Ne ignorišite bolove u ustima

0
912
Foto: pixabay

Redovan odlazak kod zubara jeste još jedan od načina da unapredite svoje zdravlje, ali slučaj jednog Kanađanina pokazuje da se posle običnog pregleda može početi borba za život.

Neimenovani mladić iz Kanade star 27 godina, otišao je nedavno kod zubara ne sluteći da će ga to dovesti u smrtnu opasnost. On je posle posete zubaru primetio da ima neko crvenilo na dlanu. Ignorisao ga je, međutim crvenilo je bilo uporno i sve strašnije. Dve nedelje kasnije, pretvorilo se u otok plave boje.

Tek kada se tom otoku priključio i nepodnošljiv bol u stomaku, odlučio se da se obrati lekarima i vidi šta se dešava. Od ostalih simptoma imao je i groznicu, smanjen apetit i šest nedelja se kaže, svake noći obilno znojio.

Za to vreme izgubio je 12 kilograma. Lekari su ga hitno uputili na testiranje gde su pronašli komade mrtvog tkiva u slezini i levom bubregu. Pored toga, imao je inficiranu masu tkiva na aortnom zalisku koji reguliše protok krvi od srca do glavne arterije.

Našli su mu i povećanu koncentraciju bakterije streptococcus salivarius u ustima.

Sve to dovelo je do zastrašujuće dijagnoze: endokaritis, odnosno zapaljenje srčanih zalizaka. Lekari kažu da je ceo proces započeo odlaskom kod zubara, gde su opasne bakterije iz usta krenule da mu se šire telom. Nije pomogla ni njegova, kako kažu lekari, loša oralna higijena.

Endokaritis i inače mogu da izazovu krvarenje i upala desni, a često se dešava da nakon posete zubaru bakterije krenu da se šire pa se bolest manifestuje u punom zamahu.

Na svu sreću, neimenovanom mladiću antibiotici su pomogli za svega dva dana, ali moraće na operaciju kako bi mu se popravila aneurizma i zamenio srčani zalizak. Kada se ovo stanje, upozoravaju lekari, zanemaruje, dovodi do infarkta i potencijalne smrti.

Da Vas podsetimo:  Novogodišnje želje

dnevno.rs/Blic

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime