Neizvesna sudbina srpskih lokalnih medija

0
928

Etika-i-mediji2-300x202„Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je konkurs za projektno sufinansiranje medija. Uslovi su više ili manje isti kao i uslovi koji su postojali tokom prethodne godine, što znači da mogu da apliciraju mediji koji su u privatnom vlasništvu“, kaže Mirković.

Medijske reforme i nova zakonska rešenja predviđaju promenu vlasničkih odnosa i raspodelu budžetskog novca isključivo na osnovu projektnog finansiranja i javnog konkursa. U postupku privatizacije nalazi se oko 80 medija, završena je samo prva faza koja predvidja prikupljanje pisama zainteresovanosti, a budžetima lokalnih samouprava raspodeljena su sredstava za njihovo finansiranje do 1. jula 2015. godine.

Da li će proces privatizacije lokalnih medija biti završen u predviđenom roku i hoće li i oni imati priliku da apliciraju na budućim konkursima? Za Sputnik govori državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković.

„Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je konkurs za projektno sufinansiranje medija. Uslovi su više ili manje isti kao i uslovi koji su postojali tokom prethodne godine, što znači da mogu da apliciraju mediji koji su u privatnom vlasništvu“, kaže Mirković.

Posle ministarstva kulture i informisanja, konkurse za projektno finansiranje raspisaće i lokalne samouprave, smatra Mirković.

„Očekujemo da će oni to učiniti posle nas, jer verujem da mnogi, imajući u vidu da je ovo tranziciona godina i godina u kojoj se menjaju pravila igre, čekaju da vide kako ćemo mi to učiniti na nivou republike.Što pre to urade, to će ranije i mediji koji budu aplicirali dobiti sredstva. Ovoga puta će moći da konkurišu isključivo mediji u privatnom vlasništvu. To je tako bilo i do sada“, precizira Mirković.

Kopredsednik Kolaicije zaposlenih u medijima i direktor TV Vranje Zoran Veličković smatra da konkursi za projektno finansiranje medija ne bi trebalo da budu raspisani pre okončanja privatizacije jer će na ovaj način mediji u vlasništvu lokalnih samopurava biti diskriminisani.

Da Vas podsetimo:  2022. je bila još jedna teška godina za novinarke u svetu

„Predviđenim zakonima nije definisan prelazni period finansiranja medija čiji su osnivači lokalne samouprave. Brzina ministarstva da se početkom godine raspišu konkursi za projektno finansiranje, kao i pritisak na lokalne samouprave da to učine što pre, znači samo jedno, da su državni mediji diskriminisani“, smatra Veličković.

S druge strane, državni sekretar Saša Mirković najavljuje da će Ministarstvo kulture i informisanja po okončanju procesa privatizacije raspisati još jedan konkurs, kako bi dali šansu i medijima koji su okončali vlasničku transformaciju. On takodje ističe da je ministarstvo dalo sugestiju lokalnim samoupravama da raspišu i drugi konkurs na kome će pravo učešća imati i mediji posle postupka privatizacije.

„Ministarstvo kulture i informisanja na republičkom nivou čini sve ono što bi trebalo da bude primer kako treba da se radi. Mi ne činimo ništa što je suprotno ili drugačije od onog za šta se javno zalažemo. U tom smislu za za projektno finansiranje predviđen je budžet koji će biti veći nego prošle godine, a isto tako ćemo sve uraditi u predviđenim rokovima. Nadamo se da će biti maklsimalno ubrzani rokovi zato što želimo da novac bude što pre na računima onih koji su aplicirali“, kaže Mirković.

Uprkos sugestijama novinarskih udruženja da se Zakonom o javnom informisanju predvidi minimum koje su lokalne samouprave dužne da izdvoje za sufinansiranje sadržaja od javnog interesa, taj minimum zakonom nije određen.

Vreme pred nama pokazaće u kojoj meri će biti ispunjeni ciljevi medijske reforme

Vreme pred nama pokazaće u kojoj meri će biti ispunjeni ciljevi medijske reforme

Nedavno usvojena odluka o opštinskom budžetu Bajine bašte kojom je za informisanje predvidjeno nula dinara, nesumnjivo pokazuje da je odredijvanje zakonskog minimuma bilo neophodno.

Da Vas podsetimo:  Sedam tabloida za tri dana objavilo više od 490 tekstova o presudi Zoranu Marjanoviću i ubistvu njegove supruge Jelene

Vreme pred nama pokazaće u kojoj meri će biti ispunjeni ciljevi medijske reforme i da li će u novim uslovima biti zaštićen javni interes, obezbeđen medijski pluralizam, a uređivačka politika oslobođena uticaja političkih struktura.

Jelena Vučićević

sinos.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime