Nestajanje Srba

2
1395

Da li će se Srbi prepoloviti ili će preuzeti Putinov recept?

bebe_podgorica

Najnovije izjave demografskih stručnjaka, koje su zasnovane na matematički preciznim podacima o stopama rađanja i umiranja, jasno sugerišu da će u slučaju da se ništa ne promeni, već za manje od pola veka broj stanovnika u Srbiji da se smanji skoro za polovinu, a i među srpskim potomcima, kojih će biti samo oko 4 miliona, čak jednu trećinu će činiti ljudi u dubokoj starosti, što znači da je zemlja sa svojim sadašnjim prioritetima na sigurnom putu da se svede na brojčano stanje Beograda sa okolinom. Da li je stoga nastupio poslednji trenutak da se promene prioriteti?

Dakle, radi se o tome da su stručnjaci iz Republičkog zavoda za statistiku upravo izneli krajnje pesmističan podatak o tome da će Srbija, tiho i neprimetno već sredinom ovog stoleća više ličiti na poluprazni dom za ostarela lica, nega na dinamičnu zemlju u kojoj buja život u svim njegovim pojavnim oblicima, zato što će svaki treći stanovnik biti stariji od 65 godina. Na taj sumorni podatak su se nadovezali i eksperti iz Centra za demografska istraživanja, koji su konstatovali da će sadašnji trendovi fertiliteta, mortaliteta i migracija takoreći prepoloviti Srbiju do 2060. godine, jer će broj njenih stanovnika opasti za cela tri miliona i po njihovim tvrdnjama iznosiće tek oko četiri miliona ako se, naravno, odmah ne preduzmu suštinske mere koje bi podstakle rađanje. Međutim, s obzirom da je današnja Srbija, ovakva kakva jeste, prvenstveno zaokupljena traženjem evropskog puta koji navodno vodi do mekog srca i dubokog novčanika briselske administracije, iako nije dokazano ni da je birokratama u Briselu srce meko, niti novčanik dubok, to znači da skoro sigurno nema ništa od ultimativnog traženja odgovora na ključno pitanje – kako da Srbija pre svega održi supstancu života i svoje stanovništvo barem u ovom postojećem broju?

Da Vas podsetimo:  Desnica u Srbiji – politički mejnstrim u službi vlasti

A da je taj poduhvat izvlačenja države iz demografske jame itekako moguć tamo gde postoji čvrsta volja i potrebna odlučnost, potvrđuje primer Rusije gde već šest godina postoji program majčinskog kapitala, koji omogućava ženama koje su rodile više od jednog deteta da dobiju sumu od deset hiljada dolara, koju mogu da iskoriste za plaćanje obrazovanja deteta, za uplatu u svoj penzioni fond ili za gašenje stambenog kredita. Inače, uspešnost tog programa najbolje je dokazala činjenica da je prošle godine prvi put u poslednjih četvrt veka stanovništvo Rusije poraslo, odnosno razlika između rođenih i umrlih je napokon bila pozitivna u korist novih, malih stanovnika koji su došli iz porodilišta širom zemlje, iako je i Ruska Federacija, baš kao i Srbija, još do nedavno beležila katastrofalno nizak prirodni priraštaj, sve dok njen predsednik Putin nije označio glavni orijentir demografske politike sa rečima da „višečlana porodica ponovo mora postati simbol Rusije“.

Ali da se ponovo vratimo na domaći teren, gde se poražavajući demografski pokazatelji i naučna prognoza o ubrzanom nestanku Srba prikazuju javnosti tek negde u drugom delu informativnih emisija, bez ikakvog objašnjenja šta treba uraditi da se ta katastrofa izbegne. To znači da sve dok su nam važnije vesti o ucenama raznih evropskih komesara od onih vesti u kojima se govori o srpskom natalitetu, dotle će rasti opasnost od toga da će svi malobrojni Srbi zaista jednog dana posle 2060. godine moći stati u hlad ispod jedne šljive. Naravno, ako se u međuvremenu i ovde kao glavna poruka ne čuje da „višečlana porodica ponovo mora postati simbol Srbije“.

Ratko Paić

Glas Rusije

2 KOMENTARA

  1. Pa dobro sad…Putin ima lek za sve nase probleme. Kad resi njihove, rado cu prihvatiti recepte. Inace , jako postujem g. Putina kao i SVE sto radi u politickom zivotu. Ono ali…odnosi se na Srbiju koja nema ekonomske snage, na porodicu kao celiju svakog drustva i na omladinu kao nosioca buducnosti. Nemamo ekonomiju, mladi se plase da radjaju decu jer su spoznali neke druge vrednosti zivota i danas definitivno vise nije dovoljno parce leba sa mascu i tucanom paprikom pa is napolje bosonog i slinav…kako vidim to nas i ceka uskoro, mozda i uspeju u tome. Hahhh bar konacno vidim ikakvu logiku u ponasanju Vodje. Porodica odumire svuda, radjaju se pederski brakovi kojima ce dati i decu da vaspitavaju. Gej farme jebo te. Bog neka nam je u pomoci zbog toga. Omladina ? To su oni navijaci sa bakljama sto se ubijaju, premlacuju, lome po ulicama, to je to? ehh, nisam ja iz ovog vremena cini se. Ja bi to lepo na polja, motika u ruke pa pici po ceo dan, osecali bi se mnogo bolje. I umornije. I ne bi toliko vremena bacali na FB ili TW ili bem li ga na sta vise ni oni ne znaju sta rade…poootpuna dezorijentisanost. Nije ni cudo, nemaju od koga da visde sta je normalno. Generacije koje odrastaju uz Grand show ne mogu biti drugacije, na zalost . Jedino mi nije jasno da iako recimo, govorimo o dve potpuno razlicite kulture, recimo mladi u Srbiji i mladi u Holandiji na primer…model ponasanja je identican !! I to mi nije jasno ??? Izgubili smo tu bitku za mlade i mi i ovi tamo. Za sada.

  2. Поента Руске политике борбе против беле куге није у финансијама, већ у пропаганди. Исто као што могу да се пропагирају европске вредности, могу да се пропагирају и породичне вредности. Сви ми балкански народи већ двеста година очајнички покушавамо да уђемо у Европу. Европа је, међутим, док смо ми до ње дошли, дошла до свог краја, деградирала је у бркату жену с „Евровизије“. Ми морамо, заправо, да бисмо се спасли, да одемо што даље од ње, од леша који је почео да се распада. Да се затворимо за целу ту геј-еманципација причу, и да кренемо у пропаганду других вредности. А жене ко жене – повероваће у било шта што им пустиш преко телевизије.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime