Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu paradigma funkcionisanja države

5
1858
Objekat na Pančićevom vrhu / Foto: printscreen

Funkcionisanje pravne države se najlakše vidi po postojanju ili nepostojanju nelegalnih objekata. U pravnoj državi i uopšte državi koja funkcioniše nezamislivo je da se gradi bez dozvole i da se podižu divlji objekti svuda gde se to učini zgodno. U Srbiji je to toliko normalna stvar da se građani više i ne trude da to prijavljuju jer znaju da niko neće reagovati a da postoji mogućnost da oni samo naprave sebi probleme. I tako niču limene garaže i drvene šupe po zajedničkim dvorištima između zgrada, zagrađuju se terase koje onda budu javno ruglo, grade se kuće u plavnim zonama, podižu vikendice u zaštićenim područjima pored reka i jezera. Koliko je to uobičajena praksa u Srbiji pokazuje i činjenica da je i sam bivši predsednik Tomislav Nikolić bespravno sagradio kuću na obali Save, tamo gde je izgradnja strogo zabranjena. Ovo „strogo“ se naravno odnosi samo na zakon, dakle običan papir na kome piše šta se sme a šta ne sme, a praksa je sasvim drugačija. Nije li i sam Tito rekao da se „ne treba baš uvek držati zakona kao pijan plota“?

Činilo se da je ta predsednikova vikendica vrhunac nezakonja kad je u pitanju nelegalna gradnja ili, ako se gleda sa druge strane, ne vrhunac nego „dno dna“. Međutim, odavno je poznato da u Srbiji ne postoji dno, i kad god je neko rekao da ne može gore, život ga je demantovao, jer u Srbiji uvek može gore.

Nelegani objekat na Pančićevom vrhu je paradigma funkcionisanja države. Iz opštine Brus gde je do skora predsednik bio čuveni Jutka, izdata je dozvola za izgradnju drvenog objekta od 150 kvadrata. Već i to je prilično čudno i samo možemo da zamislimo kakve veze, mito i korupcija su bili na delu. Izgrađen je objekat od betona od preko 1000 kvadrata. Na Pančićevom vrhu! Zamislite kolika je to bahatost i bezobrazluk! Na vrhu planine koja je simbol i ponos države i čiji se vrh, kad je vreme lepo vidi iz pola Srbije.

Da Vas podsetimo:  Narcis - idealni vladar okupirane države

U međuvremenu, objekat je uredno dobio dozvolu od nadležnih da se priključi na vodu i struju i počeo je sa radom. Pri tome se ne zna ni koje investitor i ko je sagradio objekat, sudski proces se vrti u krug, vreme prolazi a rezultata naravno nema. Policije koja bi trebalo da obezbeđuje rušenje odjednom nema nigde kao da je u zemlju propala. Javnost se uzburkala ali što bi rekli „psi laju, karavan prolazi“ samo što ovde prolazi samo vreme a objekat ostaje.

Političari daju nemušte izjave, pozivaju se na zakon, odriču se odgovornosti i nadležnosti sve u svemu na sceni je jedna tužna slika nemoći države pred nečim ili nekim koji su očigledno jači od države. I svi se pitaju ko je to ko je toliko jači od države. 

A odgovor na to pitanje i nije toliko težak ako se zna da je u Srbiji  teorijski postoji politička sloboda, ali u stvarnosti jedna stranka odlučuje o svemu, a vođa te stranke je neprikosnoveni sudija za sve što se dešava u zemlji. Na snazi je pravilo „Država, to je vladajuća stranka“ (mali napredak od izjave Luja XIV „država, to sam ja“).  Tako dolazimo do toga da investitor nelegalnog objekta na Kopaoniku, ko god to bio, mora biti ili neko iz vladajuće stranke ili neko sa debelim vezama u vladajućoj stranci, sa vezama koje dopiru vrlo visoko u hijerahiji stranke. Zato i nečudi kad su se na fingiranom rušenju pojavali stranački jurišnici sa oznakama SNS-a.

S obzirom na halabuku koja se podigla oko ovog objekta, ponajviše zahvaljujući televiziji N1, najverovatniji rezultat kampanje će biti stvarno rušenje objekta. Naravno i to će se iskoristiti u reklamne svrhe, verovatno će se tempirati da to bude negde pred izbore, da se iskoristi u kampanji za izbore. Ali sigurno ni tada neće biti obelodanjeno ko je pravi investitor i kako će se investitor obeštetiti zbog rušenja odnosno neispunjenih obećanja koje je dobijao pred gradnju.

Da Vas podsetimo:  Bosanci, Bošnjani, Bošnjaci bili su — Srbi

Goca Savković

5 KOMENTARA

  1. Odličan tekst. Nelegalna gradnja upravo jeste najbolji pokazatelj u kakvoj državi živimo. Ona na najbolji mogući način pokazuje da su kriminal i korupcija u samoj srži države od vrha do dna piramide vlasti.

  2. Hahaha gospodine Zarko slazem se sa Vama. Naravno da ce zakon njima biti prilagodjen ne samo prilagodjen nego sto kazete imace mogucnost da naprave jos objekata. Pa zna se ko to rade, necemo mi smrtnici sa platom od 250 EURA da to gradimo

  3. @goca, ajd u 100 marke da nece biti srusen? Ajd u 1.000 da ce umesto toga zakon biti „prilagodjen“ i da ce jos nekoliko objekta biti podignuto…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime