Ne pristaje na ponižavanje

0
927

mile-delic-pravaIsti dan kad je penzionerima isplaćena jednokratna pomoć od po 5.000 dinara, potpukovnik pilot u penziji Mile Delić poštanskom uplatnicom vratio je taj novac premijeru Aleksandru Vučiću. U poruci je naglasio: „Milostinju ne želim! Oteli ste mi 307.645 dinara.“

– Na taj gest sam se odlučio jer ništa drugo što sam ranije preduzimao nije imalo efekat. Otkad je krenula priča o smanjenju penzija Vučiću sam poslao dvocifren broj pisama u kojima sam ga molio i upozoravao da ne krši Ustav i ne otima stečenu imovinu. Isticao sam mu da on može svojim zaposlenima da određuje visinu plate, ali ne sme da dira penzije, one su stečena imovina. Zakonom koji je zbrdodolisan u šest tačaka on je to ipak uradio. Šta je sledeće? Na isti način može da donese zakon kojim će uzeti jednu sobu mog stana. Otkad je došao na vlast, Vučić igra grubo prema penzionerima. Smanjenjem penzija ušao je u šesnaesterac i napravio faul. Ne pristajem na ponižavanje, zato sam mu vratio milostinju: „Evo ti, majstore, žuti karton“. Nikoga nisam nagovarao da postupi kao ja, ali čuo sam da će još neki moji drugovi učiniti isto – kaže Delić.

Kao učesnik i organizator nekoliko protesta penzionera ispred Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Delić je već privukao pažnju režima, ali to ga nije pokolebalo.

– Ovim postupkom hteo sam da mu pokažem da postoji čovek koji misli drugačije od njega i njegovih ministara. Ne verujem da će Vučić reagovati na ovaj moj gest, a ako se odluči da komentariše pretpostavljam da će reći kako tamo neki beznačajni penzioner ne poštuje njegov rad. On nikad nije odgovorio ni na jedno moje pismo, čak ni kad sam ga molio da me primi na razgovor na teme koje su od izuzetnog značaja za vojne penzionere – tvrdi Delić.

Da Vas podsetimo:  Da li se nega u pančevačkoj bolnici kupuje skupim poklonima?

uplatnica-vucicuBivši instruktor letenja i profesor Vazduhoplovne akademije, na kojoj je predavao predmete vazduhoplovnog naoružanja i teoriju gađanja iz vaduha, oko zaštite prava vojnih penzionera angažovao se kad je vlast odbila da na pravedan i zakonit način reši problem dugovanja Fonda PIO iz 2008. godine. Penzije su tada povećane za 11,06 odsto, ali prilikom objedinjavanja vojnog i civilnog fonda, vojni penzioneri su uskraćeni za celokupno povećanje.

– Prvo smo pisali molbe, pa tužbe. Posle nekoliko protesta, krajem 2015, vlast je priznala deo duga i ponudila povećanje od 6,5 umesto 11,06 odsto. I to je uslovljeno vansudskim poravnanjem, kojim bi se svi potpisnici zauvek odrekli mogućnosti da traže ono što ih sleduje. U vreme kad su to ponudili tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad Aleksandar Vulin bilo je oko 57.000 penzionera, a danas nas ima oko 40.000 koji čekamo da država podmiri dugovanja prema nama. Upravni sud je, kako je utvrdio državni revizor, doneo 6.000 presuda, ali Fond PIO odbija da ih izvrši. Naprosto, Fond ne poštuje zakone, a u tome ima podršku ministra Vulina. To dokazuju i poslednje promene u Upravnom odboru Fonda. Umesto 21. člana, UO sada ima sedam, od kojih četiri bira Vlada. Na jednom od sastanaka u Skupštini Srbije, predsednica Odbora za rad i socijalna pitanja rekla mi je da sam suviše radikalan. Odgovorio sam joj: „Da me je vaspitavala katolička ili neka druga crkva možda bih bio smeran, ali mene su vaspitavali JNA i Savez komunista“. Na kraju mi je rekla da se strpim, da vlastima „dam malo vazduha“. „Vi uzmite vazduh, mi ćemo parole“, odgovorio sam. Mi, koji nismo pristali na vansudsko poravnanje, nastavićemo s protestima i sudskim postupcima. Sud i ulica, samo to nam može pomoći – smatra Mile Delić.

Da Vas podsetimo:  Velika sramota, Srbi dopustili muslimanima da sruše crkvu

On otvoreno podržava i protest Vojnog sindikata Srbije, koji je najavljen za 27. novembar.

– Kolege nekad po oružju, sad po muci, iz Vojnog sindikata imaju moju apsolutnu podršku. Samo tako oni mogu da upoznaju narod sa problemima koji ih muče. Zato pozivam sve drugove da učestvuju u tom protestu i da ne nasedaju na medijske trikove u kojima se protest naziva štrajkom. Čak mi je i jedan kolega, inače Vučićev pristalica, rekao: „Ako vojska štrajkuje, ko će da čuva stražu?“ To je čista demagogija. Protest će se održati u nedelju, u 5 do 12 i ni na koji način neće ugroziti izvršenje profesionalnih obaveza – kaže Delić.

Razumevanje i podršku ne očekuje od ministra odbrane Zorana Đorđevića.

– Ministar se ponaša kao loš vatrogasac. Morao je da zna u kakvom stanju je Vojska, ali nije reagovao. Tek sad, kad je protest zakazan, želi da vodi pregovore. I kad bi hteo, on ne bi smeo da nešto preduzme. Za sve mora da pita Vučića. Vučić sve radi sam, donosi odluke u ime ministra spoljnih poslova, ministra rada i svih ostalih. I sve to isključivo u propagandne svrhe, kakva je i sramna izjava o generalu Sveti Malinoviću, koga sam upoznao još kad je bio pitomac Akademije. Zbog svega toga uveren sam da se stvari mogu popraviti samo protestima – tvrdi penzionisani vojni pilot Mile Delić.

Predrag Popović

predragpopovic.wordpress.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime