Ne, tamjan ne štiti od korone

1
871
Foto: printscreen

Dnevni list Alo je u svom štampanom izdanju za subotu, 14. mart, preneo izjavu patrijarha srpskog Irineja, koji je ocenio da dim od tamjana štiti od virusa korona, čime je svoje čitaoce potencijalno doveo u zabludu i izložio opasnosti od širenja COVID19.

Patrijarh Irinej je pozvao građane da „slobodno posećuju crkve i manastire“, dodavši da će on nastaviti da obavlja svoje aktivnosti. „Čuo sam i dobro zapamtio kada je jedan doktor rekao da je dim od tamjana najbolja zaštita, a s obzirom na to da sam stalno u crkvi, nemam razlog za brigu“, kazao je patrijarh.

Alo je ipak preneo da je dan ranije vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije objavio savete za postupanje u vreme virusa korona, koji podrazumevaju samoisključivanje sveštenika sa simptomima iz bogosluženja, blagosiljanje vernika bez fizičkog kontakta, kao i privremeno ukidanje prakse celivanja ruke sveštenika.

Irinej je juče, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ipak naveo da će crkva uvesti mere protiv širenja bolesti i pozvao vernike da „budu disciplinovani“ i slušaju preporuke nadležnih institucija.

Protođakon Ljubomir Ranković je u istom tekstu objavljenom u Alo takođe ocenio da je duhovni momenat koji se dešava prilikom kađenja tamjanom i paljenja sveća dominantniji nad fizičkim, zbog čega u crkvi „apsolutno nema nikakve opasnosti od zaraze ili bolesti“.

Protođakon je svoj stav ilustrovao primerom sahrane patrijarha srpskog Pavla 2009. godine, kada se okupio veliki broj vernika, a kada nije došlo do masovnog širenja te bolesti. „Imamo i sada masovne litije u Crnoj Gori, a nema onih koji su se razboleli“, zaključio je protođakon.

Crkveni zvaničnik nije naveo da su dve eparhije u kojima su se litije najčešće i dešavale dan ranije zbog zdravstvene krize obustavile održavanje litija.

Da Vas podsetimo:  Ludilo! Krle zna bolje od Sindikata lekara broj umrlih

Veći broj naučnih radova iz oblasti medicine navodi da tamjan (Boswellia serratasuzbija mikrobe, dakle bakterije i gljivice, a ne viruse. Isti izvori navode da tamjan ima svoje antimikrobno dejstvo pri velikim koncentracijama i u obliku esencijalnih ulja. Sa druge strane, za neke vrste tamjana koje se koriste u azijskim zemljama stručnjaci navode da imaju kancerogeno dejstvo slično cigaretama.

preporukama Svetske zdravstvene organizacije, očekivano, kandilo se ne spominje kao efikasno sredstvo protiv širenja COVID19 niti bilo kog drugog virusa, već se umeto toga predlaže veća posvećenost ličnoj higijeni i izbegavanje kontakta sa zaraženim ljudima.

Hrišćanske denominacije širom sveta su izmenile svoje obrede kako bi izbegle širenje COVID19, uključujući i Rimokatoličku crkvu, Anglikansku crkvu, kao i veći broj crkava u Sjedinjenim Američkim Državama, upravo zbog straha od širenja korona virusa.

Slučaj žene koja je u svojoj crkvi u Južnoj Koreji zarazila najmanje 37 ljudi virusom korona, dok još desetine vernika takođe pokazuju simptome bolesti, ukazuju da je ipak bolje poslušati savete lekara u ovom slučaju.

Izjave patrijarha Irineja i protođakona Rankovića preneo je i portal Srbija danas.

Mateja Agatonović
Izvor: Fake News Tragač

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime