Nema demokratije bez medija

0
676
Slobodni mediji/Foto: pixabay

Učesnici konferencije o slobodi medija, koja je održana na margini Samita Evropska unija (EU) – zapadni Balkan, upozorili su na slabljenje snage i nezavisnosti evropskih medija, što za posledicu ima pretnje za demokratiju.

Konferencija je okupila novinare, medijske organizacije, izdavače, nevladine organizacije i članove Evropskog parlamenta. Posle 21 godine od UNESCO Sofijske deklaracije o slobodi medija, oni su usvojili deklaraciju kojom od EU traže da kao prioritet postavi medijske slobode u Evropi.

Učesnici koji su predstavljali medijski sektor širom Evrope posebno su naglasili jačanje političkog pritiska i političke kontrole nad medijima, pre svega u Bugarskoj, Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Srbiji. Na konferenciji, dodaje se u saopštenju, govorilo se o održivosti modela poslovanja medija i izazovima koje donosi digitalna transformacija tradicionalnih medija. Erozija evropskog demokratskog modela, trend koji je vidljiv proteklih godina, postaje sve zabrinjavajući.

Tradicionalno bezbedno okruženje za novinare u Evropi se urušava, a region su potresla dva ubistva i pretnje istraživačkim novinarima, kao i verbelani napadi na novinare bez presedana, dodaje se u saopštenju. Nedavni događaji u pojedinim članicama EU jasno narušavaju nacionalne i međunarodne zakone kada je reč o zaštiti slobode medija.

Unija i Savet Evrope uspostavili su pravne procedure za zaštitu slobode izražavanja u Sudu pravde EU i Evropskom sudu za ljudska prava, dodaje se u saopštenju i navodi da su te strukture ponekad neefikasne u svom delovanju. Deklaracija koja je usvojena naglašava nekoliko praktičnih mera kako bi se sprečilo urušavanje položaja medija, poput pravila, koje je predložila Evropska komisija, koja predviđaju da bi fondovi EU namenjeni programima vladavine prava trebalo da uvažavaju indikatore koji se tiču slobode medija.

U ovom trenutku, predlog EU da se poveže finansiranje vladavine prava je ograničeno i nema eksplicitnog pominjanja slobode medija kao preduslova da bi se primio evropski novac. Potrebno je razviti mehanizme koji će osigurati održivo medijsko finansiranje – a deklaracija iz Sofije zagovara stvaranje fonda za slobodu medija kako bi se pomoglo aktivistima i izdavačima da preduzimaju pravne akcije protiv zloupotrebe vlasti, odnosno kako bi se finansirali prekogranični programi izveštavanja i istraživanja.

Da Vas podsetimo:  Vijest je roba. Mi smo roba!

Neophodno je obezbediti efikasna pravila vlasništva, moderna pravila PDV, reforma pravila privatnosti, odnosno kako unaprediti pravila igre sa velikim igračima na digitalnim platformama kao što su Fejsbuk i Gugl, odnosno kako unaprediti postojeća pravila vlasništva.

cenzolovka.rs/FoNet

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime