Nenad Čanak u Skupštini Srbije marta 1998.

0
1763

Nenad Čanak – Liga socijaldemokrata Vojvodine

nenad-canak-1352589464-228590Dame i gospodo narodni poslanici, ne znam da li ste svesni čemu sada prisustvujete. Koalicija SPS i Srpske radikalne stranke je kraj ove zemlje, kraj ove zemlje u ekonomskom, kulturnom i svakom drugom smislu. Pre svega, gospodin Marjanović je napomenuo kao jednu izuzetno korisnu stvar potpisivanje sporazuma o normalizaciji obrazovanja na Kosovu koje je učinila ova dosadašnja vlada.

Taj sporazum je legitimacija republike Kosovo, jer mi se inače mora objasniti sa kim se to potpisao sporazum i kakav je to sporazum, jel bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević potpisao sa Ibrahimom Rugovom. Da li je gospodin Rugova privatnik ili šta je on i sa kim ima pravo da potpisuje predsednik Srbije bilo kakav sporazum, ako on nije na njegovom nivou.

Isto to se desilo prilikom ovog potpisivanja, čime je legitimisano postojanje republike Kosovo, što je učinila ova vlada. To je prva stvar.

Druga stvar, ova priča o svojinskoj transformaciji je priča o daljoj krađi imovine ove države i ovog naroda, o daljoj takozvanoj privatizaciji, a u stvari rasprodaji u bescenje Elektroprivrede Srbije, Naftne industrije Srbije i svih ostalih dragocenosti iz kojih treba da se puni budžet, a vi to vrlo dobro znate, jer bez punog budžeta nema ni penzija, ni ničega.

Prodajom pošte nikada nismo dobili račun: pošto, kada, kome, kako, zašto i gde su pare otišle. U Vojvodinu je trebalo da ode 700 miliona maraka, a otišlo je manje od 50. Obećano je da će otići u privredu, a otišlo je za plate birokratije. Takvim poslovanjem će ova zemlja otići u bankrot u najkraćem mogućem periodu.

Priča o nekakvim konsultacijama sa parlamentarnim strankama je takođe neistina, jer sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, sa Reformskom demokratskom strankom, sa Listom za Sandžak niko nije razgovarao. Ne plačem zbog toga, niti me to interesuje. Odbio bih takve razgovore.

Ali, odbili ste anketni odbor kada je trebalo da se utvrdi da li je Milutinović izabran ili nije izabran. Odbili ste sada anketni odbor oko pogibije civila u Drenici. Time što ste to učinili, vi ste odbili mogućnost da se žalite nekom, kada vam neko upadne u kuću i pobije vam decu. E, to ste uradili. A, ovom vladom ćete izazvati probleme na Kosovu, izazvaćete probleme u Sandžaku i nemojte se čuditi kada se probudite i vidite rampu na “Gazeli”.

Da Vas podsetimo:  DA LI JE MAKEDONIJA SRPSKA ZEMLjA: 30 činjenica koje niste znali!

Jožef Kasa – Savez vojvođanskih Mađara

Gospodine predsedniče, dame i gospodo, Savez vojvođanskih Mađara, a čini mi se sav mađarski živalj u Vojvodini sa velikim iščekivanjem tražio je program Vlade, koji smo sada čuli. Pre svega, žao mi je da nismo taj program imali u ruci, da bi mogli kvalitetno da se pripremimo za diskusiju i analizu tog programa. Na prvi pogled čini mi se da je taj program velika gomila obećanja, bez instrumenata, bez mogućnosti za sprovođenje.

Pre svega, moram i to da kažem, da od naših predloga i sugestija gospodin predsednik skoro ništa nije uvažio, sem što je napomenuo da sa izuzetnom pažnjom ceni Savez vojvođanskih Mađara. Nikakva garancija ni u sastavu Vlade ne postoji, u personifikaciji pojedinih resora, da će biti nešto bolje nego što je bilo proteklih godina. Apsolutno je tačno da smo na dnu nizbrdice, ali izgleda da nismo dostigli maksimalni kraj. A ovo što ste nam predložili ide u tom pravcu.

Savez vojvođanskih Mađara ni u kom slučaju ovaj program i ovaj sastav Vlade ne može da podrži. Mogao bih da iznosim resore iz prethodne strukture Vlade, šta smo očekivali i šta smo dobili. Na prvom mestu pominjem zdravstvo i gospođu Leposavu, koja je došla u Suboticu da čestita 100-godišnjicu postojanja bolnice i medicinske nege u Subotici, a nije znala da kaže ni “dobar dan”, a kamoli rešenje za ogromne probleme zdravstva u Republici Srbiji. Da ne ređam ostale resore. Od velikih iščekivanja do danas ništa nije ostvareno.

Gospodine predsedniče, ja sam vas upoznao kao mudrijeg, pametnijeg čoveka, nego da uđete u ovu koaliciju, što ste danas predložili. To nije dobro ni za našu zajedničku zemlju, a za nas, Mađare u Vojvodini, pogotovo je poražavajuće, katastrofalno.

Da Vas podsetimo:  Krvavo ljeto 1914. godine

Džemail Suljević

Ja sam Džemail Suljević, narodni poslanik Narodne skupštine Republike Srbije ispred koalicije Liste za Sandžak dr Sulejman Ugljanin.

Uvaženi poslanici, gospodine predsedniče, predsedavajući, zaista sam iznenađen i kao čovek, i kao poslanik, i kao predstavnik birača, jer je zaista ovo znak da ova vlast i političke snage, koje imaju najveću silu u zemlji, nemaju nameru da menjaju postojeće stanje, već da ovu zemlju sve dublje i sve više guraju u totalnu međunarodnu izolaciju. To je zaista tragično. Jer, ionako je situacija veoma teška, a ovaj predlog i ova koalicija i ovaj sastav Vlade čini mi se da će nas oterati u situaciju, u kojoj se ne vidi neka bliska perspektiva u smislu boljitka.

Ne mogu unapred suditi šta će se sve dogoditi, ali ako bi sudili i ako procenjujemo po onome što je do sada bilo i što je još uvek tako, konkretno na prostoru Sandžaka, situacija je zaista dramatična. I za nas i građane bošnjačke nacionalnosti na prostoru Sandžaka i Jugoslavije zaista predstavlja veliko razočarenje. Na prostoru Sandžaka još uvek vlada teror, klasičan policijski teror. Kao što znate, mi smo tokom 1996. izašli na izbore i dobili smo lokalnu vlast u Novom Pazaru. Vlada Republike Srbije je uvela prinudnu upravu u Novom Pazaru, bez argumenata, bez razloga i time pogazila volju građana. U opštini Priboj i danas se pale kuće građana bošnjačke nacionalnosti. Postoje činjenice za to. Poslednja kuća je zapaljena u januaru mesecu ove godine.

Malo pre ste odbili da se formira komisija za istraživanje, ispitivanje slučaja kidnapovanih i to je takođe jedan znak da ova aktuelna vlast zaista je Bošnjake kao građane ove države stavila van zakona. Mi smo već sedam godina stavljeni van zakona. Da se desilo da je iz zoološkog vrta nestalo 17-20 njegovih stanovnika, verovatno bi bilo više aktivnosti da se pronađu i da se nađu krivci zašto je došlo do toga.

Da Vas podsetimo:  Bratstvo i jedinstvo ZAKOPALO zločine Hrvata u Sremu! 50 hiljada ubijenih – ZABORAVLJENO!

Što se nas tiče, mi smo ispunili sve uslove, koje demokratski svet postavlja pred nas, čak i razgovor sa gospodinom Lilićem, bivšim predsednikom Jugoslavije. Sve ono što se tražilo od nas mi smo ispunili. Uslov je bio da izađemo na izbore, da učestvujemo u institucijama sistema.

Međutim, praksa pokazuje da aktuelna vlast nas ne želi, da učestvujemo u institucijama sistema, da sve sporove rešavamo dijalogom. Na primer, ja sam bio predložen za člana i predsednika Odbora za urbanizam i građevinarstvo i o tome je postignut dogovor. Predstavnici svih političkih grupa nisu bili protiv. Na kraju je član SPS izašao i rekao – ne možete vi kao Musliman- nacionalista. Molim vas!

To je istina, ima i zapisnik. Dakle, postavlja se pitanje ima li uopšte smisla učestvovati u institucijama sistema, ima li uopšte smisla tražiti rešenje za status Sandžaka, za status bošnjačkog naroda.

Da ne govorim o drugim situacijama. U poslednjih šest-sedam godina preko 50 sela na prostoru opštine Priboj i Pljevalja je etnički očišćeno. Oko 200 ljudi je što kidnapovano, što ubijeno, što nestalo. Preko 300 kuća, čiji su vlasnici građani bošnjačke nacionalnosti, na prostoru Sandžaka je spaljeno ili na drugi način, raznim eksplozivnim sredstvima demolirano. Da ne govorim da se i dalje vode politički procesi koji nisu završeni, da je protiv saveznog poslanika dr Ugljanina ponovo aktiviran proces i uzet mu imunitet.

Dakle, situacija nije uopšte ružičasta. Da vam kažem otvoreno, sa ovakvom politikom budite sigurni da će najviše građani ove države ispaštati, a pre svega sami Srbi, naravno i svi ostali sa njima.

No, u redu, većina je tako odlučila. Mi ćemo i dalje nastaviti da sarađujemo, da delujemo onoliko koliko možemo, da damo svoj doprinos opštoj demokratizaciji, ako je uopšte moguće nju forsirati i da sva pitanja i sve sporove, koji postoje, rešavamo na ljudski, demokratski način. Ja se zahvaljujem.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime