Nekadašnja imovina Saveza komunista donosi milione SPS-u

0
96

Istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da među partijama u Srbiji Socijalistička partija Srbije (SPS) ima najviše nekretnina u svom posedu koje stranci obezbeđuje velike prihode.

Sedište SPS-a u Kragujevcu; Foto: CINS

Stranka koja je dala veliki doprinos rušenju nekadašnjeg sistema i krvavom prelasku u kapitalizam više od trideset godina profitira zahvaljujući imovini stvorenoj tokom socijalizma. Naime, kako pokazuje istraživanje CINS-a, Socijalistička partija Srbije, pored predizborne socijalističke retorike i simbolike, kao naslednica nekadašnjeg Saveza komunista Jugoslavije, baštini i veliki broj nekretnina na teritoriji Srbije.

Kako piše CINS, prema poslednjem finansijskom izveštaju SPS-a, ova stranka poseduje nekretnine vredne oko 13,8 miliona evra. Poređenja radi, Srpska napredna stranka kao daleko najbrojnija i najmoćnija u poslednjih deset godina, ima nekretnine u vrednosti od dva miliona evra.

SPS poseduje nekretnine u velikom broju mesta u Srbiji a izdavanje ovih prostora stranci obezbeđuje redovne prihode. Ono što je zanimljivo je da zakupci nisu samo privatnici već često i javne institucije. Novinari CINS-a su zaključili da je, prema dostupnim podacima, u periodu od šest godina SPS kao rentijer inkasirao oko 2,3 miliona evra, a najmanje 840 hiljada evra je dobila od javnih institucija kao što su ministarstva, opštine, javna preduzeća i muzeji.

Komentatori sa kojima su razgovarali novinari CINS-a smatraju da je ovakva praksa neprihvatljiva, dok predstavnici lokalnih institucija i samouprava uviđaju određene nelogičnosti u vidu izdvojenih suma ali ne nalaze rešenja problema.

Bez obzira na pravnu regulativu ono što je jasno iz istraživanja je da se SPS održava na vlasti upravo zahvaljujući ovom velikom imovinskom zalogu koji poseduje i na osnovu koga stvara određenu klijentelističku mrežu. Ironija je da i pored praznih prostora po gradovima institucije iznajmljuju prostore koji su u pravljeni na budu društveni i javni od stranke koja navodno baštini socijalističko nasleđe a zapravo je jedan od predvodnika privatizacije. Dugačak spisak nekretnina to najbolje pokazuje.

Da Vas podsetimo:  Veliki požar u robnoj kući u Kruševcu (VIDEO)

https://www.masina.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime