Neobični običaji za doček Nove godine: Novozelanđani lupaju u šerpe i lonce

0
22

Klasičan doček Nove godine podrazumeva odbrojavanje, poljupce ispod imele i ispijanje čaše šampanjca, a u nekim zemljama taj dan se proslavlja uz neobične običaje – od jedenja grožđa ili sočiva do lupanja u lonce i nošenja ružičastog veša.

Pixabay

Neobični novogodišnji običaji u svetu:

Kolumbija

Kako bi mnogo putovali u narednoj godini, Kolumbijci se tokom novogodišnje noći šetaju s praznim koferima.

Čile

Čileanci počiste kuću metlom da bi izbacili negativnu energiju, dok im je glavno jelo tokom novogodišnjih praznika sočivo, kako bi imali mnogo novca i posla.

Španija

Da bi u narednoj godini privukli blagostanje, Španci u ponoć pojedu 12 zrna grožđa, po jedno za svaki otkucaj.

Brazil

Kako bi oterali zle duhove, Brazilci se tokom novogodišnje noći oblače u belo. Zatim preskaču sedam talasa i prinose darove boginji vode Lemaniji u vidu cveća, bacajući ga u more. Ako se pokloni vrate, to znači da ih nije prihvatila.

Škotska

Škotima je veoma bitno ko će im prvi doći na prag nakon što otkuca ponoć, jer ta osoba nosi poklone u vidu hleba, soli, novčića, viskija ili uglja, a oni predstavljaju hranu, ukus, toplinu, blagostanje i dobro raspoloženje.

Rusija

Rusi zapisuju novogodišnje želje na papir, pa ga zatim spale i pepeo koji ostane sipaju u čašu sa šampanjcem koju popiju na iskap minut nakon što otkuca ponoć.

Novi Zeland

Novozelanđani obožavaju da dočekuju Novu godinu lupajući u šerpe i lonce.

Argentina

Kako bi privukli novu ljubav, Argentinci u Novu godinu ulaze noseći ružičasti veš, a pored toga imaju običaj da tačno u ponoć iskorače prvo desnom nogom.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime