„Nemam knjižicu“, Nišlijka koja je ostala bez nje i bez plate objašnjava zašto majka mora biti zdrava

0
113

Da nema zdravstvenu knjižicu, kao i da je zbog neuplaćenih doprinosa poslodavca 6 meseci tokom trudničkog bila bez zarade čime joj je automatski umanjeno i porodiljsko, Kristina Kocev iz Niša rešila je da podeli nakon što je na to inspirisala ovogodišnja predstavnica na Eurosongu. Ne može ni na biro, bar dok agencija za koju je radila ne bude ugašena jer su u likvidaciji – za to vreme, moraće da bude bez knjižice i primanja koje joj slede nakon otkaza.

Nakon što je nadređenima saopštila da je u drugom stanju Kristinu Kocev poslodavci su naterali da otvori bolovanje, prećutavši da joj nisu uplatili sve doprinose. To je saznala nakon što je otišla da reguliše dokumentaciju.

Država je turističkim agencijama dozvolila da neko vreme ne plaćaju radnicima doprinose, ali ih Kristinin poslodavac nije izmirio ni nakon isteka roka. Firma je već bila u minusu, pa je ostala i bez para koje je država uplaćivala radnicima.

Ja sam bila trudnica koja je zaposlena, a ni dinar nisam primila 6 meseci. Kreće isplata porodiljskog, hvala Bogu hvataju me tri meseca obaveznog minimalca, a onda šok, svaki sledeći mesec samo nešto malo više od 13.000 dinara. Zbog koga, zbog čega? Zbog bezosećajnih poslodavaca. Zbog neispunjavanja njihove obaveze da mi uplate doprinose – objašnjava Kocev.

Da ne može da dobije ni rešenje o otkazu nakon što joj istekne porodiljsko, saznala je kada se zainteresovala kako da naplati novac koji je zaradila. Poslodavac je u prinudnoj likvidaciji i za mesec firma neće postojati u Agenciji za privredne registre. Dok se to ne dogodi, ona je bez plate, doprinosa, overene knjižice.

Firma im je propala, tu više nema para. U redu! Prodajete im kuće, kola, sve što imaju i dajte radnicima plate i uplatite doprinose. Ne može rešenje u ovoj situaciji da bude da nema načina da im se naplati. Zbog njih nemam overenu zdravstvenu knjižicu i terapiju koju ljudi sa overenom knjižicom ne plaćaju ja sam plaćala – kaže Kristina.

Da Vas podsetimo:  Ništa nam nije al’ leka nam nema

Naglašava da ne želi da neko njenu priču tumači kao molbu socijalnog slučaja, jer to nije – već samo kao apel žene koja se bori za ono što su joj oduzeli.

Suština je da sam ja zaradila te pare, ne tražim da mi ih bilo ko pokloni a oni su ih, pa mogu reći, ukrali od mene! Ne želim više da slušam: “Pa privatnik je to, šta si očekivala? Očekivala sam da se poštuju moja prava kao što sam ja ispoštovala svoje obaveze prema njima! – poručuje sagovornica.

Odsustvo koje joj sleduje za negu deteta isteklo je početkom marta. Sada je preostalo da sačeka da firmu izbrišu iz APR-a, da odštampa potvrdu da ih nema i da se prijavi na biro i dobije zdravstvenu knjižicu. A do tada, kao što kaže Konstrakta u pesmi „In corpore sano“ – mora biti zdrava.

Biti zdrava.

Autor:Milica Milojević Kostić

https://www.juznevesti.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime