Kancelarija za KiM i Integrisani univerzitet

2
1484

univerziteVlada Srbije i narod KiM-a nikome neće dozvoliti sada, ni u budućnosti, smanjenje Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, gašenje pojedinačnih fakulteta, ukidanje, ili utapanje u institucije samoproglašene takozvane Republike Kosovo, poručili su danas iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Reakcija ove kancelarije usledila je nakon što je više beogradskih i prištinskih medija sinoć prenelo vest o tome da zaposleni Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici zahtevaju smenu direktora ove kancelarije, Marka Đurića, zbog njegovog, kako su naveli, predloga da se Univerzitet integriše u kosovski sistem. Međutim, prema dopisima Kancelarije za KiM, Ministarstva obrazovanja, predlogu odluke vlade ovog ministarstva i obrazloženju odluke, u koje je KoSSev imao uvid, vladina kancelarija za Kosovo predložila je promenu statusa Univerziteta, to jest, spajanje pojedinačnih fakulteta unutar samog Univerziteta, odnosno, centralizaciju u njegovom upravljanju – čime bi sadašnji srpski prištinski univerzitet postao tzv. integrisani univerzitet, a što je evropski trend upravljanja na univerzitetima. Predlog o promeni statusa mitrovičkog univerziteta donet je, zbog „svakodnevnih pritužbi“ na njegovo funkcionisanje, istakao je Đurić u obrazloženju dopisa ministru obrazovanja i nauke, Srđanu Verbiću. Ovaj Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, kao i njegovi fakulteti, dobili su rok od deset dana da se izjasne o najnovijem predlogu.

Integrisanje fakulteta u okviru Univerziteta, ne u kosovski sistem

Šta je Integrisani univerzitet

Prema srpskom zakonu o visokom obrazovanju, Integrisanim univerzitetom upravlja rektor umesto dekana svakog pojedinačnog fakulteta i rektora. Time se centralizuje uprava na univerzitetima, što je, takođe, trend na univerzitetima u Evropi, a prema bolonjskom sistemu. U centralnoj Srbiji ovakav način uprave i funkcionisanja postoji na privatnim fakultetima, a od državnih univerziteta ovaj model je, za sada, uveden jedino na Univerzitetu u Novom Pazaru.

U predlogu odluke vlade, koju je pripremilo Ministarstvo obrazovanja Srbije, a nakon dopisa Kancelarije za KiM, u koju je KoSSev imao uvid, navodi se da se njome „vrši statusna promena spajanja visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija“, da fakulteti mitrovičkog univerziteta „nastavljaju sa radom“, da je sedište integrisanog univerziteta na adresi sadašnjeg univerziteta – Filipa Višnjića BB, da preuzima „imovinu, prava i obaveze visokoškolskih ustanova, zaposlene na fakultetima mitrovičkog univerziteta“, da studenti koji su započeli studije na ovim fakultetima, nastavljaju studije na Integrisanom univerzitetu po „započetom studijskom programu, uslovima i pravilima studija do isteka redovnog trajanja studija“, a da će „do konstituisanja Saveta Integrisanog univerziteta“, njegove poslove obavljati „Privremeni savet integrisanog univerziteta“.

Da Vas podsetimo:  Pismo sa Kosova ili Albanci menjaju stav o Srbiji

Privremeni savet Integrisanog univerziteta doneće Statut Integrisanog univerziteta, godišnji program, obavljaće i druge poslove i za vršioca dužnosti će se imenovati rektor, dok će Savet, rektor i stručni organi Integracionog univerziteta, biti imenovani u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove predložene odluke.

Predlog poslat Univerzitetu i fakultetima: Imaju rok od 10 dana da se izjasne

Ovaj predlog odluke, Ministarstvo obrazovanja Republike Srbije, uputilo je Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici 24. marta, uz dopis u kojem se navodi i da se u postupku donošenja odluke o promeni statusa visokoškolske ustanove pribavlja mišljenje organa upravljanja svih visokoškolskih ustanova na koje se promena odnosi, te i da je „potrebno da Univerzitet i fakulteti u njegovom sastavu, u roku od deset dana, dostave mišljenje o Predlogu odluke o spajanju Univerziteta u Prištini i fakulteta koji obavljaju delatnosti u njegovom sastavu“.

Kancelarija za KiM: Promene predložene zbog svakodnevnih pritužbi

Predlog za integrisanje prištinskog univerziteta usledio je, kako se navodi u dopisu Kancelarije za KiM, upućenom Ministarstvu obrazovanja 21. marta, zbog toga što se ovoj kancelariji „svakodnevno obraćaju studenti, profesori i šira akademska javnost sa pritužbama na funkcionisanje“ Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, koje se „pretežno odnose na nepostojanje organa upravljanja i neostvarivanje integrativnih funkcija Univerziteta“. U dopisu se navodi i da je Kancelarija za KiM o tome obavestila Ministarstvo obrazovanja i krajem januara.

Razlog odluke „potreba da se integriše rad i funkcionisanje Univerziteta“

A u obrazloženju o donošenju odluke o promeni statusa mitrovičkog univerziteta, u koje je KoSSev takođe imao uvid, navodi se da su razlozi donošenja odluke zasnovani na „potrebi da se integriše rad i funkcionisanje Univerziteta „u cilju obezbeđivanja optimalnih uslova za efikasnije ostvarivanje ciljeva, principa i efekata visokog obrazovanja na KiM-u i interesa studenata, srpske zajednice i Republike Srbije na Kosovu i Metohiji“.

Da Vas podsetimo:  Zalazje, tugo moja, hoće li i o tebi snimiti film?

U obrazloženju se navodi i da je u postupku donošenja odluke o statusnoj promeni Univerziteta „pribavljeno mišljenje“, ali i „saglasnost Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje“, a da su za sprovođenje ove odluke obezbeđena i sredstva u budžetu Republike Srbije.

Zaposleni na univerzitetu i studenti podeljeni; saopštenja sa Univerziteta nisu dostavljena redakciji KoSSeva

Univerzitetom u Kosovskoj Mitrovici bavi se i kosovska vlada

Pitanjem statusa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici se tokom ove i prošle godine bavila i kosovska vlada. Nakon što je prošle godine na sednici vlade usvojila dokument o „Postupku prijavljivanja za radna mesta u institucijama Republike Kosovo za članove manjinskih zajednica koje imaju diplome izdate od strane Univerziteta u Severnoj Mitrovici“. Iako su neki kosovski mediji na srpskom jeziku, tada preneli, da će kosovska vlada priznati diplome srpskog državnog prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, za samu kosovsku vladu, to je, međutim, samo „privremeno-prelazna mera za integraciju kojom će se diplome koje su dobili građani Republike Kosovo učiniti važećim, u svrhu prijavljivanja za posao u javnim institucijama, a u očekivanju potpune integracije Univerziteta u Severnoj Mitrovici u okviru kosovskog pravnog okvira.“ Cilj ovog dokumenta za kosovsku vladu jeste integracija Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u kosovski sistem visokog obrazovanja.

Saopštenja koja su prethodila reakciji Kancelarije za KiM usledila su od strane zaposlenih sa Univerziteta u Prištini, a zatim i Studentskog parlamenta ovog univerziteta koji su, sa druge strane, stali u Đurićevu odbranu. Nijedno saopštenje, sem današnjeg saopštenja Kancelarije za KiM, nije dostavljeno redakciji KoSSeva.

Saopštenje Kancelarije za KiM, možete pročitati OVDE.

Nakon što su zaposleni Univerziteta juče, kako su preneli mediji, saopštili da Marko Đurić predlaže integrisanje Univerziteta u kosovske institucije, te najavili „pravnu borbu i proteste protiv predloga koji je Đurić uputio Ministarstvu obrazovanja Republike Srbije 21. marta,“ oni su, takođe, pozvali ministra prosvete Srđana Verbića i članove Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje „da odbace ovaj nezakonit i skandalozan predlog“.

Da Vas podsetimo:  Vukovar – Tabla o jednoj crkvi promenjena, o drugoj polomljena

Studentski parlament iz Kosovske Mitrovice saopštio je, sa druge strane, da ne stoji iza saopštenja zaposlenih u Univerzitetu, i da „čvrsto veruje u dobre namere Kancelarije za KiM i njenog direktora Marka Đurića“.

„Mi, pre svega, ne možemo, niti želimo da učestvujemo u radnjama koje se ne tiču studentske politike i poboljšanja studentskog standarda, a naročito ne želimo da se studenti koriste u političke svrhe,“ naveli su studenti, a preneo Fonet.

Oni su naveli i da će pratiti buduća dešavanja, ističući da „čvrsto veruje u dobre namere Kancelarije za Kosovo i Metohiju i njenog direktora Marka Đurića, koji su do sada nebrojano puta pomagali studentske organizacije na KiM.“

Studenti su, takođe, pozvali na odgovornost potpisnike saopštenja zaposlenih, kao i medije koji su to saopštenje objavili.

Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala „KoSSev“ nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.

kossev.info

2 KOMENTARA

  1. Kao što je Wikileaks otkrio i obelodanio mnogobrojne afere koje su uzdrmale svetsku javnost, tako i ova afera zaslužuje reakciju i odgovor javnosti. Naime na Medicinskom fakultetu Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici na sceni je najočitiji i najgori mogući kriminal. Fakultetom rukovodi osoba koja je osuđena za falsifikat – odnosno osoba koja se nagodila sa tužilaštvom i prihvatila krivicu, a onda bez trunke morala i griže savesti nastavila da vodi ovu visokoškolsku instituciju. Pitamo se kakvi će kadrovi proisteći iz ovog našeg fakulteta, kada nam se indeksi i matične knjige nalaze po kontejnerima, a diplome samo štancuju. Mi, studenti ovog fakulteta, želimo da ovim putem pružimo podršku grupi časnih i poštenih profesora koji su rizikujući sve obelodanili mahinacije aktuelnog rukovodstva fakulteta, na čelu sa dekanom Radetom Grbićem. Najnoviji falsifikati diploma stranim državljanima govore u prilog tome da je aktuelna uprava fakulteta ogrezla u korupciji i kriminalu.

  2. Studentski parlament „cvrsto veruje u dobre namere Kancelarije“ koja je „nebrojano puta pomagala studentske organizacije na KiM“… Hmmm, pitam se na osnovu kojih njenih ostvarenja ima toliko poverenja u njene namere, i kome je, konkretno isla ta „nebrojena“ pomoc? Mirise na nesto kvarno. Ako su ostali univerziteti u Srbiji necentralizovani, zasto centralizovati kosmetski? Odgovor je ocigledan: efikasnija politicka kontrola za bilo sta sto u buducnosti nameravaju da urade.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime