Nebriga o zdravlju Srba sa KiM

0
1014
Foto: KM Novine

Informacija koju su preneli svi mediji u Srbiji je, da od 650 obolelih od morbila 290 je Srba sa Kosova i Metohije. U procentima to iznosi oko 40%.

Kako sto hiljada Srba sa Kosova i Metohije čini u masi stanovništva centralne Srbije i Vojvodine samo nešto više od 1%, ovako visok procenat obolelih je krajnje zabrinjavajući.

Razlog tome je da nije izvršena obavezna vakcinacija dece zbog nedostatka vakcina zašta je krivo ministarstvo zdravlja Srbije. Ovde nisu u pitanju verski motivi, nego prosto nebriga resornog ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Na nesreću Srba sa Kosova i Metohije vakcine i nisu jedini problem. Nema lekova, nema sanitetskog materijala, nema infuzija i rastvora… Jednostavno, nema ničega. Pacijenti su prinuđeni da sve sami kupuju. Od andola, do proteza. Stoga se najveći broj obolelih upućuje u zdravstvene ustanove širom Srbije pa se neretko dešava da u toku dana, recimo samo iz Kosovske Mitrovice, po 5-6 sanitetskih vozila vozi pacijente u zdravstvene ustanove centralne Srbije. Kako su sve državne apoteke na Kosovu i Metohiji prazne, onda vozači sa hrpom recepata širom Srbije nabavljaju lekove za bolesne.

Od dolaska naprednjačke vlasti u zdravstvene ustanove na KiM nije primljen nijedan lekar. Za to vreme neki lekari su otišli u penzije a drugi se masovno sele sa Kosova i Metohije. Razlog za odlazak je što je naprednjačka vlast ukinula kosovski dodatak, kao i neizvesna budućnost južne srpske pokrajine koju Aleksandar Vučić predaje separatistima.

Takođe, iako je još pre par godina jedan broj lekara dobio specijalizaciju, ne ide na usavršavanje, jer onda ne bi imao ko da radi u domovima zdravlja i hitnim službama pošto se ne primaju novi lekari.

Predsednik Republike Srbije se pre neki dan hvali da je otvorio boslnicu u mestu Pasjane opština Gljilane gde je tokom 2017. godine rođeno oko stotinu beba. Aleksandar Vučić krije da je tu bolnicu izgradila separatistička vlast iz Prištine a ne Vlada Srbije. Što se Vlade Srbije i ministarstva zdravlja tiče, oni ne da ništa novo nisu izgrdili na Kosovu i Metohiji, nego nisu čak ni okrečili ono što su im drugi ostavili.

Da Vas podsetimo:  Ilija Petrović: Besmislen rat ili genocid nad Srbima

Glavni krivac za ovako haotično stanje kada je u pitanju zdravlje Srba sa KiM je resorni ministar Zlatibor Lončar. Iako registrovan član zemunskog klana to mu nije smetalo, čak ga je i preporučilo, da dobije ministarsku fotelju. Pre neki dan smo od njega čuli da je on jako srećan što je rođeni brat Bratislava Gašića pristao da bude predsednik nadzornog odbora Kliničkog centra Niš, jer kako ministar kaže, on je domaćin. Domaćin možda i zato što bez građevinske dozvole sa svojim bratom na skijaškoj stazi na Kopaoniku gradi objekat od 10.000 kvadrata. O ovoj nelegalnoj gradnji mediji su dosta stidljivo obavestili javnost u Srbiji.

Ministar ne može bez Šilerove, nekad u Zemunu danas na Kopaoniku. Ako ovakav ministar treba da brine o zdravlju Srba sa Kosova i Metohije onda im se crno piše.

Kosovska Mitrovica
04.01.2018. godine

Informativna služba
Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije
„Otadžbina“

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime