Ne može vlada da povuče zakon koji je usvojila skupština

1
79

“Povodom vesti da je Vlada Srbije povukla Zakon o eksproprijaciji, ja želim samo da vas podsetim na ustavne odredbe da Vlada Republike Srbije ne može da povuče zakon koji je usvojila Narodna skupština Republike Srbije.”

Printscreen

Predsednik Narodne skupštine o proceduri usvajanja zakona (8. decembar 2021, Izvor: Otvoreni parlament)

 

Tokom jučerašnje ujdurme u institucijama, a povodom zakona zbog kojih su građani širom Srbije organizovali proteste i blokirali puteve, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić je u jednom trenutku prokomentarisao proceduru povlačenja zakona.

“Povodom vesti da je Vlada Srbije povukla Zakon o eksproprijaciji, ja želim samo da vas podsetim na ustavne odredbe da Vlada Republike Srbije ne može da povuče zakon koji je usvojila Narodna skupština Republike Srbije. Mi čekamo odluku predsednika Republike Srbije, da li će potpisati ili neće potpisati zakon i vratiti ga Narodnoj skupštini i to je jasna ustavna procedura”, rekao je Dačić juče popodne.

Ova izjava dobija ocenu – istina.

Ko je juče napravio propust u komunikaciji sa javnošću i pritom omašio svoju nadležnost?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je sinoć u javnom obraćanju da je Skupštini Srbije vratio na ponovno razmatranje Zakon o eksproprijaciji, “zbog toga što zakon ne uređuje oblast na pravi način, kao i da je predložio izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi”. (Izvor: Danas, 8. decembar 2021.)

“Ovim su ispunjeni svi zahtevi naroda u protestima“, kazao je Vučić i naglasio da tako izlazi u susret građanima i da se nije se uplašio političkih protivnika. Usput je kritikovao Vladu za „aljkavost i nemar“. Posle prerano puštenog saopštenja, iz Vlade je uveče stiglo još jedno u kome se “Vlada Srbije izvinjava građanima, Narodnoj skupštini Republike Srbije i predsedniku Republike Srbije zbog toga što je radna verzija saopštenja, tokom pripreme za sednicu Vlade, usled tehničke greške, poslata svim medijima, pre nego što je sednica Vlade uopšte i održana”.

Da Vas podsetimo:  Od 2003. do 2013. se nisam aktivno bavio politikom

U saopštenju, iz Vlade su naveli da je “Vlada Srbije na sednici 8. decembra donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik države Aleksandar Vučić”.

“Ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promeniti, Vlada će učiniti to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo”, piše u saopštenju.

Dakle, sasvim dovoljno izjava kontradiktornog sadržaja da se zbune i oni koji su pažljivo pratili ovu temu. Kao što se u analizi Otvorenog parlamenta navodi – “čini se da su pravila jasna, ali nakon višegodišnje loše institucionalne prakse koja je normalizovala kršenje procedura i zamaglila granice između zakonodavne i izvršne vlasti, zbunjenost i nepoverenje javnosti su opravdani”.

Šta kažu ta pravila?

“Svaki zakon koji usvoji Narodna skupština mora biti potvrđen i od strane predsednika Republike u roku od 15 ili 7 dana ukoliko je u pitanju hitni postupak. Ustav Republike Srbije, u članu 113, daje mogućnost Predsedniku Republike da zakon, uz pismeno obrazloženje, vrati Narodnoj skupštini, na ponovno odlučivanje. Uslove za takvo postupanje propisuje Zakon o predsedniku u članu 19: ukoliko smatra da zakon nije saglasan sa Ustavom, da je u suprotnosti s potvrđenim međunarodnim ugovorima ili opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, ukoliko pri donošenju zakona nije poštovana procedura koja je propisana za donošenje zakona, ili ukoliko procenjuje da zakon ne uređuje neku oblast na odgovarajući način.” (Izvor: Otvoreni parlament)

izvor: Ustav RS
Izvor: Zakon o predsedniku

Odluka Vlade o povlačenju zakona o eksproprijaciji je neustavna. Njome se zadire u Ustavom određene nadležnosti predsednika Republike i Narodne skupštine koje se aktiviraju onog trenutka kada narodni poslanici izglasaju zakon, naveo je Tanasije Marinković, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. (Izvor: Danas, 9. decembar 2021.)

Da Vas podsetimo:  Mene, mene tekel ufarsin II

Dalje, u slučaju vraćanja zakona na ponovno odlučivanje, prema Poslovniku Narodne skupštine, predsednik Narodne Skupštine je dužan da taj zakon dostaviposlanicima, kako bi se o tome odlučivalo na prvoj narednoj sednici.

Izvor: Poslovnik, Narodna skupština

Kako ističe i Otvoreni parlament u svojoj analizi – ukoliko poslanici odluče da opet glasaju o istom zakonu, on se sada izglasava većinom od ukupnog broja narodnih poslanika, što čini kvalitativnu razliku u odnosu na prvobitno glasanje gde je bila potrebna većina od prisutnih poslanika.

Dakle, vlada nema ništa s tim.

Vlada, kao predlagač zakona, ima pravo da povuče predlog zakona iz procedure samo do završetka pretresa predloga zakona na sednici Narodne skupštine. Nakon što je usvojen u Skupštini, zakon više nije u formi predloga i samim time Vlada ga ne može dalje povlačiti iz procedure. Narodna skupština bira i kontroliše rad Vlade, ne obrnuto. Narodna skupština ne sme biti svedena na servis Vlade (ili predsednika Republike kao drugog i izdvojenog nosioca izvršne vlasti), ona je jedino servis građana Republike. (Izvor: Otvoreni parlament)

https://www.istinomer.rs/

1 KOMENTAR

  1. Влада не може да повуче закон, али народ може да повуче/опозове и Владу и
    Скупштину!
    Процес опозива је у току!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime