Nemoj po glavi druže Siniša Mali

0
1324

Beba-i-ukidanje-pomoci-porodiljama

Pre nego što moj Roditelj preda i zvanični dopis – žalbu novoformiranoj vlasti u Beogradu povodom sramnog ukidanja jednokratne pomoći najsiromašnijim porodiljama u Beogradu,  ja prosto moram da izrazim svoju radost i oduševljenje činjenicom da je novi gradonačelnik Siniša Mali krenuo da „čisti ribu od glave“, i da teško opterećeni beogradski budžet olakša tako što će  zakinuti na porodiljama i deci. I to onim, najsiromašnjima.

Tako je naš novi Mali gradonačelnik uveo novi realiti šou Robin Hud na SNS način – otimamo najsiromašnijima da bi volšebno spasili budžet i spasili sopstvene guzice.

Da li je moguće, da u povelikom gradskom budžetu nema ničeg prečeg za kresanje, niti ijednog rashoda čije ukidanje će ostaviti manje posledice? Da li je moguće da su roditelji, konkretno mame i nove bebe (kojima toliko volimo da se hvalimo) toliko zadnja rupa na svirali SNS-u i novoj beogradskoj vlasti?

Ne tako davno, isti taj Siniša Mali, samo u ulozi ispred „privremenog organa“ obećao je nastavak pomoći za nezaposlene porodilje i zaposlene mame lošeg materijalnog stanja. I ne  samo to, doneto je rešenje sa naznačenim iznosima, „nasleđenim“ od prethodne vlasti. A onda 17. 4. doneto je drugo rešenje, kojim su iznosi drastično smanjeni.

Šta se to promenilo od januara do donas, osim činjenice da je prvo obećanje bilo pre izbora?

Ništa.

Osim činjenice da su izbori prošli.

To ogromno „rasipanje“ iznosilo je 50.000 dinara jednokratno za nezaposlenu porodilju, dakle onu koja za godinu dana porodiljskog odsustva neće primiti nijednu platu, osim roditeljskog dodatka od 30.000 neće dobiti nikakav drugi novac, kada joj se „porodiljsko“ završi neće moći da upiše dete u vrtić jer ne radi, a neće moći da nadje posao jer nema ko da joj čuva dete, a uz to, ko je jebe što je rodila dete pa sada ne može da radi negde po 10+ sati, jer će to dete da ima kijavicu, i da bude bolesno i generalno ona će biti kilava radnica jer je majka, pa samim tim i ne treba da radi.

Da Vas podsetimo:  MENE JE SRAMOTA, A VAS?

Drugo ogromno rasipanje je iznos od 25.000, jednokratni, za zaposlenu porodilju. Onu koja uživa u ogromnoj plati i primanjima manjim od 10.000 po članu, pa ako joj je to prvo dete ne smeju ona i muž da imaju primanje preko 30.000.

Pre neki dan sam pročitala da naša vlast ima između 30.000 i 50.000 službenih automobila! Oni čak u 20.000 maše tu brojku. A gde je benzin, održavanje, gde su plate tih silnih vozača. Samo na glasačke listiće iz nedavno održanih  potpuno nepotrebni republičkih i gradskih izbora potrošeno je više od milijardu dinara. O.k. to nije stvar u gradskoj nadležnosti, samo dajem primer. Ali, evo na primer, našla sam da  na godišnjem nivou iz gradskog budžeta ZOO vrt dobija 50 miliona dinara. Za šta? Da bi vukovi ujedali decu?

Tako je, prvim potezom gradonačelnik Siniša Mali i njegova ekipa pokazala svoju „robinhudovsku“ nameru i narav. Samo, oni su rešili da otimaju od siromašnih, a verovatno da to onda proslede bogatima. Ja drugog objašnjenja nemam.

U zemlji gde porodiljska nadoknada zaposlenim porodiljama kasni najmanje tri meseca,  gde trudnice mesecima ne prime obećanih 35 odsto plate,  gde se bez pardona solidarni porezu naplaćuje porodiljama iako je to nezakonito po dva osnova, očigledno je da je SNS rešio da udari tamo gde  smo najslabiji. I gde nas najviše vređa  – u mame i decu, kojih su puna usta u predizbornim kampanjama i obećanjima.

Lepo ste rekli predsedniče Vučiću da će reforme mnogo da bole, samo ste zaboravili da kažete da će da bole nas, a ne vas.

Sram vas bilo.

piskaralo

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime