Nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu

0
1331
Foto: Insajder / Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu

Ministarstvo građevinarstva je posle skoro godinu dana od kada je počela gradnja nelegalnog objekta od 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu i posle nekoliko naloga i rešenja o rušenju, 25. jula ove godine donelo rešenja o izvršenju rušenja kojim investitorku Snežanu Mitković iz Smedereva obaveštava da će objekat i septička jama od preko 100 kvadrata biti uklonjeni. U rešenju se navodi da će to biti sprovedeno preko drugih lica o njenom trošku, ali se, međutim, ne precizira datum zakazanog rušenja.

Republička građevinska inspekcija je, kako se može videti na osnovu objavljenih rešenja na sajtu Ministarstva građevinarstva, 12. jula 2018. godine naredila investitorki Snežani Mitković da obustavi radove na objektu i da u roku od sedam dana od prijema rešenja ukloni poslovno – stambeni armirano betonski objekat od preko 1.000 kvadrata. U istom rešenju navedeno je da će po isteku roka, ukoliko to ona ne uradi, rušenje izvršiti prinudnim putem, angažovanjem drugog lica o trošku investitorke.

U dokumentu se dalje navodi, da je Snežani Mitković rešenje uručeno 16. jula 2018. godine, a da je osam dana kasnije inspekcija utvrdila da investitorka nije uklonila objekat u datom roku.

Nakon toga je Republička građevinska inspekcija 25. jula donela rešenje o izvršenju u kome se između ostalog navodi da će se rušenje sprovesti “ preko drugog lica“ a da će troškove snositi investitorka. Datum rušenja, međutim, nije naveden.

„O datumu izvršenja preko drugog lica izvršenik će od republičkog građevinskog inspektora dobiti posebno obaveštenje“, navodi se u rešenju uz napomenu da žalba na to rešenje ne odlaže izvršenje.

Isto rešenje je doneto i za septičku jamu koju je investitorka u međuvremenu izgradila. Kako je Insajder već pisao, reč je o betonskoj septičkoj jami od preko 100 kvadrata koju je investitorka izgradila tokom ove godine, uprkos rešenju o rušenju objekta koje je Ministarstvo građevinarstva donelo 24. januara 2018.

Da Vas podsetimo:  Nikada otvorena, preskupa fabrika vakcina u Zemunu: Ćorak obavijen misterijom

Kako se navodi u dokumentu, građevinska isnpekcija je još 20. juna 2018. investitorki naložila da ukoloni septičku jamu i da obustavi sve radove takođe u roku od sedam dana od prijema rešenja.

Rešenje je primila 2. jula ali u zadatom roku nije uklonila septičku jamu koja se nalazi na pedesetak metara od nelegalnog objekta od preko 1.000 kvadrata. Rešenje o izvršenju rušenja takođe je doneto 25. jula 2018.

Nelegalna gradnja naočigled i uz pomoć nadležnih institucija

Kako je otkrio Insajder u emisiji „Vrh bezakonja“, nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku Kopaonik, odvijala se bez ikakvih problema naočigled i uz pomoć brojnih nadležnih institucija. Građevinska inspekcija je reagovala na bespravnu gradnju tek nakon interesovanja medija, ali radovi na izgradnji bespravnog objekta u kome je otvoren čak i restoran, nisu stali čak ni nakon rešenja o rušenju koje je Ministarstvo građevinarstva izdalo 24. januara 2018.

Na više puta postavljeno pitanje novinara Insajdera zašto se objekat ne ruši ako je izdato rešenje o rušenju koje ne odlaže žalba, svaki put nam je ponovljeno da to nije moguće dok se ne završi postupak pred Upravnim sudom. Kako je Insajder otkrio, mogućnost da podnese tužbu protiv Ministarstva i odloži rušenje, investitorka Snežana Mitković dobila je na osnovu antidatiranog zahteva za legalizaciju, koji je u njeno ime Ministarstvu dostavila opština Brus.

Tužilaštvo ni posle dva meseca nije prikupilo dokaze za nelegalnu gradnju na Pančićevom vrhu

Ministarstvo građevinarstva je 9. maja 2018. godine podnelo krivičnu prijavu protiv investitorke Snežane Mitković, koja je bez građevinske dozvole i uprkos nalogu građevinske inspekcije da ukloni objekat od 1.000 kvadrata, nastavila sa građevinskim radovima na vrhu Kopaonika.

Da Vas podsetimo:  Jovanjica 1: Apelacioni sud odlučio da ključni dokazi ostaju u predmetu

Ova krivična prijava Ministarstva građevinarstva, koje je još 24. januara izdalo rešenje o rušenju, odnosila se samo na nelegalnu gradnju.

Osnovno tužilaštvo u Brusu je tek nakon emitovanja emisije Insajder „ Vrh bezakonja“ 24. maja 2018. formiralo predmet za proveru informacija iznetih u emisiji, a koje se odnose na zahtev za legalizaciju Snežane Mitković koji je bio antidatiran. Kako je Insajder otkrio, na zahtevu koji je u ime investitorke Ministarstvu građevinarstva dostavila opština Brus, upisano je da je podnet 2014. godine, iako je gradnja nelegalnog objekata počela tek sredinom 2017, za šta postoje brojni dokazi.

Prema istraživanju Insajdera objavljenom u emisiji Vrh bezakonja, upravo taj dokument je omogućio investitorki Snežani Mitković da tuži državu, odnosno Ministarstvo građevinarstva Upravnom sudu i odloži rušenje, uprkos rešenju o rušenju koje je doneto još 24. januara 2018. godine.

Dva meseca nakon formiranja predmeta, Insajderu je u ovom tužilaštvu rečeno da se prikupljaju dodatni podaci, te da će odluka o pokretanju ili nepokretanju krivičnog postupka biti doneta uskoro.

„U toku je preduzimanje dokaznih radnji radi provere navoda iz podnete krivične prijave Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture protiv Snežane Mitković iz Smedereva zbog krivičnog dela građenja bez građevinske dozvole iz člana 219a Krivičnog zakonika, kao i u pogledu podnete prijave za legalizaciju objekta koji je izgrađen na Pančićevom vrhu, na Kopaoniku“, navodi se u pisanom odgovoru Osnovnog javnog tužilaštva u Brusu.

Insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime