Nedokučivi G. Marić

3
4275
Milomir Marić / Foto: YouTube screenshot

Poslednja „Ćirilica“ na televiziji je povod ovog teksta. Vrlo rado gledam ovu emisiju, kao i one ostale gde je Marić voditelj. Nimalo ne osporavam činjenice, da je on veoma inteligentan, pun znanja o događajima i ličnostima pola veka unazad, da je šarmantan i duhovit, da unosi dosetke i šale u momentima kada je to najpotrebnije i tako dalje.

Ono što ne mogu da odgonetnem je njegov „imidž“, da se svim gostima u „Ćirilici“ obraća sa „ti“. Godinama to traje, ali on ne popušta. Kada su u poslednjoj „Ćirilici“ bili pozvani ugledni gosti: predsednica vlade gospođa Brnabić, prof. dr Darija i prof. dr Nestorović, pomislio sam šta li će sada Marić uraditi? Nadao sam se, da će odustati od svoje navike. Poče emisija, ali Marić je dosledan. Obraća se gospođi Brnabić sa naglašenim (ili mi se to učinilo) „ti“. Ali ona ne popušta, već uzvraća Mariću sa „Vi“. Pomišljam, kako će sa dr Darijom biti? Međutim, isto se ponavlja. On njoj sa „ti“, ona njemu sa „Vi“. Jedino je dr Nestorović prihvatio obostrano obraćanje na „ti“.

Meni ovo postaje degutantno. Više puta je u „Ćirilici“ gostovao i predsednik g. Vučić. Marić njemu „ti“, a on dosledno svojim načelima odgovara „Vi“. Veliki broj značajnih ljudi su takođe bili gosti: ugledni naši generali iz bliske ratne prošlosti, istaknuti političari iz nekadašnjeg vrha vlasti, profesori visokih škola autori mnoštva stručnih knjiga i radova. Svima se Marić obraća sa „pertu“. Neretko mu uzvraćaju „persirajući“. Da li uopšte postoji u Srbiji neka značajna ličnost, koja bi kao gost bila uvažavana od Marića? Mislim da posle ove poslednje „Ćirilice“ – ne postoji.

Da Vas podsetimo:  SafeJournalists: Snimatelj verbalno i fizički napadnut u Severnoj Makedoniji

Šta li je u pitanju? Ima nekoliko prozaičnih odgovora.
Poprilična razlika u godinama, koja bi Mariću donekle dozvoljavala ovakav stil. U svetu se ovakva primena ne primenjuje, a i Mariću to ne bi odgovaralo, jer nije on baš toliko star.
Razlika u znanju i zvanju je neprihvatljiva, jer očigledno da Marić ima ispred sebe ličnosti pune i prepune znanja, iako i sam „vrca“ od raznih podataka.

Razlika u funkcijama i položajima mi je neprihvatljiva. Ima ispred sebe predsednika države i predsednika vlade, uvažene profesore značajnih fakulteta, doktorante, istoričare i diplomate, vojne heroje i tako dalje. Ali zato Marić ima „katedru“ ispred sebe, uživajući sa te visine sipa mudrosti i dosetke, ponavljane bezbroj puta, prekida svoje sagovornike usred rečenica, koji sede levo i desno od njega i dalje se svima obraćajući sa „ti“, nudeći im na taj način svoju bliskost i jednakost.

Moguće da to samo meni smeta, jer sam kao profesor persirao svojim studentima, smatrajući, da razlike u godinama ili zvanje, nisu dovoljan razlog da to ne upražnjavam, već je to jednostavno izraz pristojnosti.

Šteta!
Lepa emisija, dugo traje a i dugo se emituje, daje pregršti novih saznanja, učestvuju zanimljive ličnosti…

Ostaje zagonetka bez razjašnjenja. Znam da Marić nije dužan da se obraća i da reaguje beznačajnim ličnostima, pa ni meni. Možda bi ipak neko mogao da mi objasni i time skine nedoumicu oko ove pojave, na čemu bih mu bio zahvalan.

Mišo M. Mladenović
Beograd akad. slikar i pisac

3 KOMENTARA

 1. Postovani gospodine profesore, drago mi je da to prblematizirate, doista je iritantan,
  a obzirom da sam ja gledatelj iz Hrvatske moram vam reci da je to u Hrvatskoj nezamislivo. Mozete naci na you tubeu emisiju u kojoj ga knjizevnica Vedrana Rudan ismijava zbog toga, iako jei sama piznata po dosta neformalnom stilu!

 2. Otišli Mujo i Haso na rad u Ameriku. Radili teške manualne poslove relativno slabo plaćene. Jedne Nedelje Mujo sam ode u kockarnicu i igrom slučaja i sreće silno se obogati. Iste noći ode u drugi grad,
  Plati najboljeg plastičnog kirurga, ofarba kosu, pusti brkove, kupi najskuplja firmirana odjela…..
  Vrati se u grad gdje je zivio i radio i koji poznaje i kupi kuću u otmjenom kvartu. Muji ne pada na pamet da se javi Hasi i ostalim zemljacima, i sve je ucinio da ga oni ne mogu prepoznati. Kada se prvi put prošetao gradom, susretne Hasu, koji ga preko ceste glasno pozdravi “ zdavo Mujo “ ! Ovaj sav poblijedi, pridje Hasi i pita ga “ kako si me prepoznao ..??? “ Jednostavno, reče Haso “ po maramici “
  pokazujući mu slinav rukav najskupljeg “ Armanijevog“ sakoa…………….

  Dok se Mujo sakriva tko je i šta je, Marić radi sasvim suprotno……..on upravo ističe tko je i šta je sa svojim “ pertu “ !!!!

 3. Да ли Вам је пало на памет да је Марић само неваспитан, јер не поштује никога?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime