Nemojte da lažete, zvanično je vakcinisano 58 posto građana

0
76

„Oni kažu kako je u Srbiji ispod 50 posto vakcinisanih Srba, vakcinisanih građana Srbije. Nemojte da lažete, jer je zvanično vakcinisano 58 posto.“

Aleksandar Vucic

Predsednik o vakcinaciji (slobodnaevropa.org/vucic.rs/Pink, 16. januar 2022.)

 

Na dan referenduma o ustavnim promenama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se i na slučaj Melburn. Govoreći o procesu u Australiji u kom je učestvovao teniser Novak Đoković, povodom dozvole za ulazak u zemlju, Vučić je izjavio kako „tužilac laže“ i o vakcinaciji u Srbiji.

„Videli ste u samom, ovom besmislenom sudskom procesu koliko tužilac laže, koliko oni lažu, sa činjenicama… Evo navešću vam samo jednu. Oni kažu kako je u Srbiji ispod 50 posto vakcinisanih Srba, vakcinisanih građana Srbije. Nemojte da lažete, jer je zvanično vakcinisano 58 posto. (…) To je više nego što je u mnogim zemljama Evropske unije, posebno u našem okruženju, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Slovačke, čak i Estonije. Kako bih vam rekao, to je bio jedan besmislen argument, ali u orvelovskim predstavama apslutno je i to moguće“, rekao je Vučić.

Istog dana na ovu izjavu reagovalo je udruženje Ujedinjeni protiv kovida ukazujući na opterećenost zdravstvenog sistema u Srbiji. U tom saopštenju, između ostalog, naveli su i da „podatak o 58 odsto vakcinisanih stanovnika u našoj zemlji, kao i podatak da je to više nego u mnogim zemljama EU, a što je izrekao predsednik, predstavljaju neistinu i svesnu manipulaciju, a to je jedino što se može podvesti pod orvelizam“.

***

Šta kaži podaci?

Ako pogledamo informacije sa ourworldindata.org, sajta koji se oslanja na zvanične brojeve i statistiku država, za dan 16. januar 2022 – Srbija je na 47,04 procenta vakcinisanih. Tabela se odnosi na udeo vakcinisanih (preporučenim brojem doza) u ukupnom broju stanovnika. Pritom, i Hrvatska i Estonija se bolje pozicioniraju u odnosu na Srbiju.

Da Vas podsetimo:  Bager ili audi – izaberite sami


U nedelju, od kada je i izjava predsednika Vučića o navodnim lažima tužioca u Australiji, na domaćem sajtu vakcinacija.gov.rs, objavljeni su ovi podaci:

*drugu dozu primilo je 3.067.338 državljana Srbije,
*treću dozu primilo je 1.757.256 njih.


Prema poslednjim podacima RZS, procenjen broj stanovnika u Republici Srbiji u 2020. godini je 6 899 126. Dakle, u odnosu na taj broj, procenat državljana Srbije koji je primio jednu dozu je 45,51, dve doze 44,46, a tri doze 25,47. Na sajtu covidvax.live koji prati statistiku o vakcinaciji širom planete, a kao izvor navode Vladu RS, procenat vakcinisanih u Srbiji je 48,42.
Iz kabineta predsednika nismo dobili obrazloženje izjave, tako da nije poznato na osnovu kojih podataka je predsednik došao do informacije o „58 procenata vakcinisanih“. Imajući sve ove (dostupne) podatke u vidu, izjava predsednika Vučića dobija ocenu – neistina.

https://www.istinomer.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime