Neke nove klinke

0
1786

seksi_skolarkeRoditelji, ne tužite Fejsbuk i ostale društvene mreže. Ne zovite policiju, tužilaštvo i novinare! Ne krivite loše stanje u državi ili nove tehnologije za ovo što vam se dešava.

Dovoljno je da porazgovarate sa svojom decom. U ovom slučaju sa ćerkama, devojčurcima pred kojima je život. I da ih pitate… Zašto postavljaju onakve fotografije na društvene mreže? Koje fotografije? Pa one, lascivne, provokativne, plitke, prostačke, seksi…

Fotografije za prijatelje i društvo, a u stvari na izvol’te manijacima i ludacima koji jedva čekaju da se dokopaju „plena“. U početku samo u virtuelnom svetu, a kasnije…

Panika zbog Fejsbuk manijaka koji je postavio slike obnaženih tinejdžerki i privukao na desetine hiljada posetilaca prilika je da se konačno napravi red. Ali ne na društvenim mrežama nego red u kući. Vrednosti nekih novih generacija danas se svode na mobilni ili tablet. Od ranog jutra, već na izlasku iz kuće, zna se – mobilni u jednoj ruci. Smart ako je moguće, što moderniji. Da se slučajno ne propusti neki poziv, poruka ili slika koja, podrazumeva se, treba da ima vrhunsku rezoluciju… Nadograđeni nokti i kosa, iskvarcovane, uz tonu šminke, silikoni, tone kubika koje neke devojčice dobijaju upravo od roditelja na poklon. Firmirana garderoba, tetovaže, one „kamiondžijska i JNA fazon“ pod obavezno. Bez ove „opreme“ se ne izlazi „na crtu“. A crta su ekran, tastatura, kamerica. I takav, svakodnevni život između virtuelnog i stvarnog sveta, mora da ostavi posledice na ove mlade ljude. Kada se na to pridoda labilno i konfuzno porodično, školsko i okruženje u društvu i državi, onda ne treba da nas šokiraju objavljene slike devojčica.

Bez obzira na društveno i tehnološko okruženje, porodica je osnov svega. Da li roditelji umorni od posla i svakodnevnih obaveza i problema uopšte znaju šta se dešava svega nekoliko koraka od njih, u dečjoj sobi, iza vrata, a ispred ogledala ili ekrana telefona ili laptopova? Ili će podići uzbunu tek kada se obnažene i provokativne slike baš njegovog deteta nazvanog „drolja“, pojave po internetu. Optužiće državu za nemar i strahovati kako će njegovu ćeru, njegovog anđela, napasti neki manijak ili pedofil?

Da Vas podsetimo:  Radna grupa za izradu zakona o javnom informisanju: Nema novca na medijskim konkursima za one koji krše Kodeks

Ova priča gotovo je identična kao i s maloletnim huliganima. Još po Beogradu kruži priča nakon poslednjeg incidenta na „Marakani“ kada su navijači Partizana zapalili tribinu, a vatrogasci ih polivali vodom.

Klinac, sav izubijan, zagaravljen i mokar došao je kući, prošao pored oca zavaljenog u fotelju koji je šokiran gledao izveštaj s te utakmice. „Ćale, padala je kiša“, rekao je ocu huligan koji je pola sata ranije pokazivao golu zadnjicu policajcima. Inače, kiše danima nije bilo u Beogradu. „Dobro sine, presvuci se da ne nazebeš. Nego vidiš li šta rade ovi huligani“, zabrinuto je rekao otac. Dečko je otišao u svoju sobu. Na korak od oca.

Tako blizu, a tako daleko.

Srbija u 21. veku živi na razvalinama komunizma, u divljem kapitalizmu.

Deca nam odrastaju uz nakaradnu nacionalnu frekvenciju, uz lažne vrednosti i pogrešne idole, izobličene beskičmenjake i parazite svih vrsta koje svakodnevno gledamo. Porodica. Porodica je jedina prava zaštita za našu decu.

Rajko Nedić

aleksinac.net

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime