Nemačka će mesečno primati po 1.000 Avganistanaca

0
26

Nemačka je uvela novi program preseljenja Avganistanaca koji trpe progon od strane talibana. Članovi civilnog društva i manjine smatraju se najugroženijima.

Image by Thomas Ulrich from Pixabay

Nemačko ministarstvo spoljnih i unutrašnjih poslova pokrenulo je u ponedeljak novi program za prihvatanje avganistanskih državljana koji su pod najvećim rizikom od progona pod talibanima, piše portal IN4S.

Nakon nemačkog povlačenja iz Avganistana u avgustu prošle godine, desetinama hiljada Avganistanaca koji su radili s nemačkim snagama tokom njihove dvije decenije prisutnosti u Avganistanu dopušteno je pobeći u Nemačku.

Novi program Berlina proširuje ovu mogućnost na osobe koje se bave ženskim i ljudskim pravima, politikom, pravosuđem i drugim područjima, kao i osobe koje su bile izložene progonu zbog svoje vere, pola ili seksualne orijentacije.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da je program posebno usmeren na žene i devojke kojima su „od prošlog leta ukradene perspektive i nade, ograničena prava, a pokušaji samoodbrane nasilno potisnuti“, prenosi Dan.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime