Nemo se zezamo

0
57

Evo prošlo je jednocifreno dana od završetka ovogodišnjeg najvećeg evropskog političkog festivala pod šaljivim sloganom „Ujedinjeni muzikom“.

Nemo of Switzerland performs the song The Code during the Grand Final of the Eurovision Song Contest in Malmo, Sweden, Saturday, May 11, 2024. (AP Photo/Martin Meissner)

Gledala sam da vi ne biste morali iako ste, ajde, ajde, znamo, ipak svi gledali, makar toliko da lagano prođete test opšteg evrovizijskog znanja i, naravno, zgrozite se kako tradicija svake godine i nalaže.

Ako bismo pokušali da preciznom selekcijom utisaka i dešavanja izdvojimo samo ono što se krije pod pojmovima umetnost, zabava, muzika, scena, spektakl i šou, bilo bi čupavo jer su se ove kategorije ove godine ekstremno uplele u političke parole, protokole, cinkarenja i malverzacije, teoretisanje i sablažnjavanje.

Stoga, preskočimo deo u kome je „Ramonda“ bila premedena, ali joj ni bunar vode ne bi pomogao oko dizanja iz pepela, kako je Beba Lazanja imao odličan nastup i premalo sreće, Francuz oduvao prelepom baladom, Jermenka ukrala srca svima, kako danima pevušim Olijev „Dizzy“ šokirana što je dobio nulu od publike, Italijanka i Grkinja iako su mnogo obećavale pružile nam ništa, kako je Ukrajina standardno pokidala priču, siroti Belgijanac nije prošao u finale i kako su Finci bili „she’s so crazy love her“.

E da, i Španija bila odlična za do daske autom van grada kad niko ne gleda. Jedna solidna godina, skoro kao 2021. kad je pobedila ona pesmetina iz Ukrajine. Ne, ne, nisam pogrešila.

Pređimo na ono što će obeležiti ovogodišnje evropsko ujedinjenje muzikom. Iako je sama najava učešća Izraela ove godine napravila haos (jer je logično bilo očekivati da se agresoru kao onomad Rusiji zabrani učešće), organizatori od njega nisu odustali – „best they can do“ bio je zahtev za izmenama u tekstu i nazivu pesme kako bi se, eto makar deklarativno, moglo reći da se politikarenje kroz stihove uklonilo.

Da Vas podsetimo:  Bezgrešne vođe grešnog naroda

Međutim, licemerje organizatora bilo je ukombinovano sa bahatošću same Izraelske delegacije vođene preagresivnom marketinškom kampanjom, te su pored ogromnog revolta javnosti, fanova i medija i brojni izvođači na licu mesta pokazali svoj buntić.

Holanđanin je ove godine na Evroviziju doneo najevropskiju pesmu ikada, te domaći zadatak uradio savršeno. Ipak, njegov vanscenski revolt prema učešću Izraela u vidu prekrivanja glave, dobacivanja i neslušanja dok izraelska predstavnica odgovara na pitanja novinara bio je dovoljan da organizator u stilu „prvaci, prvaci, dođite nam svi“ izmisle random incident i diskvalifikuju ga. Najevropskija pesma i favorit takmičenja uklonjeni su nakon čega će Just u nastavku ovogodišnjeg tanderbala ostati zapamćen kao legendica koja nije nastupila u finalu.

Pored njega, na organizatorsko oštro „šššššššš“ nailazili su i ostali, oni koji su se odvažili da javno ili tajno pokažu podršku Palestini; Portugalkin zvaničan nastup sa finala biće zamenjen onim sa polufinala jer je finalne nokte obojila pogrešnim bojama, Francuz je iskoristio akapela deo pesme da održi govor i pozove na mir, ali nažalost samo na probnom nastupu, a mirni fan u publici mahao je minijaturnom zastavicom Palestine, te su dva krupna momka došla još mirnije po njega i odvela ga iza, na koktel, dok su ispred Arene u Malmeu pred samo finale bili protesti sa sve Gretom Tunberg, jer, što da ne?

Ceo ovaj cirkus su davnih dana balkanski „Simpsonovi iz Sarajeva“ najavili skečom o nemirima u Švedskoj opisujući ih kao etničke sukobe u kojima Eskimi traže otcepljenje od Švedske i priključenje matičnom Arktiku, a tokom kojih je poginulo i 18 pingvina.

No, da sve bude još zabavnije, slavna i, kako predanja kažu, legendarna srpska evrovizijska komentatorka prenela nam je iznova svoje homofobične impresije – svaki put se sve više sablažnjavajući nad tom novotarijom sa zapada – takozvanom golotinjom.

Da Vas podsetimo:  Medijska oštrica u službi vladajućeg režima

Pomislio bi čovek odustaće posle 20 godina, navići će se na scenu, razumeće scenske kostime i performanse ali avaj, oko ne trpi momka u suknji, strasni ples dve adamove jabučice dok bi njen glas pri svakom pokušaju da izgovori tu jezivo strašnu reč „nebinarno“ zazvuči kao onaj nagon koji najčešće nad wc šoljom imamo posle gomile unetog, a godinama akumuliranog, smeća u organizam.

Za njom, kao po običaju, po domovima, društvenim mrežama i kuloarima krenula je lavina zgražavanja, preneražavanja i sablažnjavanja, te su nam sa malih ekrana iskakali storiji, statusi, videi i tvitovi – šta je sledeće, zašto nam Nemo noseći pobednički pehar nameće svoju nebinarnost, kako sutra detetu da objasnim španskog plesača u tangama, kojom palicom se boriti protiv sotone na stejdžu?

Narod je ogorčen i besan izborom pobednika festivala koji nit prati, nit ceni, nit gleda. Narod je besan jer čike iz televizora primenjuju najsavremenjiju magiju zbog koje ne kontrolišući svoju volju gledaju program koji nameće rodne identitete, transformiše nas sistemski i civilizaciju strmoglavo tera u sunovrat. Narod koji je duboko uveren da se nebinarnost, binarnost, trinarnost, gejnarnost i satanizam, kao i ostale pošasti, prenose gledanjem u njih, uporno gleda u njihove grozne šarene zastave, nokte i suknjice. I biva uvređen.

I naredne godine krupne čike motriće pomno na koktel zastavice, nokte i nedozvoljene tekstove nešto južnije, u Švajcarskoj, gde nadamo se nema pingvina koji bi nastradali u nemirima u Švedskoj.

Sreća je pa cirkus odlazi na godinu dana ostavljajući nam težak zadatak – da sačuvamo zdrav razum i sadržaj želuca za sve ostalo ružičasto i nadasve manje bitno što konzumiramo u međuvremenu, a što, uvereni smo, nema nikakve veze sa gore pomenutim sunovratom civilizacije.

Da Vas podsetimo:  Jasno da jasnije ne može

Neki se red mora znati i selekcija odabrati. Nećemo se valjda zgražavati i biti uvređeni na prave probleme na lokalu i globalu, pa da sutra popustimo na novom kabare testu koji ni ne gledamo. Nemo se zezamo.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime