Ne stišavaju se reagovanja zbog Vučićeve posete Kragujevcu

0
480

Pedantni statističari su izmerili da se predsednik Aleksandar Vučić zadržao tačno 23 minuta (sleteo i odleteo) prilikom svoje posete Kragujevcu i taktičko-tehničkom zboru vojnog naoružanja, a ni dva dana posle njegove munjevite vizite.

Prvi su se tim povodom javno saopštenjem oglasili članovi kragujevačkog odbora Stranke slobode i pravde sa pitanjem za gradonačelnika Nikolu Dašića „koliko je ova parada koštala građane Kragujevca?“ Takođe, oni u svom saopštenju pitaju gradonačelnika da li postoji projekat, dozvola i dokument o javnim nabavkama za uređenje platoa u Šumaricama koji se danima pre predsednikove posete sređivao i uređivao, kao i kako i odakle će oni biti plaćeni.

SSP iz Kragujevca reaguje povodom „neviđenih pritisaka na građane“ kojima su danima zbog ovog događaja bili izloženi: od pritisaka na direktore škola da organizuju dolazak nastavnika i učenika (iako su na raspustu), spiskovima u gradskim i državnim preduzećima da bi se evidentirali oni koji sigurno dolaze (što niko nije potvrdio ali ni demantovao), flajerima u poštanskim sandučićima i „lajavcem“ kroz grad koji je „spektakl“ najavljivao.

Sutradan, u utorak, 29. juna „lopta“ je sa školske prebačena na decu predškolskog uzrasta.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak dece iz vrtića „Čili Vili“ koja su navodno organizovano odvedena na vojni zbor. Pojedini roditelji su reagovali oštro „zato što su njihova deca iskorišćena za propagandu na 30 stepeni“, navodeći da je mališanima rečeno da kod kuće ne kažu roditeljima gde su bili i sa zahtevom da neko za to odgovara. Reagovali su oštro na „mrežama“, ali u sredu, 30. juna, nisu želeli da govore za „Danas“. Njihova poruka je „da su napisali šta su imali“ i da ne žele dalje da o tome više pričaju.

Da Vas podsetimo:  Baka Julka iz Ljuljaka danas puni 102 godine- pobedila je sve nedaće!

– To je bezobrazna i besprizorna manipulacija decom i ja ću svoje dete sigurno ispisati iz tog vrtića, kaže za „Danas“ jedan otac (ni on ne želi da mu se ime pojavi u novinama), dodajući da je zgrožen tim činom.

Katarina Milosavljević, direktorka vrtića „Čili Vili“ (najstarija privatna predškolska ustanova u gradu), ovo demantuje.

– Mi svakodnevno izvodimo decu u to doba, pred ručak, u Veliki park, jer se naša ustanova nalazi baš prekoputa njega. Istina je da su deca bila u parku i tog dana ali su se vratila u vrtić pre pola jedan i gužve koja je nastala jer je parada počinjala u 13 sati, tvrdi ona.

Prema njenim rečima, deca iz njihove ustanove nikada ne idu tako daleko od vrtića, a njenu priču donekle i potvrđuje snimak mališana napravljen telefonom gde se vidi grupa dece među drvećem, a na platou gde je održan skup i koji je Vučić posetio, nema ni travke a kamoli drveta.

Ona odbija da komentariše ikakvu vezu sa politikom (bila je dugogodišnja odbornica u Zajedno za Šumadiju Veroljuba Stevanovića i u grupi gradskih odbornika koji su prošle godine prešli u Šapićev SPAS).

– Neću ni da ulazim u takve „priče“ i nije korektno da se moj angažman te vrste meša sa poslom, kojim se bavim već godinama i u kome sam bila prva i najduže sam u ovom gradu, izričita je Milosavljević.

Mediji su u ponedeljak posle mitinga i Vučićeve posete preneli da su pripadnici „kobri“ nakratko oduzeli natpise građanskim aktivistkinjama Suzani Đorđević i Aleksandri Kostić na kojima je pisalo „Nisi dobrodošao“ i „Devojčica znači hrabrost“.

– Pripadnik predsednikovog obezbeđenja u uniformi „kobre“ nam je prišao sa leđa, dok još nismo ni raširili natpise. Odakle je znao da ih imamo, ostalo nam je nepoznato. Nije nam ih oduzeo već je samo zatražio da pogleda šta na njima piše. Pogledao je natpise, nekog pozvao telefonom, okrenuo se i otišao, kaže Suzana Đorđević, dodajući da Vučić nije prošao ni blizu mesta gde su one stajale.

Da Vas podsetimo:  Četiri bombardovanja Beograda u 20. veku (14+41+44=99)

Što se spekulacija oko organizovanog dolaska na vidovdanski zbor naoružanja i tehnike ako su građani i „dovođeni“ iz drugih mesta u blizi nije bilo parkiranih autobusa (ulice su bile zatvorene za saobraćaj). Uočeni su na smotri organizovani građani iz prigradskih mesnih zajednica, poput Uglješnice (imali su transparent) ili Šumarica – kragujevačkog naselja u kome se čitav događaj i odvijao.

Ipak, ono što se razlikuje od nekadašnjih Miloševićevih „spontano organizovanih dešavanja naroda”, čiji su zaštitni znak bili penzioneri, u Kragujevcu su tog dana bili u pitanju mahom mlađi ljudi. Strasti se i dalje ne smiruju – očigledno vrućina i Vučić ne idu dobro zajedno.

Zoran Mišić „Danas”
Foto: Privatna arhiva

 

Autor: Zoran Mišić

IZVOR: Glas Šumadije

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime