Kroz balon od sapunice (1)

0
2487

Dočekali smo i Novu 2019. godinu. Pošto smo tradicionalno veseo narod, sve kafane i restrani bili su puni, iako je za doček u nekim od tih objekata bilo potrebno izdvojiti skoro ceo minimalac (u srpskom novinarstvu često pominjan kao „popularni minimalac“). Bilo je veselo i po kućama i stanovima, ali i na većini trgova u gradovima širom Srbije.

Nije izostala ni pirotehnika, pucalo je i prštalo na sve strane. Naravno, ni ovaj put niko nije mario za trudnice, bebe, stare ljude, ljude koji imaju traume iz ratova… A kamoli za pse, mačke, ptice i druge životinje.

Apsurd je to što je od 1. januara stupio na snagu novi Zakon o javnom redu i miru po kojem se bacanje petardi i drugih pirotehničkih sredstava kažnjava novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili sa 120 sati društveno-korisnog rada. Prema novom zakonu kazni neće biti pošteđena ni deca mlađa od 14 godina, ali će za njih odgovarati roditelji.

Kao i većina naših zakona, pretpostavljam da i ovaj služi samo da ga eto – imamo, zbog nekog usklađivanja sa EU i zbog nekog poglavlja.

DOSAD NAJSKUPLJI DOČEK NOVE GODINE

Oni koji su se odlučili da 2019. dočekaju ispred Doma Narodne skupštine, na Trgu Nikole Pašića, su pored maksimalne uštede imali privilegiju i da prisustvuju, prema pisanju većine medija, na do sada najskupljem dočeku Nove godine u Beogradu.

Portal Istinomer je krajem decembra objavio da će novogodišnji koncerti 30. i 31. decembra i 1. januara, Beograđane koštati 423.172 evra , što je duplo više izdvojenog novca nego za doček 2018. godine. Haris Džinović je zaradio za ovaj nastup 56.000 evra (243 „popularna minimalca“ u Srbiji) , Bajaga i Instruktori su zaradili 44.700 evra (194 minimalca) … I da ne nabrajam dalje.

Ne podcenjujem ničije umetničko i intelektualno dostignuće, niti delo, ali prostom računicom – ono što Haris zaradi za 90 minuta, radnik u Srbiji , na minimalcu zaradi(će) za dvadeset godina. Ali, ipak… Najvažnije je da je bilo veselo, zar ne?

Da Vas podsetimo:  Nedosledni radikali – Smenite Zlatibora, vratite Zlatibora

PRVE BEBE ROĐENE U 2019. GODINI

I tako, dok se većina nas veselila i šenlučila, neki su vredno i marljivo radili u „najluđoj“ prazničnoj noći. Mislim pre svega na lekare i osoblje porodilišta u Višegradskoj. Tu je dočekana prva beba rođena u 2019. godini. Ponosna mama Milica Ivković na svet je donela, u prvoj sekundi Nove godine, devojčicu Iskru. Beba je po rođenju težila 3.610 grama, a bila je duga 50 centimetara.

Bebu je, (po prvi put u novijoj istoriji) umesto tradicionalne posete gradonačelnika u prepodnevnim satima , u ranim jutarnjim (kad majka treba da se odmara nakon porođaja) obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Da li pominjati, ili verovati, da je predsednik Vučić u porodilište stigao pre nego što se dete rodilo? Sa njim je u poseti bio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
O rođenju ove devojčice Tanjug je objavio tekst sa čestitkom  01. januara 2019. 00.57  

Foto: novosti.rs screenshot

Za razliku od Tanjugove informacije, Blic je 12 minuta posle ponoći (01. januar 2019.) objavio takođe tekst o rođenju prvog detete u 2019. devojčice, ali u drugom porodilištu, i sa drugim imenom i majke i rođene devojčice.

Foto: Blic, screenshot

Ovu devojčicu, Nikolinu, tešku 2.300 grama i dugačka 46 centimetara, rodila je u GAK „Narodni front“ mama Nevena Janković.

Iskreno se nadam da će i Iskra i Nikolina, kao i sva ostala deca rođena u 2019. godini živeti u nekom lepšem i srećnijem okruženju od ovog u kojem smo sad. Da će imati lepo i bezbrižno detinjstvo.

U većini medija preneta je vest: „Vučić obišao prvu bebu rođenu u 2019.„. Treba napomenuti da Vučić nije obišao prvorođenu bebu, obišao je JEDNU od prve dve bebe koje su rođene u 2019. godini.

Inače, u novogodišnjoj noći, u Beogradu je rođeno sedam beba, četiri dečaka i tri devojčice. Neka su živi i zdravi. 

Da Vas podsetimo:  Lužički Srbi: Drugi Srbi i drugi srpski

PREMINUO JE LEGENDARNI MARKO NIKOLIĆ!

Već drugog dana 2019. napustio nas je jedan od doajena srpskog glumišta , Marko Nikolić. Vest o smrti ovog velikana potvrdila je njegova ćerka Mina Nikolić, na svom Facebook profilu , gde je kraj zajedničke fotografije sa ocem napisala samo njegovu godinu rođenja i smrti.

Marko Nikolić je rođen u Kraljevu 20. oktobra 1946. godine. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Bio je član je Narodnog pozorišta od 1970. godine. Igrao je u pozorištu, filmu i na televiziji. Prvi put je pred kamere stao još 1967. u jugoslovenskoj TV mini seriji „Letovi koji se pamte“ , a jedna od njegovih poslednjih pojavljivanja je u ulozi deda Miše u seriji Dragana Bjelogrlića „Žigosani u reketu“ , 2018. godine.

Najviše će ostati zapamćen po ulozi Dragiše Popadića u seriji „Bolji život“ , kao i po ulozi Karađorđa, u nekoliko TV drama i u seriji „Vuk Karadžić“.

Nezaboravne uloge ostvario je i u filmovima „Biće skoro propast sveta“,  „Užička republika“, „Boško Buha“, “ Petrijin venac“, „Veliki transport“, „Gluvi barut“, „Dnevnik uvreda 1993“, „Montevideo, Bog te video“ …

Dobitnik je i nagrade „Pavle Vuisić“, koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije za životno delo.

Počivaj u miru legendo, neka ti je večna slava.

KOLAPS ZBOG SNEGA

Trećeg dana januara je, sada već tradicionalno, sneg koji je počeo da pada u ranim jutarnjim časovima iznenadio PUTARE i službe za održavanje.

Opšti haos je danas i na Ibarskoj magistrali koja je skoro potpuno neočišćena, na njoj su se već dogodila dva lančana sudara, a u oba smera protežu se kolone dugačke do 15 kilometara! – izvestio je portal mondo.rs

Sneg je zadao velike muke i žiteljima glavnog grada. Mnoge saobraćajnice su bile klizave i zavejane, a u pojedinim delovima grada oni koji su koristili gradski prevoz suočili su se sa skraćenim linijama i pešačenjem jer autobusi kroz neke ulice nisu mogli da prođu. Najviše fotografija sa lica mesta mogli smo videti na društvenim mrežama:

Najviše problema bilo je na Čukarici i u Rakovici, u naseljima Cerak, Filmski grad, Vidikovac, Banovo brdo, ali i na Košutnjaku.

NE VERUJTE SVOJIM OČIMA, VERUJTE VESIĆU

Da Vas podsetimo:  Vučić obećao 500.000 dinara za prvo dete od proleća, ali "nadležni su sada preokupirani izborima"

Četvrti dan u 2019. a poslednji radni u nedelji,obeležila je izjava zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića za Prvu televiziju. Naime, on je između ostalog rekao:

“Nemojte puno da verujete društvenim mrežama, te slike kolapsa nisu zaista bile tačne. Mi nijednog časa nismo imali kolaps u gradu.”

Tako da, sve ono što smo videli na fotografijama i snimcima 3. januara, već u petak 4. nije istina. Kako znamo da nije? Pa lepo, rekao je Vesić na televiziji. A i znamo svi, da ti zli ljudi na društvenim mrežama, ne rade ništa po ceo dan… Samo piju kapućina i smišljaju kako da naude ljudima iz vlasti koji se bezrezervno trude da nam poboljšaju kvalitet i uslove života, i da nam konačno svima bude: brže, jače, bolje (a ne samo njima) …
Sad ti neradnici izmislili neki kolaps… Šta je sledeće?

Evo za kraj i YouTube snimka. Snimk je specifičan po tome što istovremeno možete čuti „šta je bilo“, i videti ono što „nije bilo“.

Nenad (prezime poznato redakciji)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime