Nepravedna i skandalozna odluka suda

0
1037

Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo je sredinom maja istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana 23. jula 1999. godine.- Osumnjičene ubice privođene pa puštane . – Ubijen Albanac znao ubice

pllaka-staro-gackoSpecijalno tužilaštvo u Prištini polovinom maja obustavilo je istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana 23. jula 1999. godine.

Međunarodni tužilac je nakon brojnih istražnih radnji 2007. godine pokrenuo istragu protiv osam osumnjičenih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, jedinice iz Lipljana, da su počinili masakar 14 srpskih civila, u poljima u selu Staro Gracko.

Posle više od devet godina nakon pokretanja i proširenja istrage, postupak je u odnosu na sve osumnjičene obustavljen bez adekvatnog obrazloženja.

Masakr u Starom Gracku je ubistvo 14 srpskih žetelaca, koji su otišli u polje da žanju pšenicu na svojim njivama. Srpske žeteoce su ubili pripadnici albanske terorističke tzv. Oslobodilačke Vojske Kosova, 23. jula 1999. svega nekoliko dana po dolasku pripadnika KFOR-a i vlasti UMNIK-a na Kosovo i Metohiju, posle Kumanovskog sporazuma 10. juna 1999. godine. Iako su imena ubica dobro poznata, ni danas niko nije izveden pred lice pravde.

Zločin pa masakr

Tog 23. jula 1999. dogodio se možda i najveći zločin u pokrajini, nakon dolaska KFOR-a. Oko podne taj dan 14 srpskih zemljoradnika (među kojima i jedno dete) je izašlo u polje, na svoje njive da požanju žito na jednoj njivi. Srpski zemljoradnici su u strahu za živote tražili od vojnika KFOR -a da ih zašititi kada idu u polje da rade, ali oni su se pravdali da nema dovoljno sredstava!?

Iz susednog albanskog sela Stari Alaš u rano predvečerije oko 20 sati, prišla je grupa albanskih terorista OVK. Oni su ispalili ka srpskim žeteocima na stotine metaka i niko nije od njih preživeo. Svi su pali, kao pokošeni na licu mesta, dok je jedan uspeo da pobegne kod traktora, ali je uhvaćen i ubijen. Nakon pucnjave zločinci su došli na mesto zločina i ispalili još jedan metak svakoj žrtvi u glavu. A posle su uzelu noževe i dodatno se iživljavali nad žrtvama. Vadili su im srca, mozak i sekli delove tela. Kako je utvrđeno albanski teroristi su pucali iz devet pušaka (7,62mm) i dva pištolja. Narednih dana su meštani iskopali rake i dostojno sahranili žeteoce.

Sat vremena nakon zločina u Starom Gracku, pripadnici britanskog KFOR-a su zatvorili sve prilaze oko Starog Gracka. Potraga za zločincima je nastavljena narednih dana. Tek 9. avgusta 1999. je uhapšena (Bega) Šaćirijeva grupa (56 terorista OVK), koja je u NATO bazi provela 12 dana. Pušteni su po nalogu „sa vrha“. Javnosti je objavljeno da „nema dovoljno dokaza“. Iako je tada u NATO bazi sačinjeno nekoliko dokumenata koje govore o tome da su zločinci bili ispitivani i da su sve priznali britanskim vojncima KFOR-a.

Da Vas podsetimo:  Da li će i Vulinova tetka iz Kanade morati da plati porez kao i svi gastarbajteri?

Policija UMNIK-a je 28. jula 1999. izvršila i pretrese u 25 kuća Albanaca, ali nije našla dokaze.

Ubijen Albanac koji je video zločin!

Oktobra 2007. godine policija UMNIK-a je uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alaš kod Lipljana, zbog sumnje da je umešan u ovaj zločin, ali je pušten posle dva meseca, zbog „nedostatka dokaza“. Od momenta kada je otpočelo hapšenje počinilaca i istraga pa do danas postoje politički pritisci albanskih vođa iz Prištine, kojima nije u cilju da se ovaj zločin razreši

Jedan Albanac iz sela Stari Alaš, koji je dolazio u Staro Gracko da radi, družio se sa meštanima Srbima, ubijen je nakon 26. jula 1999. jer su se Albanci bojali da ne oda komšijama Srbima ko je ubio srpske žeteoce starogračane.

Na odluku Specijalnog tužilaštva reagovala je ministarka pravde Srbije
Nela Kuburović koja je rekla da je još jednom potvrđena nepravda nad Srbima na Kosovu i Metohiji, naglasivši da je odluka o obustavljanju istrage sramna.

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić je saopštio da će porodice i prijatelji srpskih mučenika u Starom Grackom umesto pravde, na godišnjicu ovog strašnog zločina dobiti nepravdu i još jednu poruku da je Srbe u našoj južnoj pokrajini dozvoljeno ubijati.

Kfor na strani ubica!

Odluku Specijalnog tužilaštva u Prištini sramnom je nazvao i zamenik premijera u kosovskoj vladi Branimir Stojanović.

-To je velika sramota i dokazuje da institucije u Prištini deluju politički, a ne po zakonu. Zato je važno da se ovaj predmet preseli u Specijalni sud i da specijalni sud odgovori na pitanje ko je pobio ove ljude. Specijalni sud bi trebalo da proba da kazni one koji zaslužuju da budu kažnjeni, jer, ako se to ne desi, ne vidim kako ćemo moći da gradimo neki normalan suživot, rekao je Stojanović.

-Danas je definitivno pala zavesa u ciničnoj predstavi u kojoj su krvnici i njihovi pokrovitelji glumili da mare za one koje su pobili. Sada jasno vidimo da su i oni koji su, praveći se da tuguju, nepozvani polagali cveće na spomen obeležju srpskim stradalnicima u Starom Grackom isti kao i oni koji su spomen-ploču nedugo zatim oskrnavili. Danas kada se zločinci bez ikakvog pardona puštaju da slobodno šetaju Kosovom i Metohijom i kada im se čak dozvoljava da se kandiduju za najviše političke funkcije, ovaj tužni događaj samo još jednom potvrđuje da pravde za srpski narod i srpske žrtve ne može biti pred tuđim sudovima. Srbija je uverena da će počinioce ovog i mnogih drugih nekažnjenih zločina nad našim narodom kad-tad stići ruka pravde, jer zločini poput ovoga ne zastarevaju, niti se zaboravljaju, rekao je Đurić.

Da Vas podsetimo:  Vučić 2016: Porodilje za dvoje dece uzmu mesečnu platu! Zašto da rade? (VIDEO)

Osude sa svih strana

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je onaj ko je odlučio da obustavi istragu protiv osumnjičenih za ubistvo 14 žetelaca u Starom Gracku odlučio da obustavi borbu za čovečanstvo
.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić ocenio je da je odluka o obustavljanju istrage sramna i skandalozna i da je jasno da na Kosovu i Metohiji ne postoji pravo i pravda kada su u pitanju zločini nad Srbima.

Slavica Janićijević Popović kojoj su na žetvi ubijeni brat, otac i stric ne može da sakrije ogorčenje.

-Strašno je kolika se nepravda čini Srbima na Kosovu i Metohiji. Znaju oni ko su ubice, ali ih štite. Taj se zločin dogodio posle dolaska civilne i vojne misije, masakrirali su ljude onda kada su oni bili zaduženi za sprovođenje zakona i reda, i da verujemo da nisu bili u stanju da pronađu ubice – nikada. Moj brat je imao samo 17 godina, ne znam kako će majka ovo preživeti, rekla nam je Slavica Popović.

U Starom Grackom, 23. jula 1999. godine, na žetvenom polju ubijeni su: Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951).

Specijalni sud da istraži slučaj

Odluku Specijalnog tužilaštva u Prištini sramnom je nazvao i zamenik premijera u kosovskoj vladi Branimir Stojanović.

-To je velika sramota i dokazuje da institucije u Prištini deluju politički, a ne po zakonu. Zato je važno da se ovaj predmet preseli u Specijalni sud i da specijalni sud odgovori na pitanje ko je pobio ove ljude. Specijalni sud bi trebalo da proba da kazni one koji zaslužuju da budu kažnjeni, jer, ako se to ne desi, ne vidim kako ćemo moći da gradimo neki normalan suživot, rekao je Stojanović.

Da Vas podsetimo:  Milioni za našu raju i njihove mega skupe miraž projekte - drugi deo

Nedugo nakon sahrane srpskih žeteoca iz Starog Gracka, nadgrobne ploče žrtava su porušene i uništena je spomen-ploča. Pored toga postavljene su nagazne mine oko groblja, tako da Srbi ne mogu da idu na groblje niti da zapale sveće svojim najmilijima. Kada su Srbi zatražili opet pomoć od KFOR-a da razminira groblje, vojnici KFOR-a su se smejali rođacima poginulih u lice.

Imena zločinaca

Beg Šaćirim, od oca Ismaila, rođen 15. jula 1960. u selu Crni Breg, kraj Lipljana. Ima ženu Hamidu (1961.), sa kojom ima sinove: Muhameda (1981.) i Fikreta (1982.); i ćerku: Ksilu (1984.). Za vreme rata na prostoru Kosmeta 1998 – 1999 komandovao je jedinicom „Fortuna“ u okviru 121. brigade OVK, sa kojom je po sopstvenom priznanju počinio mnoge zločine. Između ostalih i ovaj u Starom Gracku.

Linda Krenazi, od oca Sabrija, rođena 30. marta 1979. godine. Bila je članica 96. bataljona pri OVK, koja je vršila zločine u okolini Nerodimlja, na jugoistoku Kosmeta. U Uroševcu joj je bio štab OVK. Od 10. aprila 1999. boravi na Paštriku. Tada je pristupila OVK i učestvovala je u nekoliko napada na srpske civile i policajce. 22. maja 1999. je ranjena i otišla na lečenje u albanski grad Brurel. Vratila se na Kosmet 8. juna 1999. i nastavila borbu u svojoj terorističkoj jedinici OVK.

Ajvaz Korpuzi, od oca Behrama, rođen je 21. maja 1956. u selu Sedlare, opština Lipljan. Otišao je kao mladić u Republiku Albaniju, gde je boravio 1991. Tamo je odslužio vojni rok. Posle odlazi u Zapadnu Evropu gde se pridružio albanskoj emigraciji, koja se bavila organizovanim kriminalom (droga, prostitucija, šverc oružja, pljačke, ucene…). Na Kosmet dolazi 1998. godine, pa je odmah postao član 121. brigade OVK. Postao je oficir Vojne policije OVK. Sa svojom jedinicom je bio aktivan u borbi protiv srpske policije i VJ. Imao je podugačak niz zločinačkih akcija u kojima je učestvovao (Klečka, Crnoljevo, Lapušnik, Magura, Slovanje…). Smatra se glavnim organizatorom etničkog čišćenja opštine Lipljan. Jedan od njegovih zločina je i ovaj u Starom Gracku 23. jula 1999. Ahmet Batifu, Ilir Batifu, Naim Batifu, Muhamed Ademi, Zenel Amerlahu, Mentor Amerlahu, Blerim Hoksa, Ali Mejzinoli. Milazim Bitići, Blerim Jašanica, Rahim Podvarica, Šabani Salihu Šaćiri, Besim Aliu, Zenja Bečaj.

Zoran Vlašković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime