti samu sebe lažeš – jer ti tako odgovara i našu propast koja je evidentna bacaš kao gomilu smeća nama u lice, i kriviš nas jer smo oslabili dok si se ti budila!

Sram te bilo… sada znam… nije ovakva Rusija velika… Veliki je SRBSKI NAROD!

Da Vas podsetimo:  SNS - 50 nijansi gluposti

Saša Kasalović

FB reporter

_________________

HVALA TI, MAJKO RUSIJO!

Gospodine Kasaloviću, mogu da razumem vašu ozlojeđenost onim što je napisao g. Rešetnjikov. Posle nekih događanja u Rusiji i Ukrajini i ja sam više puta bio i tužan i ozlojeđen i razočaran i sve sam to preneo na ovim stranicama našeg FB Reportera. Pogotovo sam iskazivao svoje nezadovoljstvo kada je napuštena Novorusija, počev od pada Slavjanska pa na ovamo. Sve me je to podsećalo na odnos srpskih vlasti prema Republici Srpskoj Krajini. Događaji su skoro preslikani, samo što se u Novorusiji dešavaju dvadesetak godina kasnije. I u Hrvatskoj ponovo fašisti, i u Ukrajini ponovo fašisti, ali su komunisti skoro čitav vek saveznici sa fašistima. I Srbi i Rusi još uvek žive u bratstvu i jedinstvu i ne vode računa o svojim nacionalnim interesima.

Kao prokomunistički narodi još uvek imaju komunistička rukovodstva koja i ovde i tamo uvek izmisle neku novu taktiku da obmanu i izdaju narod i njegove nacionalne interese. Možemo da bežimo od toga, ali nemamo kud, rezultati i jednog i drugog naroda to govore. Da li je prihvatljivo da Rusija, tako reći, mirno posmatra fašističko divljanje na istoku Ukrajine i reaguje blago, kao da se radi o nekom drugom narodu, a ne o Rusima, a pri tom, baš u vreme masakra na istoku Ukrajine, slavi pobedu nad fašizmom? Da sve bude još crnje, posle pripajanja Krima, Rusija je mogla da prepolovi Ukrajinu za nedelju dana i to sa zanemarljivim gubicima. Tako je i Srbija dozvoljavala da divljaju ustaše i nije uradila šta je mogla, pogotovo na početku rata. Ali sprečavalo ih je prokleto bratstvo i jedinstvo i sve što se u taj kliše uklapa. Srbijom i dan danas vladaju komunisti, hrvati i jevreji i zato nam se dešava sve što nam se dešava.

Vas je ozlojedilo što je g. Rešetnjikov uslovio neke ruske poteze izjašnjavanjem Srbije, odnosno izjašnjavanjem srpskog rukovodstva o tim pitanjima. Pa kako ste Vi mislili da Rusija uloži VETO, tek tako, bez znanja Srbije, bez diplomatskih kontakata, ignorantskim odnosom prema Rusiji, obraćanjem Rusiji samo kad nam je strašno teško, određenim radnjama iza leđa Rusiji (kao da su Rusi mala deca) i td. i td?

Da bi sve bilo jasnije, da se podsetimo nedavne rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici. Setite se da je još pri prvom pominjanju te rezolucije, u sredstvima informisanja preneto da Rusija očekuje od Srbije obraćanje Rusiji po pitanju ruskog stava u Savetu bezbednosti. Ovo znači da su Rusi odmah imali pristup i predočili su diplomatsku proceduru u vezi rezolucije. Ko ne razume diplomatski jezik ne treba ni da se bavi politikom.

Da Vas podsetimo:  Opozicija uspavana? Ili nešto gore?

Međutim, naš predsednik Vlade je, na novinarsko pitanje, brže-bolje izjavio da on ne misli nikoga da moli ni za šta, i u tom smislu Srbija se vrlo kratkim pismom već obratila svim članicama Saveta bezbednosti, što je dovoljno. Takav neverovatan i tvrd stav je zadržao do predzadnjeg dana, odnosno do molbe predsednika Nikolića predsedniku Putinu da Rusija uloži VETO. Tek onda je kao malo ublažio svoj, reklo bi se, arogantan i bezobrazan stav prema Rusiji i njenom glasanju. Mogu da kažem da se i predsednik Nikolić nije proslavio, ali je ispalo kao da je zahvaljujući njegovom pismu Rusija donela odluku o zaštiti Srbije po izuzetno važnom istorijskom pitanju. Međutim, svima je poznato da je predsednik Dodik završio posao, išao je u Rusiju i direktno molio, kao što su trebali i ova dvojica, a kada je procurelo da je p. Dodik uspeo, e tek onda se oglasio p. Nikolić, što je takođe neverovatno.

Dobro, Vi kažete da je to srpsko rukovodstvo instalirano, ali me iznenađuje da ne posmatrate politiku i sa neke druge strane. Na primer, tim stavovima je p. Vlade Vučić isteran na čistinu i ne može da vara kako je to njegov uspeh, kako je zahvaljujući njemu Rusija uložila VETO. Prvi put se nešto krupno odigralo, a da on nije “zaslužan“. Sada svi oni kojima je bilo stalo da se naša država i naš narod ne proglase genocidnim, znaju kako se odvijala diplomatska aktivnost oko tako strašno važnog pitanja kao što je VETO u Savetu bezbednosti. Istog tog dana svi su drhtali pred Merkelovom, a u NJu Jork nije otišao čak ni ministar inostranih poslova.

Smatram da preterujete kada Rusiji kažete “Sram te bilo…“. To je već postala praksa da se Rusija pljuje i kad treba i kad ne treba. Ruski VETO je toliko vredan i važan da je sutradan u Beogradu trebalo da se okupi milion ljudi, da svi nosimo transparente, a posebno jedan od 100 metara sa natpisom: HVALA TI, MAJKO RUSIJO!

Niko dobronameran, sve i da je ranije bilo određenih propusta, sve i da je bilo dremanja ili spavanja, sada, nekoliko dana posle uloženog VETA, ne kaže tek tako Rusiji “Sram te bilo…“.

Zato mi dozvolite da baš ovom prilikom kažem: HILJADU PUTA TI HVALA, MAJKO RUSIJO !!!

S pozdravom,

Mića iz Niša

FB reporter

2 KOMENTARA

  1. Mislim da treba izbegavati preterano „tvrde“ stavove. Treba razumeti i Ruse, pogotovo njihovu zvanicnu politiku, koja se sa puno rezerve i distance odnosi prema, i sami ste konstatovali „instaliranoj“ vlasti u Srbiji (Sta o tome mislim, mozete procitati na https://namcor.wordpress.com/ ). Taj njihovoj odnos prema nasoj vlasti treba, na neki nacin, i svima nama da ukaze na to koliko je stetna i pogubna ova vlast za Srbiju. Cinjenica je da nismo uveli sankcije Rusiji. Bar ne zvanicno. Ali, nezvanicno, sledeci „preporuke“ iz EU, umesto da povecamo izvoz, smanjili smo za 30%!?? Treba razlikovati ono sto oba naroda medjusobno osecaju i sta rade oni koji predtsvaljaju nase narode. Ne mogu Rusi biti veci Srbi od Srba.

  2. Nije ovo prvi put da se neko sa ruske strane oglasi sa ovakvim izjavama. U Srbiji kakvu god izjavu da daju neki Ruski nazovimo samoprozvani zvaničnici, narod to prihvata zdravo za gotovo samo zato što je došlo od Rusa. Toliko ima zloupotreba od Ruske strane isto kao i sa zapadne da se koristi ovaj primitivizam i neprosvećenost srpskog naroda. Političari i mediji su napravili haous u srpskim glavama i ovakva atmosfera se mora pod hitno menjati.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime