Neobični odbrambeni mehanizmi vašeg tela

0
710

kijanje-foter-tinafranklindg-photo-on-flickrNaše telo zapravo je kompleksna zbirka bezbrojnih bioloških ciklusa i sistema koje je često veoma teško razumeti, prenosi portal Brightside.me. Jedan od takvih sistema jesu i odbrambeni mehanizmi našeg tela. Oni nas štite 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, od mnogo čega što bi potencijalno moglo da nam naškodi.

Ovih devet skoro svakodnevnih stvari vaše telo radi da bi vas branilo, a vi toga niste ni svesni.

ZEVANJE – Glavna svrha zevanja jeste da vam se rashladi mozak pošto je ili pregrejan ili preopterećen.

KIJANJE – Najčešće kijamo pošto nam se nazalni prolazi napune sa previše alergena, mikroba, prašine i ostalih iritantnih čestica. Kijanje je zapravo pokušaj našeg tela da se oslobodi svog tog „smeća“.

TEGLJENJE – Instinktivno se proteglimo svakog jutra kako bismo pripremili telo za fizičke izazove koji ga čekaju tokom dana. Istovremeno, protezanje zagreva mišiće, poboljšava krvotok i popravlja raspoloženje.

ŠTUCANJE – Kada jedemo prebrzo i gutamo veće komade hrane ili se naprosto prejedemo, naši pneumogastrični nervi se iziritiraju. Kako su oni blisko povezani sa stomakom i dijafragmom, to čini da počnemo da štucamo.

NAJEŽENA KOŽA – Primarna funkcija naježene kože (takozvane guščije kože) jeste da se smanji telesna temperatura i da se toplota ispusti kroz pore, što olakšava da se zagrejemo kada nam je hladno.

MIOKLONIČKI TRZAJI – To je onaj neobičan (i neprijatan) osećaj kada, dok se uspavljujete, imate utisak da padate, pa vam se telo trgne kao da ste pogođeni elektrošokom. U tom trenutku doživite jak mišićni spazam i odmah se probudite. Ovaj fenomen je rezultat toga što, kada se uspavljujete, učestalost disanja značajno opadne, ali puls se vrlo malo smanji i mišići se opuste. Mozak zbog tih simptoma pomisli da umirete i pokušava da vas spasi takvim trzajima.

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI - PSI LUTALICE

SMEŽURAVANJE KOŽE – Svi dobro znamo kako nam izgledaj prsti i na rukama i na nogama pošto provedemo previše vremena u vodi. Ali verovatno niste znali da je i to odbrambeni mehanizam koji pokušava da prilagodi naše telo da se lakše krećemo ili da lakše hvatamo nešto što je sklisko.

GUBITAK PAMĆENJA – Ovo se dešava često nakon najneprijatnijih iskustava. Mozak bukvalno briše najteže trenutke iz naših sećanja.

SUZE – Osim što suze deluju kao mukozna membrana oka kada strani objekti dođu u kontakt sa njim, suze služe i kao instrument emotivne odbrane. Naučnici su dokazali da u stresnim situacijama telo stvara iritaciju kako bi samo sebi skrenulo pažnju sa bola koji doživljava.

A.L.

www.dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime