Nemačka povlači polovinu rezervi zlata

0
975

Dojče bank

NEMAČKA centralna banka vratiće do 2020. godine na teritoriju zemlje ukupno 674 tone zlata koje sada čuva u Njujorku i Parizu, rekao je predstavnik banke.

On je rekao da Bundesbanka neće moći da prati ranije najavljen plan za vraćanje plemenitih metala u Nemačku. To, navodno, sprečavaju neki „misteriozni razlozi“, piše list Handelsblat.

Predstavnik Bundesbanke je pisanje nazvao neosnovanim.

Planove o vraćanju u zemlju dela zlatnih rezervi, Bundesbanka je prvi put objavila sredinom januara prošle godine. Prema tim planovima, u narednih šest godina biće vraćeno oko polovine ukupnog nemačkog zlata, čije zalihe dostižu 3.400 tona.

Nemačka federalna banka je te planove počela da realizuje 2013. godine, kada je u zemlju vraćeno 37 tona zlata, vrednosti 1,1 milijardu evra.

U 2012. godini Bundesbanka je objavila detaljne podatke o mestu čuvanja svojih zlatnih rezervi, čija se ukupna vrednost procenjuje na više od 150 milijardi evra. Od toga je 1.536 tona zlata (45 odsto) u tom momentu bilo smešteno u Sistemu federalnih rezervi SAD, 450 tona (13 odsto) u Banci Engleske, a 374 tona (11 odsto) u Banci Francuske.

Oko trećine tih zlatnih rezervi (1.036 tona, ili 31 odsto) Bundesbanka je u čuvala u svojim trezorima u Frankfurtu na Majni.

Nemačka je počela da formira svoje zlatne rezerve 1951. godine. U toku hladnog rata zlato je kupovala u NJujorku, Londonu i Parizu, gde ga je i ostavljala na čuvanje, zbog straha od sovjetske invazije.

fakti.org

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime