Nedopustivo da se u Beogradu promoviše nezavisnost Kosova

0
892

Aktivisti Srpskog sabora „Zavetnici“ održali su u Beogradu protestnu konferenciju povodom otvaranja festivala „Mirdita, dobar dan“ poručivši da je nedopustivo da se u centru srpske prijestonice četvrti put zaredom organizuje festival s ciljem promocije nezavisnog Kosova i predstavljanja kosovske kulture, koja nikad nije postojala.

zavetnici3Član Predsjedništva „Zavetnika“ Milica Đurđević je u izjavi za Srnu upozorila da se na spisku najvećih sponzora tog festivala nalaze najuticajnije ispostave atlantističkih centara moći na Balkanu, među kojima su – Fondacija braće Rokfeler, ambasade SAD i Norveške, Fondacija za otvoreno društvo iz Prištine, pa čak i ministarstvo kulture, omladine i sporta takozvane Republike Kosovo.

„Sami organizatori su prozapadne nevladine organizacije poznate po izrazito antisrpskim stavovima i antiustavnom delovanju“, naglasila je Đurđevićeva.

Prema njenim riječima, dok Srbima iz Prištine prijete novom „Olujom“ i otvoreno govore o svojim velikoalbanskim pretenzijama, nevladin sektor i strane ambasade goste u Beogradu bivšeg predsjednika samoproglašenog Kosova Atifete Jahjagu, koja u okviru festivala „Mirdita, dobar dan“ planira da održi predavanje o temi navodnih masovnih silovanja koja su počinili pripadnici Vojske SRJ na Kosovu i Metohiji.

Đurđevićeva je stoga pozvala rukovodstvo Srbije da otkaže gostoprimstvo Jahjagi, jer bi njen dolazak značio poniženje svih žrtava iz srpskog naroda, dostojanstva svih građana Srbije, ali i degradaciju državnog suvereniteta i integriteta.

„Za `Zavetnike` je njen dolazak apsolutno neprihvatljiv i borićemo se svim legalnim i legitimnim sredstvima da tako nešto sprečimo“, poručila je Đurđevićeva.

Ona je navela da nema sumnje da je ovaj festival direktna antisrpska propaganda.

„Jedini kulturni trag koji su Šiptari ostavili na Kosovu i Metohiji jesu naše porušene i spaljene svetinje, podizane u vreme dok oni nisu imali ni pismo, ni jezik, ni naznake nacionalnog identiteta“, poručila je Đurđevićeva.

Da Vas podsetimo:  NEMCI U ČUDU: Odakle Srbiji tolike vakcine!

Da bi podsjetili na stradanje srpskog naroda na Kosmetu i uništavanje srpske duhovne i kulturne baštine i na „tekovine šiptarskog terorizma“, „Zavetnici“ su ispred Doma omladine organizovali izložbu fotografija srpskog stradanja na Kosovu.

RTRS, Srna

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime