Nema izgovora za novinare koji lažu

0
1015

Novinarka Danica Vučenić izjavila je da nikome od novinara ne može da služi kao izgovor da pristaju na cenzuru, da se bave propagandom i da lažu, samo zato što će u suprotnom izgubiti posao.

„Njihov lični izbor je da se ponižavaju, da slede vođu, da lažu, da se bave propagandom, a ne da slede profesiju. To je njihov lični izbor, ali to ne može biti izgovor“, kazala je Vučenić na tribini u Novom Sadu.

Ona je rekla da se 1990-ih godina takođe postavljalo pitanje da li treba podleći pritiscima i zadržati posao ili treba staviti profesiju na prvo mesto.

„S druge strane, nije mi jasno kako je moguće da mladi ljudi pristaju da to čine, da se bave propagandom, a ne novinarstvom. Ja to ne razumem. Devedesetih godina se sve u meni bunilo protiv pokušaja da me vežu“, kazala je Vučenić.

Ona je ocenila da danas u Srbiji, s jedne strane, imate medije koji podržavaju vlast, a s druge strane i medije „koji se koprcaju i jedva preživljavaju“.

„Ne mogu da mediji budu bolji od društva, jer mediji su ogledalo društva, a društvo je takvo kakvo jeste“, rekla je Vučenić i dodala da nema slobodnih medija bez slobodnog pravosuđa, bez nezavisnih institucija.

Beta/N1

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime