Ne prizivajmo rat

1
828

Sada treba biti hladne glave. Sada se ne sme dizati glas i govoriti kako se ništa nije promenilo, kako je Balkan bure baruta i kako se Srbi i Bošnjaci (a s njima i Hrvati) nikada neće pomiriti.

Potocari, 11. jula 2015 - Nakon zvanicnog dela komemorativnog skupa, u trenutku dok su predstavnici delegacija polagali ljiljane na spomen-obelezje, premijer Alekskandar Vucic napadnut je iz mase raznim predmetima. Deo prisutnih je uzvikivao "Vucicu napolje", a kako je javila TV N1 vidjen je i transparent "Za jednog Srbina ubicemo 100 muslimana". FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb
Potocari, 11. jula 2015 – Nakon zvaničnog dela komemorativnog skupa, u trenutku dok su predstavnici delegacija polagali ljiljane na spomen-obeležje, premijer Alekskandar Vučić napadnut je iz mase raznim predmetima. Deo prisutnih je uzvikivao „Vučiću napolje“, a kako je javila TV N1 viđen je i transparent „Za jednog Srbina ubićemo 100 muslimana“. FOTO TANJUG / ZORAN ŽESTIĆ

Odmah da se razumemo: to što je Aleksandra Vučića danas napala rulja je sramotno i težak je propust organizatora.
To što je Aleksandra Vučića (kakav god on bio) danas gađala fukara, ne znači da su ga napali Bošnjaci.
Budimo realni: Aleksandra Vučića (i danas ga neću zvati ni Herojem od Feketića, ni Reformatorom Velikim) napali su oni koji žele da na Balkanu opet zavlada ludilo.

Nijednom državljaninu Srbije ne želim da iskusi ono što je Vučić iskusio.
Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica i predsednik organizacionog odbora obeležavanja 20-te godišnjice masakra u Srebrenici – već se izvinio. I Vučiću, i srpskoj vladi i srpskom narodu. Do kraja dana – pljuštaće, zasigurno, izvinjenja iz svih bosansko-hercegovačkih stranaka. Pre svega iz kabineta Bakira Izetbegovića.
Izvinjenje za izvinjenje, ali, ovo nije smelo da se desi.
Čudi me da prethodnica premijera Srbije nije reagovala, jer:
Moralo je biti mnogo više policije.
Morala je biti veća distanca između čuvanih lica i onih koji su došli u Potočare.
Morala se obezbediti druga ruta za kretanje štićenih osoba.
Moralo je mnogo toga da se uradi, da bi se ovo izbeglo.
A šta je bilo?
Ono što se dešavalo s početka devedesetih.

„Verski“ „lideri“ (i namerno ih stavljam pod znake navoda) potpaljivali su u poslednjih nekoliko dana (od blokade rezolucije o Srebrenici u UN) fukaru da na premijera Srbije simbolično bace cipele (među muslimanima je to najveća uvreda) kamenje (tako se u šerijatu vrši smrtna kazna), flaše sa vodom. U tom potpaljivanju naročito su dobri raznorazni imami koji službuju u manjim, zabačenim džamijama po zabitima.
Nije im bilo bitno što se Vučić sastao sa majkama Srebrenice i uzeo cvet da nosi na reveru, kao znak solidarnosti sa žrtvama. Njegov potez je bio politički pametan.

Da Vas podsetimo:  Heroji imaju ime, ako su heroji...

_84223811_028127412Oni su izvršili napad po scenariju koji su napisali raznorazni sledbenici Islamske „države“, džihada i Al kaide.
I da se razumemo: taj napad je trebalo da bude iskra koja će da zapali dalju vatru koja bi ponovo počela da hara Balkanom, najpre između dve zemlje sa ove i one strane Drine.
Meni lično je interesantno da se reisu-l-ulema Bosne i Hercegovine Husein efendija Kavazović oglasio tek kada je Vučić sa obezbeđenjem napustio mezarje u Potočarima. Tek tada je rekao da treba očuvati dostojanstvo i mir, da se treba ka tabutima okrenuti.
Zašto nije reagovao odmah? Kada je počeo napad?
Zašto nije tražio mir?
Ne… Tek kada je čuo „Tekbir, Allahu ekber“ on se oglasio.
Morao je ranije.
A napadači? Da se razumemo: imam razloga da verujem da su u velikom broju došli iz jednog dela Srbije, i da su se okupljali u dve – tri džamije u tom delu Srbije, da nisu iz Srebrenice. A ako vi, gospodo iz raznih bezbednosnih snaga, ne znate ko je u pitanju, onda ne radite svoj posao kako treba.
Samo mirno. Nemojmo gubiti glavu. I nemojmo opet prizivati ratove.

Aleksandar Bećić

Kolumnista

1 KOMENTAR

 1. Becicu,sramite se,,znamo mi Vas,,
  Pa zar smo mi hteli,rat 1924???!!
  Pa zar smo hteli rat 1941!!???
  Pa zar su Srbi u Bosni hteli rat 1991!!??
  Pa zar smo mi ovo juce hteliii,,
  DOKLE MI NESPREMNI,UVEK NESPREMNI,UVEK IZNENADENI,DOSTAAAA

  Ako djelatu das 2 sansu,on te ne ,,promasuje,ako bracnom partneru das 2 sansu,on te unisti,,ako lopovu das 2 sansu ,,ceka te bankrot,,
  NE DAJE SE 2 SANSA,,po koji put mi budale ovo,,dozivljavamo,,dosta nam pametnjakovica,,

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime