Neka se udavala i 100 puta – ako je udariš, nisi muškarac!

3
2770
Foto: pixabay

Porodično nasilje jedan je od gorućih problema našeg društva. Za samo prva tri meseca 2018. godine čak 10 žena u Srbiji ubili su partneri. Onih sa teškim povredama ne zna se ni broj, a malo koga i zanima. Osim kada su poznate, onda ih razvlače do najsitnijih detalja po medijima.

Ali čak i tada – umesto da postoji solidarnost sa osobom koja trpi nasilje, komentari koji se najčešće mogu pročitati jesu: „Sama je tražila!“, „Koji joj je to po redu!“, „Niko ne bije bez razloga!“, „E njoj nijedan ne valja!“.

Ovo je tek 7 komentara, a samo danas takvih istih ima na hiljade. Da zlo bude veće – većinu ovih komentara napisale su žene.

Iste one žene koje bi sutra mogle da se nađu sa druge strane pesnice, da osete kako je to kada neko misli da „zaslužuješ“ batine… Ako progovore, svaka od njih će samo biti „žena koja je vikala nasilnik“ – niko ih neće shvatiti ozbiljno, baš zato što na svaki slučaj reagujemo ovako, a posebno kada je u pitanju osoba koju mislimo da znamo, jer smo o njoj čitali u novinama i ne sviđa nam se njen životni stil.

Namerno u ovom tekstu ne pominjem nijedno ime – znate sasvim sigurno koji današnji slučaj je inspirisao nastanak ovog teksta, ali to ime svakako nije bitno. Jer ne sude njoj u komentarima zato što je ona ta, imenom i prezimenom. Sude joj jer je žena koja se usudila da sama pravi svoje životne izbore, makar se nikom drugom ne dopadali, pa makar oni bili i pogrešni.

Njoj, konkretno, zameraju muškarce iz prošlosti, pa smatraju da je zaslužila batine jer se udala više puta. Onima koje se nisu udavale nijednom zameraju što se nisu udale, jer „mora da im nešto fali kad ih niko neće“. Onima koje imaju decu sa različitim muškarcima (kao što je ovde slučaj), zameraju to. A tek one koje nemaju decu – šta s njima nije u redu?!

Da Vas podsetimo:  Otvoreno pismo predsjedniku Srbije G. Aleksandru Vučiću u vezi Kosova i Metohije

Ruku na srce, bilo je i komentara da niko nikada ne zaslužuje batine (bez da se u nastavku nalazi ono čuveno ALI…). Malo, ali ih je bilo. I bilo je onih koji osuđuju nasilnika, jedino što se baš često nekako provuče neko opravdanje, kako je nasilje koje je ona trpela njena krivica – trebalo je da bira bolje.

Ako ćemo da se okrenemo ediciji „Dživdžan zbori“, reći ćemo: „Da čovek zna gde će pasti, on bi tu seo“. Treba li u životu uvek da krećemo od pretpostavke da je neko zao, loš, nasilnik, zato što smo imali loše iskustvo u prošlosti? Osim toga, šta ako on nije ni na koji način pokazao da je nasilan sve do tog trenutka kada je podigao ruku na nju.

Ne znate činjenice, a i da znate, one ne menjaju poentu. A to je:

U porodičnom nasilju ne postoji ALI. Ne postoji nikakvo opravdanje za nasilje. Nikada nije krivica osobe koja je žrtva nasilja. Ako mislite drugačije – grešite! Ako tučeš ženu – nisi muškarac. Nisi ništa. Ako opravdavaš nasilje – nisi čovek. Nisi ništa.

I za kraj – mislila sam da se u životu neće desiti da pri zdravoj pameti citiram Vedranu Rudan, ali evo, došao je i taj dan. Jer, ovaj citat je i te kako prikladan situaciji u kojoj se nalazimo (ne danas, jer sve to traje oduvek i trajaće zauvek, posebno ako mi budemo potpaljivale tu vatru otrovnim komentarima), pa nek se ko god hoće nađe uvređenim neprikladnim rečnikom:

„Žena je kurva kad na njegovom pogrebu glasno plače, žena je kurva kad na njegovom pogrebu tiho plače, žena je kurva kad na njegovom pogrebu ne plače, on je umro zato što mu je žena kurva.“

Da Vas podsetimo:  Hedonizam kućnog kuvanja sa Katarinom

Ostatak ovog veoma oštrog i otrežnjujućeg teksta možete pročitati na sajtu Rudanove. Dug je, ali vredi. Možda prepoznamo sve one žene oko nas koje su nazivali tim pogrdnim imenom, a možda prepoznamo i sebe.

Anja Stanišić Bokić

Noizz.rs

3 KOMENTARA

  1. Uvek je lako komentarisati druge i podsmevati se… A, nismo svesni da, baš nas, isto to može da zadesi, i to vrlo brzo. Žalosno. Njen život, njena stvar. Sama je birala, i što kažu „sam pao, sam se i ubio“. Niko od tih, što komentarišu na takav način, ne pokuša da se stavi u njen položaj, nego puni zla i pozicije da “ daju svoj sud“, zlorado optužuju, presrećni što imaju kome da se smeju, potiskujući na taj način, svoje nerešene probleme. Ne kažem da je ispravna, ne kažem i da nije, jednostavno nije moj problem, živi i pusti druge da žive.

    • Osim mog komentara drugi nema,ne znam na koga se vaš komentar odnosi,verovatno na podršku tim idiotskim zakonima,ili da se sakrije namera.

  2. Danas je sve rijaliti,tako i ovaj tekst.Bila je i ostala posledica,batina je iz raja izašla,ali kad do toga dođe u krajnjoj nuždi.Tko bar razmišljaju normalni ljudi,a ovi koji imaju zadatak da ovom sluđenom narodu formiraju novu svest uvezenu od zapadnih ne naroda već onih koji i tamo uvode nove norme po njinim kretenskim mozgovima,e o njima treba nešta reći.Prvo su uveli u škole da decu ne sme niko da vaspitno išiba,pa onda kao to ne smeju ni roditelji,što direktno proizvodi kriminalce,što je činjenica da se taj kriminal rapidno uvećava,a to je vlastima i bio cilj.E,sad žene,koje tobože zakonom štite,a sve su ugroženije po tim zakonima koje donose pederi koji sebe naziovaju gej,što mi muškarci nazivamo pederi.Iz mržnje prema ženama donosili su a i dalje donose nove zakone posle kojih sve više žena bude ubijeno,što je činjenica,jer se pre tih zakona to nije događalo osim izuzetnih slučajeva.Kod nas muškaraca koji sebe tako vidimo,kurva je ona koja to radi za novac,bar se to tako zove u celom svetu.Da li neka žena voli više seksa ili da promeni miškarca,je lična njena volja,a zbog toga nije kurva,već to oni koji donose po svetu te zakone,namerno dodaju,sa ciljem prikrivanja stvarne namere da bi žene bile što više ugrožene.što se tiče,toga da je neko išamarao neku ženu,ne znači da ona to nije zaslužila,ali da neko svaki dan ili povremeno neku ženu,pa i svoju,onda je to neki poremećaj.Ako dođe do jednog šamaranja,može biti kao slučajnost,ali ako dođe do takvog slučaja ponovo,onda se oni kao normalni razilaze,jer nešta duboko nije u redu.To će tako svaki normalan muškarac tako razmišljati a i žena.Ako je neko postao nasilan iz nekog razloga,pa mu to dođe kao svakodnevno,onda ni ta žena nije normalna,jer ga nije odmah napustila,a i normalan muškarac bi tako reagovao.Čak se ni stoka ne bije svaki dan.Za to,ne donosite više te pederske zakone,pobićete sve žene,jer do donošenja tih zakona žene su bile žene,bilo je i ljubavi i svega,samo ih nisu ubijali ovi kojima ste servirali sve one rijalitije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime