Ne plači voljena zemljo

0
934

Sa 14.000 podnetih zahteva za azil u zemlje EU Srbija je na petom mestu. Mudri kažu „Sve je stalno osim promene“. Navikli na promene nama one gotovo ništa ne znače. Obećaju, ne ispune obećanje, daju, pa uzmu… A mi smo tu gde jesmo, u situaciji „stres varijante“, u nadi da će nam biti bolje. Bezvizni režim iz 2009. godine u Srbiji je stvorio redove za pasoše, ljudi su konačno poverovali da će putovati. Nažalost, ti pasoši su i posle tri godine u najvećem broju ostali neotvoreni, bez pečata. Ne ide se u Evropu bez para. A azilanti, Romi, Albanci (podaci govore da ih ima najviše sa juga Srbije), traže utočište u „krilu majke Evrope“. Ona, plemenita, pomogne dva-tri meseca, a onda zbogom.

Prema izveštaju EU građani Srbije su prošle godine bili na petom mestu sa 14.000 podnetih zahteva za azil u zemlje Unije. Ispred Srbije su Avganistan, Rusija, Pakistan i Irak. Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) objavila je da se Srbija zajedno sa Kosovom nalazi na 1. mestu sa 28.900 državljana koji su zatražili azil u 2010. godini, što je za 54 odsto više nego u 2009. godini. Broj azilanata iz 2010. skoro je izjednačen sa podacima iz 2001. godine, dok su Srbija i Kosovo sa 25.000 zahteva zauzeli prvo mesto u 2005. godini.

Građani Srbije i Kosova podnosili su zahteve u 32 razvijene zemlje, najviše u: Švedskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Italiji, Norveškoj, Danskoj i Holandiji. Znatan porast podnosilaca zahteva za azil iz Srbije zabeležen je nakon ukidanja viznog režima. Kako je reagovala Evropska unija? Nemačka, Belgija, Luksemburg, Švedska i Holandija zatražile su da se zbog povećanja broja azilanata iz Srbije ista skine sa bele šengen liste, i pokrenu procedure za ponovno uvođenje viza Srbiji. Nemački dnevnik „Velt“ piše da iz Srbije i Makedonije raste broj zahteva za azil, i da je razlog za to socijalna pomoć koja po novom usvojenom zakonu iznosi 800 evra, što je veći iznos od prosečnih plata u obema zemljama. Tako je samo u periodu januar–avgust 2011. iz Srbije 1.913 lica zatražilo azil u Nemačkoj, dok je više azilanata bilo samo iz Avganistana (5.424), Iraka (3.955) i Irana (1.978).

Da Vas podsetimo:  ZABORAVLJENI HEROJ: Od ustaša oteo voz pun Srba (VIDEO)

Veoma je atraktivna i Švajcarska, gde je u prvih sedam meseci ove godine evidentirano 1.152 zahteva srpskih državljana, zbog čega su švajcarske vlasti na 48 sati skratile rok za razmatranje zahteva za azil građana, čime će biti olakšano i ubrzano njihovo vraćanje u zavičaj. Iste mere najavljuje i Nemačka. Predsednik Vlade Ivica Dačić naredio je na sastanku Komisije za praćenje bezviznog režima da se preduzmu hitne mere za smanjenje broja takozvanih lažnih azilanata, a očuvanje vizne liberalizacije naveo je kao jedan od najvažnijih zadataka Vlade Srbije. Čak je EU poručio da je Srbija spremna da plati sve troškove za 10.000 azilanata kako ne bi došlo do ukidanja viza.

A mi se taman navikli na tu jedinu pozitivnu pogodnost koju smo dobili od EU za sve naše ustupke i odricanja.

Pa opet pretnja Srbiji, ukinuće bezvizni režim kako ih povećan broj azilanata ne bi osiromašio. A mi zabrinuti pomislimo na naše neotvorene pasoše. Tako radi Evropa bez granica. Greška, htedoh reći da su to igre bez granica u Evropi sa jasno iscrtanim granicama. Mi koji smo u Evropi, a izvan nje, treba da ostanemo gde jesmo, jer zaista, kako pesnik reče: „Ostajte ovde, jer sunce tuđeg neba neće vas grejat ko što ovo greje.“ Putuj Evropo!

Žarko Nikić

Prenešeno iz nedejnika „Akter“

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime