Neodgovornost sadašnje vlasti i bivše opozicije

0
912

Mere ekonomske politike vode nas ka argentinskom i grčkom scenariju, a ne spašavaju nas od njih

vucic_tabakovicKaže prvi potpredsednik Vlade da je zemlja upropaštena neodgovornim ponašanjem bivše vlasti. A šta je on radio, dok su se te i takve bivše neodgovorne vlasti tako neodgovorno ponašale?

On je za to vreme organizovao demonstracije podrške Haškim optuženicima, kao na primer protest protiv hapšenja Radovana Karadžića, kada je i nevin čovek poginuo. On je jedan od onih koji je organizovao redovne velike mitinge i skupove podrške Haškom pritvoreniku Vojislavu Šešelju. On je izjavljivao da podržava skrivanje Ratka Mladića, učestvovao i organizovao mitinge podrške generalu. Ulicu Zorana Đinđića je prelepljivao novim imenom Ulica Ratka Mladića, obećavao javno da ga nikad ne bi prijavio niti predao.

Ali to nije ono što ja zaista kritikujem. Kritikujem sadašnje ponašanje, u kome smo svi mi koji smo na njegove poteze tada gledali sa simpatijom i u dubini duše podržavali – napravio majmunima. On je čovek prešao u drugi voz, a nas ostavio da sedimo u vozu na slepom koloseku. A sada optužuje bivšu vlast za sadašnje teško stanje!

Ne, oni su podjednako odgovorni, ako ne i odgovorniji od tadašnje vlasti zato što su svojim tadašnjim ponašanjem samo smetali i pravili curkus od svakog njihovog poteza, trudeći se da im naprave problem u javnosti da bi jednom došli na njihovo mesto, a ne da bi promenili takvu politiku i ponašanje takve vlasti. To sada jasno dokazuju svojim ponašanjem na vlasti. Bili su na rečima protiv privatizacije mnogih preduzeća javnih, a sada su zagovornici prodaje proeostalih. Pošto se to nameće svim zemljama zahvaćenim krizom, pitanje je: kad prodamo sve, šta će nas terati da prodamo sledeće? Zemlju, vodu, vazduh, nas, organe?

Da Vas podsetimo:  Slučaj Banjska: Turbo Obilići, životi za bacanje i žene u crnini

Jorgovanka Tabaković, tada istaknuti ekonomista, govorila je, sve do predizborne kampanje prošle godine da se ne može igrati kako MMF kaže, da se devizne rezerve zemlje moraju koristiti u razvojnim projektima, da se ne moraju sprovoditi štetne preporuke MMF po privredu Srbije. Tvrdila je da se guverner Narodne banke Srbije ne sme izolovati i ponašati protiv interesa države. Da nezavisnost guvernera mora biti pre svega u odnosu na spoljne uticaje, a ne unutrašnje, da mora koordinisati svoj rad sa politikom vlade svoje zemlje.

Nisam imao ništa protiv takvih stavova. Ali imam protiv sadašnjih, dijametralno suprotnih u odnosu na njih. Videći šta sada radi, isto kao oni pre, držim da je onda bila neodgovorna, neiskrena i bivšoj vlasti je samo smetala da bolje rade. Da je govorila samo iz želje da jednom postane guverner NBS. Jer, čim se ošišala i pogledala se u ogledalu, nije više videla više onu sposobnu i samohranu i ponosnu majku, već sebe pametnu na Dinkića, lepu kao Udovički, stambeno obezbeđenu kao Jelašić.

Zaboravila je da devizne rezerve Srbije uopšte postoje. Više nema ideju o razvojnim projektima. Važno je samo da sprovede aranžman MMF. Zar je to ona ista osoba koja je nekad u studiju preznojavala Dinkića.

Sve to pokazalo je koliko su bili odgovorni u odnosu na neodgovornu vlast ondašnju. Da se razumemo: jeste ona vlast bila katastrofalno loša i neodgovorna, ali istovremenonisu ni ovi današnji nisu onda bili manje neodgovorni jer je njihovo sadašnje ponašanje pravi ključ za tumačenje njihovog ondašnjeg ponašanja.

Zato bi se ponašanje današnje vlasti moglo nazvati samo jednom rečju: oponašanje bivše. Potpuno i u svemu. U političkoj platformi sada su možda bliži LDP nego DS. Svemirski su daleko od DSS i SRS., koji su ipak u potpunoj izolaciji. Ništa im više nije gadno od onog na šta ste nekad reagovali sa neskrivenim i opravdanim besom, dok sad tako reaguju samo ako ih neko na tu činjenicu podseti. Za tim nema razloga jer se poneko i dalje nada da će u nekom trenutku, možda baš u zadnjem, promeniti pravac kretanja zemlje, i sve nas spasiti od kraha prema kome idemo!

Da Vas podsetimo:  REĆI DA JE NEŠTO ČUDNO, KOD NAS JE SVE ČEŠĆE UZALUDNO...

Čemu sva ova priča? Zbog toga što nas mere ekonomske politike vode ka argentinskom i grčkom scenariju, a ne spašavaju nas od njih. Ko ne veruje neka pogleda šta se odigrao u ove dve zemlje. To je bar dostupno svima. Za one koji neće da čitaju neka odgledaju dokumentarni film pod nazivom Sećanje na pljačku (Memoria Del Saqueo) režisera Fernanda Solanosa, dobitnika Zlatnog medveda na 54 Berlinskom filmskom festivalu.

Milanko Šekler

izvor: Novi standard – standard.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime