Nepristojna ponuda

0
617

generalštab

Amerikanci traže način da putem privlačnih investicija sruše bombardovani Generalštab u Beogradu, kako bi prikrili poslednji veliki, svima vidljivi dokaz njihovog zločina prema Srbiji.

Najava američkog milijardera Donalda Trampa da će do kraja godine poslati tim svojih saradnika u Beograd koji bi proučili lokacije za izgradnju novog ekskluzivnog hotela, uzburkala je javnost u Srbiji i ponovo pokrenula polemiku da li treba rušiti zdanje bombardovanog Generalštaba u ulici Kneza Miloša.

Naime, dobro obavešteni izvori su nam potvrdili da je Tramp zainteresovan baš za tu lokaciju, koja je ostala jedan od redkih svedoka zločinačkog američkog bombardovanja Srbije, koji sada baš američki kapital želi da potpuno sakrije i preda zaboravu.

Sa Trampom je o ovome u NJujorku razgovarao lično premijer Srbije Ivica Dačić, koji je sa svoje strane ovaj sastanak opravdao time da bi dolazak Trampovih para bio veoma značajan, jer bi to bio poziv i drugim ozbiljnim investitorima da dođu u Srbiju.

Za šest meseci se navršava 15 godina od bombardovanja zgrade Generalštaba u Nemanjinoj ulici u Beogradu, a ni posle toliko vremena nema jednoglasnog stava stručne javnosti i vladajućih političara u Srbiji da li taj objekat treba srušiti, ili mu obnoviti prvobitni izgled.

Vlada Srbije je, na predlog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, pre osam godina ozačila nekadašnju zgradu Generalštaba kao kulturno dobro. Nedugo posle toga, ta ista Vlada je podnela zahtev da se zaštita ukine, a iz Republičke direkcije za imovinu kao argument su tada naveli da je održavanje ruševine u centru prestonice nebezbedno i ekonomski neisplativo, i da bi zgradu trebalo prodati.

Republički zavod za zaštitu spomenika je ovaj zahtev Direkcije za imovinu odbio, a priča o ukidanju statusa spomenika kulture je ponovo bila aktuelizovana početkom ove godine, kada je šeik iz Emirata poželeo da dođe u posed ove eksluzivne lokacije u centru Beograda. Tada se umešalo Ministarstvo građevine i urbanizma koje je pokrenulo inicijativu da se zgrada obriše iz registra kulturnih dobara, i sve to posle naprasnog izveštaja republičkog građevinskog inspektora, koji je napisao da se od bombardovanja stanje ovog objekta pogoršalo, i da to utiče na sigurnost i obavljanje saobraćaja u Nemanjinoj ulici.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

Međutim, stručna javnost, a pre svega arhitekte se tome žestoke protive ocenjujući da je ovaj izveštaj pomenutog inspektora komičan, jer je on u njemu samo vizuelno utvrdio ugibanje konstrukcije, što se graniči sa zdravom pameti i vređa struku. Arhitekte smatraju da je u pitanju bio iznuđeni pritisak učinjen zbog posete zainteresovanog šeika iz Emirata, a koji važi za velikog prijatelja potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

U maju ove godine na tribini Beogradske internacionalne nedelje arhitekture svetski priznat stručnjak iz te oblasti arhitekta Spasoje Krunić je izjavio da su oni koji odlučuju o zgradi Generalštaba neuki i da nemaju pojma o velikom značaju tog zdanja. Krunić je još podvukao primitivizam i neukus domaćih političara koji afirmativno govore o čudovišnom, perverznom, i sumanutom zdanju iračkog autora Zahe Hadid, planiranom tik uz Kalemegdansku tvrđavu, i ocenio da se očigledno u Srbiji neko šegači uništavajući arhitekturu, arhitektonsko nasleđe i urbanu memoriju Beograda.

Doajen srpskog novinarstva Zaharije Trnavčević je predložio da se bombardovana zgrada ostavi kao memorijal nezakonitom bombardovanju Beograda i Srbije, jer su građani Srbije dužni i obavezni da čuvaju sećanje na nezakonito i nekažnjeno ponašanje Amerike i NATO-a. Generacije koje su rođene posle tog događaja treba da znaju da je 1999.godine NATO slavio 50 godina od osnivanja, pa su upriličili malo „šenlučenja”, sa bacanjem kasetnih i „pametnih”, vođenih projektila po civilnim ciljevima i civilima koji su imali nesreću da se zateknu na mestu koje su piloti NATO imali u svojim dži-pi-es programima. Trnavčević je predložio da se pred zgradom postavi velika tabla sa pričom kako je NATO, bez saglasnosti i naloga Saveta bezbednosti UN, za 78 dana u 100.000 naleta avijacije istresao na Beograd, Srbiju i Crnu Goru više od 200.000 tona projektila, među kojima i veliki broj kasetnih bombi i bombi sa osiromašenim uranijumom.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

I grupa generala i admirala nekadašnje Jugoslovenske narodne armije usprotivila se ukidanju statusa spomenika kulture za kompleks zgrada Generalštaba, podvlačeći da će Ministarstvo građevina razaranje koje je započeo NATO dovršiti dorušavanjem i brisanjem ovog spomenika kulture. Generali i admirali traže da se spomenik sanacijom sačuva kao trajna uspomena i na herojstvo 7.000 boraca palih u bici na Sutjesci i 305.000 boraca poginulih za pobedu i slobodu u Drugom svetskom ratu protiv fašističkih zavojevača. ( Zdanja Generalštaba i susednog, takođe bombardovanog Ministarstva odbrane, prema zamisli njihovog autora čuvenog arhitekte, akademika i profesora Nikole Dobrovića, svojom simbolikom predstavljaju kanjon reke Sutjeske, gde su u toku Drugog svetskog rata Titovi partizani vodili odlučujuću bitku protiv nemačkih okupatora.)

Inače, zgrada generalštaba je već godinama svojevrsna turistička atrakcija za sve strane turiste u Srbiji. Autobusi sa turistima obavezno usporavaju na raskrsnici ulica Nemanjine i Kneza Miloša, vodiči im naširoko objašnjavaju ko je i čime bombardovao Srbiju, dok stranci sve to snimaju na svoje kamere, fotoaparate i mobilne telefone. Među njima je nemali broj Amerikanaca, koji se na jedan dan zadržavaju u Beogradu na proputovanju Dunavom od Beča do Crnog Mora.

I baš oni treba da i dalje prenose svojim sunarodnicima slike sa lica mesta ovog zločina NATO-a i njihovog predsednika Bila Klintona, a ne da tajno, pod velom navodnih perspektivnih investicija, pokušavaju da baš američkim parama sruše ovaj verovatno poslednji vidljivi dokaz bezumlja i besčasti američke agresije na Srbiju.

Igor Gojković

(Glas Rusije)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime