Nema slobodih medija bez slobodnih novinara

0
398

Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, Sindikat novinara Srbije (SINOS) još jednom poziva kompletnu medijsku zajednicu i državu  da zajedno pomognu u jačanju ekonomskog statusa novinara i medijskih radnika,  jer bez toga nema slobode medija.

Novinari i medijski radnici u Srbiji rade u teškim uslovima, često bez adekvatnog ugovora o radu. Opšti trend je smanjivanje broja zaposlenih i udela zaposlenih na neodređeno vreme, dok, sa druge strane, brzo raste angažovanje po osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima, autorskim ugovorima i ugovorima o delu.

Istraživanja pokazuju da je petina novinara u statusu „frilensera“ (izvan radnog odnosa), polovina radi na nesigurnim poslovima dok stabilan radni odnos u najvećoj meri imaju stariji medijski radnici (između 50 i 60 godina).  Samo 27% mladih novinara ima radni odnos na neodređeno vreme. U najtežoj poziciji su novinari u onlajnmedijima gde je manje od trećine stalno zaposleno.

Plate novinara su niske, čak i ispod republičkog proseka, isplate su često neredovne dok veliki broj novinara radi prekovremeno.  Sve to utiče na degradaciju profesije a novinare i medijske radnike stavlja u prekarni položaj, zbog čega veliki broj njih želi da izađe iz profesije .

Mešavina niskih primanja koja se isplaćuju kasno, slaba sigurnost posla, rad bez ugovora ili sa lako raskidivim ugovorom predstavlja oblik pritiska koji podstiče širenje autocenzure, otežava nezavisnost, kvalitetno novinarstvo i favorizuje „tabloidizaciju” .

Rešenje je u uspostavljanju socijalnog dijaloga i potpisivanju granskog kolektivnog ugovora, ali u Srbiji poslodavci u privatnim medijima uglavnom zabranjuju sindikalno organizovanje, ne žele da osnuju poslodavačku organizaciju i na taj način blokiraju  socijalni dijalog.

Izvor: SINOS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime