Ne znamo da li ćemo osvanuti

0
958

MI smo kao robijaši. O kakvoj slobodi kretanja govore, kada nismo slobodni ni u svojoj kući. Iako dan nekako prebrodimo, noć nikako da prođe. A svake noći legnemo sa pitanjem hoćemo li ujutru osvanuti. Ovako govore povratnici u selima oko Kline na Kosmetu, koji su gotovo svakodnevno izloženi napadima i pljačkama Albanaca. Svi napadi na povratnike su sa gotovo istim scenariom… Više lica upadne u kuće u toku noći, maltretiraju ukućane, opljačkaju i zaprete da slučaj ne prijave policiji…

 rep-Smigici-iz-Drsnika_620x0

– Pre petnaestak dana u kuću su nam upala četiri bandita. Razvalili su ulazna vrata, koja još uvek ne mogu da popravim. Napali su prvo mene a potom ženu, držali su vile ispred mog lica sve dok nisu pronašli novac i to nekih 65 evra i nešto dinara. Evo, od tada ne mogu da popravim ulazna vrata, zato po celu noć dežuram i strepim – priča Đorđe Šmigić (79), iz Drsnika kod Kline, nekada vodeći domaćin u ovom selu sa oko 200 domaćinstava. Sada u selu nema ni 20 povratnika.

– Bolje da se nismo ni vraćali. Ubili su nam volju i za životom. Eto vidite koliku su nam kuću srušili. I nama i rođaku kojem su ubili sina, a on od tuge u raseljništvu umro – priča Smiljka Šmigić.

Dok priča, Smiljka plače. Najviše žali jer joj unučići ne dolaze.

STANOVNIŠTVO

BEZ obzira na to što u samoj Klini ima svega šestoro srpske dece, volela bih kada završim srednju školu da ostanem ovde – priča osamnaestogodišnja Ivana Pešić koja sa roditeljima, sedmogodišnjim bratom Pavlom i sestrama Jovanom (13) i Bojanom (16) živi u ovom metohijskom gradiću. Inače, od 8.600 Srba, koliko ih je do 1999. godine živelo u Klini, sada ih je svega oko 350, dok se na području čitavog Pećkog okruga od oko 60.000 izbeglih Srba vratilo svega njih oko 2.500.

Da Vas podsetimo:  Još jedna uspešna godina Prosvjetine Škole srpskog jezika

– Kako da nam dođu… Da čitavog života nose traume. Nekada smo imali stada ovaca i krava, a sad čekamo da nam neko donese čašu mleka…

Đorđe se nadovezuje. Veli da bi ovi monstrumi došli da vide i jednu kozu a ne kakvu krupniju stoku.

A Vuleta i Grozdanu Voštić iz Klinavca trećeg maja napali su sedmi put od kada su se vratili u Metohiju. Nisu imali šta da im uzmu, našli su samo mobilni telefon.

– Džaba ti sve ako nemaš slobodu i mir – priča Vule koji veruje da je njegovih oko 2,5 hektara imanja trn u oku susedima. Zato ga, kaže, komšije Albanci često pitaju hoće li da ide i napusti svoju kuću. – Neću da idem – kaže oporo.

Miodrag Konić ima 82 godine. Živi sa suprugom Nedom i u poznim godinama strepi za život.

– Ovo nikada nije bilo, bilo je ratova, ali se u navodnom miru nikada nisu dešavali ovakvi i napadi i pljačke. Upadnu ti u kuću u pola noći, pretuku te, opljačkaju i to kad god im se prohte – priča Miodrag (82).

Ivana i Pavle Pešić se ne razdvajaju

rep-Ivana-Pesic-sa-malim-PavlomSlobodanka Dabižljević je preživela nedavno pravu torturu od grupe albanskih razbojnika. Upali su im u dom i supruga su joj tukli motkama, a nju “samo” šutirali. Na kraju su joj uzeli i venčani prsten sa ruke.
– Zbog nedostatka bezbednosti ne možemo ni imanja da obrađujemo. Radimo samo okućnice. Jer, kada sam ranije pokušavao da obrađujem okolne njive, na sve načine su hteli da me zaplaše. Oni me psuju, ja ćutim, ali sam vremenom odustao – priča Milovan Šmigić (55) iz Drsnika kod Kline, kome pored svih muka, kaže, najviše ipak nedostaje porodica, supruga i deca koji su i dalje u raseljeništvu…

Da Vas podsetimo:  Očigledno je opadanje brige Zapada za „bolesnika na Miljacki“

TO NIJE SAMO KRIMINAL

PREMA izveštajima EULEKS policije, napadi i pljačke povratnika nisu enički motivisani. Pre nekoliko dana tamošnja policija je uhapsila sedmočlanu grupu okrivljenu za ove napade, ali ih je pustila.

– Ovo što se dešava u opštini Klina nije običan kriminal. Jer kada lopovi nekome ukradu novčanik, ne pitaju ga zašto nije prodao kuću ili prodao zemlju. Ovo je ozbiljan problem – istakao je Branimir Stojanović, zamenik premijera Kosova.

Podsećajući da je dogovorom srpskih predstavnika u kosovskoj vladi policijskoj stanici u Klini prosleđeno osam policajaca srpske nacionalnosti iz drugih sredina, Branimir Stojanović je rekao da će u dogovoru sa predstavnicima kosovske policije nastojati da zaposle što više srpskih policajaca kako bi brinuli o bezbednosti i posećivali povratnike.

Dragan Zečević

novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime