Nekoliko stotina beba više u 2019. nego u 2018. godini

0
756
Slavica Đukić Dejanović / Foto: N1

“Nekoliko stotina beba se rodilo više u 2019. nego u 2018.”  – Ministarka za populacionu politiku o broju novorođenih beba. (RTS, 27.2.2020. godine)

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, u nedavnom gostovanju na RTS-u, navela je da su mere populacione politike koje su trenutno i primeni, počele da daju rezultate.

U prilog ovoj tvrdnji ona je istakla da je broj rođenih beba tokom 2019. godine za nekoliko stotina viši nego broj rođenih u 2018. godini.

„To znači da mere koje primenjujemo, a to nisu samo finansijske mere, to je savetovališni rad, to je obezbeđenje stambenog prostora, usklađivanje rada i roditeljstva… Udružene sa finansijskim su ipak dale početne rezultate. Nekoliko stotina beba se rodilo više u 2019. nego u 2018. I to jedino kod nas. Svuda je pad novorođenih beba, u 10 zemalja u okruženju s kojima obično pravimo te paralelne analize”, istakla je Dejanović.

Republički zavod za statistiku (RZS) je na godišnjoj konferenciji, održanoj krajem decembra prošle godine, predstavio najnovije podatke o broju rođenih u toku prvih deset meseci 2019. godine.

Kako je saopšteno, od početka januara do kraja oktobra 2019. godine rođeno je 53.082 bebe, što je za 585 više u odnosu na isti period 2018. godine. Takođe, broj umrlih lica u prvih deset meseci 2019. godine veći je za 470 u odnosu na isti period 2018. godine, navodi RZS.

Međutim, šta je sa ukupnim brojem umrlih?

Naime, ovo nije prvi put da se neki javni funkcioner pohvalio podatkom o povećanom broju rođenih beba za određeni period. Tako je i predsednik države Aleksandar Vučić, 2017. izjavio da se više beba rodilo 2017. nego u 2016. godini, a Istinomer je ovu njegovu izjavu ocenio kao “zloupotrebu činjenica”.

Da Vas podsetimo:  Nemojte da lažete, zvanično je vakcinisano 58 posto građana

Kako je tada za Istinomer objasnio demograf sa Instituta društvenih nauka dr Vladimir Nikitović, “podaci o rođenim bebama su lepi, ali oni sami, bez podataka o umrlima i onima koji su emigrirali, ne govore ništa o prirodnom priraštaju, ni o promeni ukupne veličine populacije i njenih demografskih struktura”.

Na poslednjoj konferenciji za novinare, RZS u svojoj prezentaciji nije dao tačan podatak o broju umrlih u prvih 10 meseci 2019. godine, već samo podatak koliko ih je više umrlo u odnosu na isti period prošle godine (470), iako je broj rođenih preciziran –  53.082.

“Tek posle nekoliko insistiranja novinara data je cifra od oko 93.000 umrliih, što pokazuje razliku od 40.000 manje rođenih od umrlih”, piše N1.

Dakle prirodni priraštaj u Srbiji za prvih deset meseci 2019. je negativan. Broj umrlih lica je za 39.918 veći od broja novorođenih.

Zbirna statistika za 2018. godinu pokazuje da je broj rođenih za tu godinu bio 63.975, a broj umrlih 101.655, te je prirodni priraštaj iznosio minus 37.680.

Dakle, prema podacima RZS, prirodni priraštaj je i 2018. godine bio negativan. Broj umrlih je za 37.680 bio veći od broja živorođenih, što znači da je već u prvih deset meseci 2019. godine opšta demografska slika bila lošija nego ona iz cele 2018.

Stoga, ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, za izjavu da se “nekoliko stotina beba rodilo više u 2019. nego u 2018.”, od Istinomera dobija ocenu – “zloupotreba činjenica”.

Sirove podatke ne treba porediti

Nikitović je za Istinomer istakao da je “u demografiji minimalna jedinica za merenje godinu dana”, te da prosto poređenje dva broja iz ove i prethodne godine ne daje konačnu sliku situacije.

Da Vas podsetimo:  Desetina građana Srbije kaže da su aktivisti partija vlasti vršili pritisak na njih

Prema njegovim rečima, podatke na mesečnom nivou i “ne treba zbrajati”, pošto se za godišnje izveštaje, koji su jedini merodavni, koristi “drugačija metodologija”, a pritom je, kako kaže, potrebno da se “sagledaju svi meseci kako bi se eliminisalo uticaj sezonskih varijacija”.

RZS je za Istinomer objasnio da su “mesečni podaci neka vrsta ‘radnih’ podataka, koji kasnije podležu izvesnim promenama”.

“Takvi mesečni podaci, kada uđu u godišnji izveštaj, obično budu nešto drugačiji, i jedini relevantan pokazatelj jeste godišnji izveštaj, koji RZS objavljuje 30. juna svake godine”, istakli su iz RZS-a.

A pogledom na tabelu iz zvanične baze podataka RZS, vidimo da je u Srbiji, već preko 8 godina, prirodni priraštaj negativan.

Kao i da se broj stanovništva iz godine u godine smanjuje.

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime