Neka igre počnu!

0
891

Fotografije-citalaca-Predrag-Trokicic-11Ne, ovo zaista nije fer. Svi već dve nedelje pričaju samo o borbama sportista na Olimpijadi, a niko da oda priznanje borbama političara. Srećom, i toj nepravdi dolazi kraj. Neravnopravna borba političara i sportista završava se već danas. I, ako ste mislili da su vam sportisti pokidali sve živce i izazvali vam poremećaj spavanja, čekajte da sad vidite kako tek to rade profesionalci.

I tako, dok su se sportisti borili na Olimpijadi, političari su se borili na domaćem terenu. Ovi prvi u sportskom, ovi drugi u nesportskom nadmetanju. Ali su i jedni i drugi imali duele sa susednom Hrvatskom. S tim što su se ovi prvi borili tako da smo svi mogli da posmatramo, dok su se ovi drugi borili svako na svom terenu i svako samo pred svojom domaćom publikom. Jedni po olimpijskim pravilima, drugi kao po pravilu – bez pravila. Ovima prvima sudile su međunarodne sudije, ovima drugima međunarodne sudije nemaju šta da kažu, osim onog roditeljskog: budite dobri i lepo se provedite. Što oni i rade – budu dobri pred sudijama i lepo se provode bez njih.

No, dok je takmičarima na Olimpijadi publika samo pružala podršku, ovima drugima je publika utrčavala na teren i aktivno se uključivala u borbu. Ne protiv Hrvata, srećom, mada se više puta činilo da se baš to od nje očekuje, nego protiv – domaćih protivnika. Pa je tako izvesni Savez komunističke omladine Jugoslavije održao protest protiv Zaštitnika građana i uspeo, mada više nego malobrojan (desetak ljudi), da izazove medijsku pažnju kakvu nisu izazvale ni protestne šetnje desetina hiljada. Istovremeno, domaća publika je ”prijavama mnogobrojnih korisnika” uspela i da izdejstvuje da YouTube blokira zvanični kanal Zaštitnika građana zbog ”nasilničkih i uvredljivih sadržaja” (?!).

Da Vas podsetimo:  Srbijo zašto čutiš?

A sada, kad se Olimpijada najzad završila i kad je medijska blokada otklonjena, politika ponovo može da povrati svoju dominaciju. Doduše, nije to bila totalna medijska blokada, jer mi ipak, ma šta zlobnici insinuirali, ne živimo u totalitarnom režimu, ali, natčovečanski napori koje su političari morali da ulože prepuštajući deo medijskog prostora sportistima iz čitavog sveta konačno dolaze na naplatu. Prave igre mogu da počnu.

Veliki povratak na scenu objavljen je, kako i dolikuje – velikim rečima. Vladina kancelarija za medije najavila je već za danas održavanje vanredne konferencije ”na kojoj će premijer odgovoriti i na mnoge laži i neistine koje su povodom ulaganja države u vrhunski sport, poslednjih dana u javnosti iznosili pojedini političari i neki medijski poslenici”.

Koliko je tema konferencije i hitna i bitna dokazuje nam valjda korišćenje dubleta: i laži i nestine. Samo fali još i da su necenzurisane pa da znamo šta nas čeka. Ovako, ostaje nam slatka neizvesnost ko je još, osim jednog vaterpoliste (kojeg je kolega rvač odmah demantovao na svojoj Facebook strani) prigovorio (ako je prigovora i bilo, odnosili su se na amaterski, a ne vrhunski sport), a naročito – ko je iznosio laži (i neistine!) o ulaganju države?

Jer, o ulaganju države u sport govorio je jedino premijer. Prvo – da će država prestati da ulaže u fudbalske klubove, a onda i da on nema snage da to ulaganje prekine, kao što nema snage ni da se izbori sa huliganima u sportu.

Ali, nije valjda da bi premijer zakazao konferenciju da bi na njoj govorio o sebi?!

Nadežda Milenković

Peščanik

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime