Šešelj: „Ne vraćam se, neka pokušaju da me hapse!

0
948

HAG – Haski tribunal zatražio je danas da se lider radikala Vojislav Šešelj vrati u Sheveningen, on je rekao da će morati na silu tamo da ga vrate, a zvaničnici poručuju da je ta odluka pokušaj destabilizacije Srbije.

Vlada Srbije će se u narednim danima izjasniti o zahtevu žalbenog veća Haškog tribunala.

Žalbeno veće Haškog tribunala zatražilo je danas od Pretresnog veća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu.

To veće poziva Pretresno veće da što je pre moguće, nakon što se Šeselj vrati u pritvorsku jedinicu, pruži stranama, Srbiji i Holandiji, mogućnost da budu saslušane u skladu sa Pravilom 65 B.

Od Pretresnog veća se traži i da nakon toga sprovede novu procenu uslova za Šešeljevo moguće ponovno privremeno oslobađanje, navodi se u saopštenju.

Žalbeno veće, na kraju, nalaže da uslovi Naredbe o privremenom puštanju na slobodu ostanu na snazi dok ne bude doneta naredba Sudskog veća kojom se ukida Šešeljevo privremeno oslobađanje u skladu sa sadašnjom odlukom.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao je Žalbeno veće da usvoji njegovu žalbu na odluku Sudskog veća o privremenom oslobađanju Šešelja i odbaci njegov zahtev da žalba Tužilaštva ne bude prihvaćena.
„Šešelj nije potkrepio dokazima tvrdnju da žalba Tužilaštva nije zasnovana na validnim pravnim motivima“, navodi se u podnesku koji je Bramerc uputio Žalbenom veću.

Žalba Tužilaštva kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu je primereno zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje, ističe se u podnesku.

U takve aktivnosti ubrojane su Šešeljeve izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, što je izjavljivao u više navrata, pretnje osobama koje sarađuju sa Tužilaštvom, izjave koje su uvredljive za žrtve, kao i Šešeljeve izjave i ponašanje koji dovode u pitanje humanitarne razloge njegovog privremenog oslobađanja zbog zdravstvenog stanja.

Prvostepeno veće je pustilo Šešelja na privremenu slobodu u novembru prošle godine.

Vučić: Nisam u stanju da sakrijem ljutnju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će se narednih dana Vlada Srbije izjasniti povodom zahteva Žalbenog veća da se opozove odluka o puštanju na privremenu slobodu lidera radikala.
„Nisam u situaciji da sakrijem ljutnju na vest zbog nemoralne odluke koju su doneli. Narednih dana izjasnićemo se o tome“, kazao je premijer Aleksandar Vučić novinarima u Vladi Srbije i dodao:
„Kada bih sada izgovorio sve što osećam neko bi pomislio da nisam uspeo da suzdržim bes zbog nemoralnih odluka koje su neki doneli“.

Premijer je primetio i da je očigledno da njegov govor povodom obeležavanja godišnjice bombardovanja 24. marta, ispred zgrade Generalštaba, nije naišao na opšte simpatije u svetu.
„Ali ja ne želim da menjam ni svoje srce, ni svoj um ni svoj obraz. Te hoću da upozorim da moj ponos i moj moral kao i stabilnost Srbije nemaju cenu“.

Dačić: Odluka Haga perfidna i ugoržava stabilnost regiona

Odluka Haškog tribunala da se Vojislav Šešelj vrati u Hag je perfidna, skandalozna i ugrožava stabilnost Srbije i čitavog regiona, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Srbija nijednim aktom nije bila upoznata ni sa odlukom o puštanju Šešelja, a ni sada sa odlukom o njegovom povratku, naveo je Dačić u pisanoj izjavi medijima.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, niti bilo koji državni organ, do ovog trenutka nije dobilo zvanično obaveštenje od strane Haškog tribunala o današnjoj odluci, naglasio je on. „Kada bude dobila zvanično obaveštenje, Vlada Srbije će se u narednim danima izjasniti o daljim koracima“, podvukao je šef srpske diplomatije.

Da Vas podsetimo:  Decu lečimo SMS porukama, a održavamo rijaliti u životu!

Vulin: Odluka o vraćanju Šešelja usmerena na rušenje Vučića

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je danas da je zahtev Žalbenog veća Haškog tribunala za vraćanje Vojislava Šešelja u Hag pokušaj destabilizacije Srbije i rušenje premijera Aleksandra Vučića.

„Žalbeno veće je donelo odluku da se Šešelj vraća u pritvor u Šseveningenu i na taj način pokušava da Srbiju uvuče u sukob između suda, tužilaštva ili koga god u Haškom tribunalu. Ova odluka je usmerena prvenstveno na destabilizaciju Srbije, rušenje vlade Aleksandra Vučića i direktno rušenje predsednika srpske vlade“, rekao je Vulin u izjavi novinarima.

On je primetio da je zahtev Žalbenog veća za vaćanje Šešelja u Hag došla neposredno nakon obeležavanja godišnjice bombardovanja kada je prvi put jedan srpski premijer rekao da je „u pitanju NATO agresija a nekakva akcija“.
„Srbiji je krenulo na bolje, Srbija ima više novca, rešila je svoju Železaru, počela je više da zapošljava i ne treba o tome ni slučajno da pričamo, već da govorimo o tome da li će doći do sukoba na ulicama, da li će se Šešelj predati ili neće, da li će vlada biti izdajnička, a neki drugi patrioti“, poručio je Vulin.

To je, kazao je, razlog donošenja ove odluke.

On je podsetio da je prilikom puštanja Šešelja iz Haškog tribunala novembra prošle godine, javno zahtevao od tog tribunala da ne traži kasnije vraćanje lidera radikala u pritvor, kao i da je odluka o puštanju bila usmerena protiv srpske vlade.

Ovo je, kako je rekao, još jedan pokušaj da Srbija postane nestabilna zemlja u kojoj će se ljudi sukobljavati na ulicama.

Na pitanje novinara šta Srbija radi povodom tog zahteva, Vulin je odgovorio da će se to videti i da će on lično na današnjoj sednici vlade pokrenuti to pitanje, rekavši da je jasno koje zemlje stoje iza zahteva Žalbenog veća.
„To su zemlje koje nisu htele da dođu na obeležavanje godišnjice bombardovanja i koje imaju svoje predstavnike i sudije u Žalbenom veću“, kazao je Vulin

Ljajić: Iznenadna odluka Žalbenog veća uvlači Srbiju u spor

Iznenadnom odlukom Žalbenog veća Haškog tribunala kojom je Pretresnom veću tog suda naloženo da opozove odluku o privremenom puštanju Vojislava Šešelja na slobodu, Srbija se ni kriva ni tužna uvlači u spor između Sudskog veća, Tužilaštva i samog lidera radikala, oceno je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa tribunalom Rasim Ljajić.

„Tribunal nastavlja sa svojim, najblaže rečeno, čudnim i zbunjujućim odlukama. Najpre je Šešelj pušten pod okolnostima koje su nezabeležene u dosadašnjoj praksi, a to praktično znači bez ikakvih uslova koji su postavljeni pred njega i državu Srbiju“, navodi se u saopštenju Ljajićevog kabineta.

Naslućujući šta bi mogao da bude scenario tog puštanja, Vlada Srbije je vrlo jasno, u pismu koje je tada poslala Haškom tribunalu, naglasila da je spremna da pruži garancije Šešelju, ukoliko ih prihvata, s obzirom da ih je ranije odbijao i ukoliko se on sam saglasi sa uslovima koje postavlja Pretresno veće Tribunala, naveo je Ljajić

Međutim, Haški tribunal je, podseća, doneo odluku praktično bezuslovnog puštanja, uz ogradu da Šešelj jedino ne sme da utiče na svedoke u procesu i žrtve.
„Sada se, kaže, iznenada donosi odluka o Šešeljevom povratku u Hag o kojoj smo se informisali sa sajta Tribunala. Na taj način, Srbija se ni kriva ni dužna uvlači u spor između Sudskog veća, Tužilaštva i samog Šešelja“, istakao je Ljajić.

Da Vas podsetimo:  Čuvari Hristovog groba

On je ukazao i da je Srbija do sada izvršila sve svoje obaveze prema Haškom tribunalu, ali da donošenje dve kontradiktorne odluke o istoj stvari za samo pet meseci, našu saradnju sa Hagom značajno otežava, a takođe dodatno utiče na kredibilitet suda i percepciju koju naša javnost ima prema toj instituciji.

Žalbeno veće, na kraju, nalaže da uslovi Naredbe o privremenom puštanju na slobodu ostanu na snazi dok ne bude doneta naredba Sudskog veća kojom se ukida Šešeljevo privremeno oslobađanje u skladu sa sadašnjom odlukom.

Šešelj: Neka me hapse

Šešelj je ponovio da neće dobrovoljno da se vrati u Hag, kaže da će ako mu policija dođe na vrata morati da ga iznose, a najnoviju odluku Tribunala tumači pritiskom iz Beograda, jer tvrdi da on za režim sada predstavlja već ozbiljnu pretnju.
„Sigurno neću da se vratim dobrovoljno“, rekao je Šešelj u izjavi Radio Beogradu i ponovio da je on pobedio Tribunal, a da su tamo prekršili sva njegova prava, pre svega na suđenje u razumnom roku.

Upitan dokle će ići u odupiranju povratku u Hag, rekao je da će morati da ga nose ako mu policajci dođu na vrata, a na pitanje zašo je Tribunal najpre odlučio da ga privremeno pusti, a sada traži da se vrati, kaže da nema neko objašnjenje, jer se od kad je u Srbiji, bavi „oporavkom stranke“.

U tom je smislu pomenuo da je rejting radikala uvećan za dvadesetak procenata, zbog čega i odluku Tribunala o njegovom vraćanju tumači kao pritisak režima u Beogradu, kojem je, kaže, postao „ozbiljna pretnja“.

Pretresno veće dužno da naloži Šešelju povratak u Hag

Pretresno veće Haškog tribunala dužno je da postupi po odluci Žalbenog veća tog suda i hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju lidera SRS Vojislava Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu, izjavio je Milan Antonijević iz Jukoma.

On je u izjavi Tanjugu naglasio da će se narednih dana videti koji će rok pretresno veće ostaviti Šešelju za povratak.

Prema dosadašnjoj praksi, najčešće korišćen pravnički izraz u takvim slučajevima je „u primerenom vremenu“, ali može da bude i neki određeni rok.

On je napomenuo da se na ovu odluku žalbenog veća ne može izjaviti žalba, iako je prema pravilima Trubunala, pod određnim uslovima to moguće.

Prema njegovom mišljenju, ti uslovi u ovom slučaju ne postoje.

Antonijević smatra da je „jasno zašto je žalbeno veće donelo odluku da se Šešelj vrati u Hag, s obzirom da je imao istupe u javnosti, sa neprimerenim izjavama u kojima je provejavao govor mržnje“.
„Ova odluka Tribunala postavila je pred državu Srbiju veliki zahtev“, rekao je Antonijević i podsetio da se Srbija obavezala ranije da će postupati po odlukama sudskog veća.

Žalbeno veće je u svojoj odluci, takođe, pozvalo Pretresno veće da što je pre moguće, nakon što se Šešelj vrati u pritvorsku jedinicu, pruži stranama – Srbiji i Holandiji, mogućnost da budu saslušane u skladu sa Pravilom 65 B, a koje se tiče garancija za privremeno puštanje optuženog na slobodu.

Da Vas podsetimo:  Kvaka 23: Iskočili iz istorije

Od Pretresnog veća se traži i da nakon toga sprovede novu procenu uslova za Šešeljevo moguće ponovno privremeno oslobađanje, zaključuje se u saopštenju.

Grabar Kitarović pozdravila odluku Haškog tribunala

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je odluku Žalbenog veća Haškog tribunala koje je danas zatražilo od Pretresnog veća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju lidera radikalana Vojislava Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

Grabar Kitarović je u Poreču poručila da je odluka Žalbenog veća Suda u Hagu o povratku Šešelja u pritvor „najmanje što se moglo učiniti u ovoj fazi, dok se već godinama čeka presuda“, prenela je agencija Hina.

„Na tragu svog pisma generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija pozdravljam ovu odluku Žalbenog veća Haškog suda… Svima je jasno da je on (Šešelj) odgovoran za ratne zločine, da je ratni zločinac i mesto mu je u Hagu“, navela je Grabar Kitarović.

Bivši hrvatski predsednik i počasni građanin Istarske županije Stjepan Mesić, koji je takođe prisustvovao sednici skupštine Istarske županije, smatra da je „sasvim u redu da Šešelj sasluša presudu“.
„On je prekršio sva pravila kojih se morao držati, presudu saslušati u Hagu“, naveo je Mesić.

Šešelj se posle 12 godina vratio u Srbiju prošle godine

Lider SRS se 12. novembra 2014, posle skoro 12 godina vratio u Srbiju, nakon što je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

On je bio u pritvoru Haškog tribunala od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao.

Posle suđenja koje je počelo u jesen 2007, presuda je trebalo da bude izrečena 30. oktobra 2013, ali je to odloženo nakon što je Tribunal usvojio njegov zahtev za izuzeće sudije Frederika Harhofa, kako je naveo, zbog pristrasnosti.

Od tada traje upoznavanje novog sudije Madaje Nijanga sa predmetom, a predsednik Tribunala Teodor Meron najavio je da će to potrajati do sredine 2015. godine nakon čega će početi većanje sudija o presudi

Sudsko veće Haškog tribunala donelo je 6. novembra 2014, odluku da bude privremeno pušten na slobodu, a Vlada Srbije prethodno je tribunalu dostavila garancije za njegovo oslobođenje.

Šešelj je odmah po povratku u Srbiju nastavio političke aktivnosti, a 24. marta, na dan bombardovanja on i njegove pristalice su na mitingu ispred zgrade Generalštaba, palili zastave NATO, EU i Kosova.

Tada je lider SRS poručio da su se radikali okupili da demonstriraju svoje „nemirenje“ sa zločinačkim NATO i zemljama koje su bombardovale Srbiju i svoje „ne“ ulasku Srbije u EU i režimu u Srbiji. On je pozvao pristalice SRS da „gde god vide NATO vojnike, da ih gađaju kamenjem, jajima i trulim paradajzom“.

Tome je prethodila Šešeljava pretnja da će dan nakon godišnjice od ubistva premijera Zorana Đinđića poslati svog zamenika Nebojšu Šarovića da pobode „glogov kolac“ u njegov grob.

„Politika“ je pre nekoliko dana objavila da će zbog raka na debelom crevu Šešelj ovih dana krenuti na tretman hemioterapijom, navodeći da je to odluka petočlanog konzilijuma koji brine o njegovom zdravlju, a potvrdio je šef lekarskog tima Milovan Bojic.

Predloženo je 12 tura hemioterapije, kao što je prvobitno bilo planirano u bolnici u Holandiji. Šešelj je u Hagu dobio jednu terapiju, jer je odbio da citostatike prima u posebnom zatvorskom bunkeru.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime