Kroz balon od sapunice (2)

0
3794

Još jedna praznična nedelja je za nama. Pravoslavni vernici širom sveta, koji Božić slave po julijanskom kalendaru,  su u ponedeljak 7. januara obeležili ovaj najradosniji hrišćanski praznik.

Čestitke Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i građanima koji slave su uputili svi mediji i organizacije, ali je verovatno najveću pažnju izazvala čestitka Ministarstva odbrane i Vojske Srbije upućena Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Pavlu. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o nagrađivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog. Republika Srpska je obeležila – Dan Republike pod sloganom Ponosna i večna. U Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu sahranjen je jedan od naših najvećih fudbalskih legendi Dragoslav Šekularac, a na Mokroj Gori u Drvengradu, otpočeo je 12. Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“.

MINISTARSTVO ODBRANE GREŠKOM ČESTITALO BOŽIĆ PATRIJARHU PAVLU

Prva pomisao, kada sam pročitao ovu vest na portalima, bila je da je u pitanju nekakva šala. Koliko god mi da živimo u nečemu što sve više liči na humorističku seriju ili neku satiričnu priču, nego na ozbiljnu državu, izgleda da akteri javne scene u Srbiji mogu da prevaziđu sva naša očekivanja. Tako je bilo i sa čestitkom koja je stigla iz  Ministarstva odbrane, a u kojoj se između ostalog Božić čestita i njegovoj svetosti patrijarhu Pavlu.

Foto: printscreen/Blic

Posle dvadesetak minuta,u Upravi za odnose s javnošću Ministarstva odbrane primećena je greška, pa je poslato novo saopštenje u kojem se Božić čestita patrijarhu Irineju, koji je na čelo SPC ustoličen u januaru 2010. godine. Ubrzo nakon ispravljene čestitke, stiglo je i izvinjenje.

Foto: printscreen/Blic

Ako je po narodnom verovanju, “ kako radiš na Božić tako će ti biti cele godine“ , onda ovo i nije baš najbolji početak za naše Ministarstvo odbrane.

ORDEN ALEKSANDRA NEVSKOG

Jedan od najbitnijih događaja sa početka prethodne nedelje je ukaz predsednika Rusije Vladimira Putina kojim se srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću dodeljuje orden Aleksandra Nevskog. To je velika čast, i važno priznanje za jednog državnika.

Da Vas podsetimo:  Opa Đurđo! Predsednica AKS osuđuje kako su advokati ušli u Sud, a ćuti što su ih- tukli!

Ipak, još jednom su predstavnici vlasti i opozicije pokazali da je dnevno politička rasprava i prikupljanje bodova međusobnim vređanjem ipak disciplina broj jedan u Srbiji.
U ovome su, u svakom slučaju, prednjačili predstavnici vlasti, pošto predstavnici opozicije već odavno svoje stavove i mišljenja mogu da iznose uglavnom na Twitteru.
Koliko sam ja uspeo da primetim, gotovo svako obraćanje predstavnika vlade povodom ordena nije moglo da prođe, a da nisu prozvani neki akteri iz opozicije ili prethodne vlasti.

Takođe, i ovaj put se sve preuveličava, ali na to smo već navikli.
Nedavno smo imali Zlatnog Lava za mir, koji je odmah javnosti Srbije predstavljen kao izuzetno važna i prestižna nagrada koja je ustanovljena pre 70 godina, da bi se posle ispostavilo da je nagrada ustanovljena 2017. godine, a za nju u samoj Italiji, ni oni kojima je to posao – nisu čuli . Evo sad imamo orden Svetog Aleksandra Nevskog (a zapravo ime ordena je samo Aleksandar Nevski) koji ni jedan Srbin nije dobio u poslednjih 100 godina (a mogućnost za dobijanje ovog ordena postoji tek od 2010. godine). Opširnije o ovome možete pročitati u mom tekstu: Vučić, orden, istine i neistine . U svakom slučaju, još jednom je na nešto što je pozitivno i dobro za Srbiju bačena senka. Beskrajna potreba za glorifikacijom Aleksandra Vučića, komparacije sa istorijskim ličnostima  i prikupljanje političkih poena vređanjem i prozivanjem drugih ipak su prevladali i ovaj put.

POSETA PUTINA ILI KONTRAMITING?

Na najavljenu posetu predsednika Rusije za 17. januara, već se od strane vlasti gleda kao na kontramiting. Prema pisanju lista Danas plan je da SNS pokaže svoju snagu i moć, pa su opštinskim odborima SNS širom naše države iz centrale stranke poslate „kvote“, odnosno… Koliko ljudi i autobusa treba taj dan da stigne u glavni grad. Dakle, izgleda da neki građani imaju pravo (ili obavezu), jer su članovi određene stranke, da više vole predsednika Putina od ovih drugih koji nisu simpatizeri vlasti.
Ispada da oni koji subotom šetaju tražeći slobodu medija, zaustavljanje nasilja i represije ne mogu voleti Putina ili doći da iskažu svoje poštovanje. Zar je to privilegovano pravo isključivo članova vladajuće stranake? Pa dokle ćete više da nas delite? Dosta više, ako Boga znate.

Da Vas podsetimo:  Desetina građana Srbije kaže da su aktivisti partija vlasti vršili pritisak na njih

PRAVIMO SE VAŽNI

Dana 9. januara 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini je donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Od tada se ovaj datum obeležava kao Dan Republike Srpske. Proslavi su prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić, i patrijarh srpski Irinej.
Tom prilikom je Ani Brnabić uručen orden Republike Srpske na lenti , najviše odlikovanje koje Republika Srpska dodeljuje za izuzetne zasluge u razvoju međudržavne saradnje i doprinos državi.

Na svečanoj akademiji u Banjaluci, Brnabić je održala govor u kojem je između ostalog rekla i da će Srbija nastaviti da pomaže Republici Srpskoj.

To jeste lepo, ali zna li naša premijerka da su Republika Srpska i BiH već neko vreme prema prosečnim zaradama rame uz rame sa Srbijom, a često su njihove zarade i veće nego naše. Podsetiću Vas na Dodikovu izjavu s kraja 2017. godine gde se pohvalio prosečnim platama u Republici Srpskoj koje su 50 evra veće nego u Srbiji. Ispostavilo se, prema pisanju portala Buka da plata jeste veća negu u Srbiji ali ne za 50 nego za 28 evra.
Godinu dana kasnije, u oktobru 2018. godine , prosečna plata u Republici Srpskoj iznosila je 884km ili ti 448 evra, a prosečna plata u Srbiji u istom mesecu bila je 47.920 dinara što je oko 405 evra.  Onda, ako uzmemo cene goriva i životnih namirnica, cene su tamo dosta povoljnije nego u Srbiji.

Zaključak je da nema potrebe praviti se važan već pogledati istini u oči!

Još jedna premijerkina izjava je na mene ostavila utisak, pa je moram prokomentarisati.

– U 21. veku ministarstva sile za pametne zemlje su ministarstva obrazovanja i kulture – poručila je Brnabić.

Samo ću postaviti pitanje… Zašto je onda vlada na čijem ste Vi čelu usvojila budžet za 2019. godinu gde se Ministarstvu odbrane budžet u odnosu na 2018. povećao za 23 milijarde dinara, a Ministarstvu prosvete za 12 milijardi? I zašto je budžet za kulturu 2018. iznosio 13,3 milijarde , odnosno bio je pet puta manji od budžeta Ministarstva odbrana? U 2019. se budžet za odbranu povećao, a za kulturu nije.

Da Vas podsetimo:  Kartonske Svete Save na proslavi Nacionalnog dana Srba

I sad, ako ponovo pogledamo premijerkinu izjavu, jesmo li mi pametna zemlja?

ODLAZAK VELIKANA SRPSKOG FUDBALA

Slavni fudbaler Crvene zvezde i reprezentativac Dragoslav Šekularac sahranjen je u četvrtak, 10. januara, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Šekularac je preminuo u 82. godini.

Popularni Šeki je bio druga Zvezdina zvezda i jedan od najboljih driblera u istoriji jugoslovenskog fudbala. Standardni član fudbalske selekcije Jugoslavije i u to vreme i njen najbolji pojedinac. Odigrao je 41 utakmicu i postigao šest golova. Posle incidenta na utakmici, zbog koje je bio kažnjen sa dve godine neigranja, karijera mu je naglo prekinuta.

Počivaj u miru legendo, neka ti je večna slava.

POČEO 12. „KUSTENDORF“ FESTIVAL

Glumac Slavko Štimac otvorio je u Drvengradu 12. Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” i tom prilikom mu je osnivač festivala Emir Kusturica uručio “Nagradu za buduće filmove”.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 21 filma, a u žiriju su glumica Stana Katić, Slobodan Despot, izdavač i pisac srpskog porekla koji piše na francuskom jeziku, i Tankred Ramon, francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audiovizuelnih sadržaja.

Gosti festivala biće glumci Mat Dilon, Serđi Lopez, Marčelo Fonte, Adrijano Tardiolo i Luka Čikovani, reditelji David Oelhofen, Adilhan Jeržanov, Damijano i Fabio Dinoćenco, kao i producent Andrea Gambeta.

Nenad (prezime poznato redakciji)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime