Nešto je trulo na državnom univerzitetu

2
1048
Rektorat / Foto: Peščanik (printscreen)

Prema najavama, dogovorima i obećanjima ova nedelja bi trebalo da bude ona u kojoj ćemo saznati da li je Univerzitet u Beogradu institucija zbog koje imamo transfer srama ili, kojim slučajem, postoji makar mala nada da ćemo, jednog dana, imati razlog da se njime ponosimo. Iz dana u dan nam sa Fakulteta organizacionih nauka (FON) stižu vesti posle kojih iznova ostajemo zaprepašćeni. Veliki broj ljudi se pita kako je moguće da su se naši intelektualci toliko nisko srozali. Svoju lojalnost mogli su da dokažu i manjim savijanjem kičme. Nisu dobili baš toliko da bi morali baš toliko prljavim poslom da se bave. Ipak, oni pomeraju granice intelektualnog beščašća i čine da Univerzitet postaje sinonim za udvorištvo i intelektualno prostituisanje.

Na temu doktorata Siniše Malog čuli smo razne hitove: kako neki nisu stigli ranije da se izjasne (jer su morali pod hitno da idu da zaliju kaktuse), kako neki nisu mogli da se upoznaju sa svim detaljima (jer im mikroskop nije u funkciji) ili kako je neophodno da se rok produži za mesec dana (jer je bio godišnji odmor), a onda i za još jedan dan (jer je produženi rok pao u subotu, a tad se, bogu hvala, ne radi). U toku ove nedelje možemo da očekujemo da će nam reći kako to jeste plagijat, ali kakve sad pa to veze ima, kao da je to bitno. To je bitno samo onim zlikovcima što spaljuju knjige autora mislioca, alhemičara koji granit pravi od betona, i doktorandovog istomišljenika po pitanju savršenosti savršenog savršenstva savršenog.

Opcije koje su na stolu, ili ispod njega, a što se tiče takozvanog Etičkog odbora Univerziteta u Beogradu su sledeće. Mogu da nastave sa guranjem podvale koju je interesna grupa na Univerzitetu, zadužena za zataškavanje afere oko plagijata Siniše Malog, osmislila pre nekoliko meseci. Naime, Odbor je tražio od FON-a da im nešto tamo razjasni, ovi im nisu ništa razjasnili jer im nije bilo jasno šta nije jasno kad je svima sve jasno, pa sad, još više zbunjeni, ovi iz Odbora mogu da traže razjašnjenje oko odsustva pojašnjenja. Onda tu kreće proslava Nove godine, koja traje, kao što znamo, šest meseci, pa onda uleće prvi maj, koji kači oktobarski ispitni rok na FON-u, što znači da će objašnjenje zašto ne mogu da razjasne situaciju oko odsustva pojašnjenja uslediti pred pauzu za ručak, bitno pre završetka radnog vremena. Univerzitetski odbor će uvažiti argumente iz objašnjenja o odsustvu razjašnjenja o traženom pojašnjenju i kolegijano će sačekati nekoliko meseci da im se sve to slegne, pa će FON-u poslati hitnu urgenciju za momentalno izjašnjavanje u roku od 35 do 40 dana, a o tome da li planiraju da im jave šta je bilo u vezi sa onim oko čega su se pre nekoliko godina nešto dopisivali. O tome oko čega su se bili dopisivali neće mnogo da pričaju, jer o tome tada više neće biti pisanih tragova, jer je neko spalio sve relevantne papire, nestrpljivo čekajući drugu knjigu onog što je dao rok od 35 do 40 dana onima da obrnu one kocke od betoskog granita, a kako bi mogao na vreme da okiti jelku na onom trgu. Onda će sa FON-a Odboru stići dopis u kojem se od Odbora traži razjašnjenje o čemu on to priča. U istom dopisu, FON će pozvati članove Odbora da dođu na proslavu Nove godine na kojoj će se zvanicama obratiti Dr(ug) Siniša Mali. Biće tu i novogodišnjih paketića, a u svakom od njih će biti i doktorat Gorana Malog i knjiga Siniše Vesića, ili obrnuto, kako god, kao da je bitno ko je autor čega.

Da Vas podsetimo:  Dragoslav Pakić: U nedostatku snežnih i drugih nepogoda

Druga opcija je pre par nedelja navedena u Danasu. Ako je tačno to što je tamo nagovešteno, interesna grupa na Univerzitetu je osmislila novu podvalu. Gore pomenuta podvala je bila smišljena pre blokade rektorata, a nakon nje više nije tako dobar garant mirnog sna na Univerzitetu. Bolja podvala je kompromisno rešenje – da se Siniši Malom ne dodeli diploma da je doktor nauka, ali da mu se ne oduzme zvanje doktora nauka koje je stekao odbranom doktorata na FON-u. Ova podvala bi mogla da se nazove i vuci siti i ovce na broju, pri čemu se od studenata, onih koji su danima spavali na pločicama u rektoratu, prave ovce. Da bi univerzitet obezbedio sebi miran san, tim studentima bi se ovom podvalom zamazale oči kako su uspeli da spreče da Dr Mali bude Dr Mali, a Dr Malom bi se servilno i svesrdno izašlo u susret tako što bi mu rekli da ostaje doktor nauka sve dok se ne desi da mu na svečanoj sednici ne bude uručena diploma da nije doktor, ili tako nešto. Ova podvala bi mogla bolje da se sagleda na drugom terenu. Na primer, zamislimo da neko hoće da registruje automobil koji nije njegov. U policiji ne samo da mu ne bi dali saobraćajnu dozvolu nego bi mu i oduzeli kola jer nisu njegova. To što je ofarbao kola ne znači da se ispod njegove farbe nalazi automobil koji je njegovo vlasništvo, a to što je napravio žurku na kojoj je sa prijateljima proslavio nabavku novih kola ne znači da je dokazao da ih je legalno nabavio. Ovaj primer vodi do treće opcije.

Da Vas podsetimo:  Tekst koji se širi putem Vibera i WhatsAppa:

Etički odbor univerziteta bi trebalo da bude svojevrsni sud časti. On bi morao, kao što je to trebalo da uradi pre nekoliko meseci, da odgovori na žalbe koje su mu pristigle. Ovaj sud ne bi mogao da ignoriše snagu materijalnih dokaza koje je gospodin Karapandža prikupio i ovakvom sudu ne bi bila potrebna bilo kakva pojašnjenja od strane bilo koga, a u vezi sa tim dokazima. Časni sud časti bi doneo odluku da se Siniši Malom ne dodeljuje diploma da je doktor nauka, jer doktorat sa kojim se pojavio nije njegov tekst. Kad se njegov doktorat proglasi plagijatom, kada se ustanovi da on nije autor onog što piše, onda mu se oduzimaju i sva prava koja pripadaju autoru, odnosno poništavaju se ili čine ništavnim svi papiri koji su izdati nakon odbrane doktorata, a na osnovu neosnovane pretpostavke da je on autor teksta.

Etički odbor univerziteta bi trebalo da bude svojevrsni sud časti. On je to trebalo da bude i ranije, ali nije. Bio je instrument u rukama interesne grupe na Univerzitetu koja je zataškavala aferu oko doktorata Siniše Malog. Taj odbor je sam sebe potpuno diskreditovao, a zbog toga će, u slučaju da sada donese ispravnu odluku, ta odluka biti zaprljana njegovim ranijim nečasnim postupanjem. Senat univerziteta je trebalo da raspusti ovaj odbor i formira novi koji nije kompromitovan, pa da taj i takav odbor dovrši proces preispitivanja doktorata Siniše Malog. Senat to nije uradio, kao i što ništa nije uradio u pravcu sprečavanja ruiniranja Univerziteta. Zbog svog indolentnog stava u vremenu najveće krize na Univerzitetu, Senat je zaslužio da ode u istoriju zajedno sa Etičkim odborom.

Da Vas podsetimo:  Demokratska stranka umire pred 5. oktobar

Studenti su blokadom rektorata uneli malo čistog vazduha na Univerzitet u Beogradu, tek toliko da se ne ugušimo od smrada, ali sva trulež na Univerzitetu je i dalje tamo gde je bila. Šta će biti sa Univerzitetom zavisi od svakog od nas, a naročito od nas koji mu pripadamo. Ta činjenica je ohrabrujuća. Ta činjenica je obespokojavajuća. Ta činjenica je zabrinjavajuća. Ta činjenica je zastrašujuća… Kako doživljavaš činjenicu da od tebe zavisi? Da li možeš, gledajući se u ogledalu, da izgovoriš: Ja sam intelektualac.

Slobodan Prvanović sa Instituta za fiziku 15.7.2019. podneo je ostavku u Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu.

Slobodan Prvanović
Izvor: Peščanik.net

2 KOMENTARA

 1. СТАТУТ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

  Предмет уређивања
  Члан 1.Овим се Статутом, у складу са Закономо високом образовању(у даљем тексту: Закон),уређују: организација, делатности и пословање Универзитета у Београду (у даљем тексту: Универзитет), статус високошколских јединица у његовом саставу, састав, надлежност и начин одлучивања универзитетских органа и тела, установљавање и извођење универзитетских студија, статус наставника, истраживача,сарадника и другог универзитетског особља, статус студената, научно и развојно истраживање, као и друга питања од значаја за Универзитет.Статус Универзитета
  Члан 2.
  (1) Назив Универзитета је: Универзитет у Београду.
  (2) Седиште Универзитета је у Београду, Студентски трг број 1.

  (3) Универзитет је правно лице са статусом самосталне високошколске установе и са правима, обавезама и одговорностима утврђеним законом и овим статутом.
  (4) Оснивач Универзитета је Република Србија.
  (5) У правном промету са трећим лицима Универзитет иступа самостално, а за своје обавезе одговара својом имовином (потпуна одговорност).
  (6) Универзитет је регистрован код Привредног суда у Београду, под бројем регистарског улошка 5 –400 –00.
  (7) Назив Универзитета на енглеском језику је:UniversityofBelgrade.Задаци УниверзитетаЧлан 3.(1) Задаци Универзитета су научно истраживање и организовање и извођење на њему установљенихуниверзитетских академских и струковних студија.(2) Универзитет води бригу о остваривању програма од стратешког интереса за Републику Србију.(3) Све универзитетске делатности морају бити усмерене према пуном развоју људске личности и унапређивању људских права и основних слобода.Делатности Универзитета

  Pa da dodam sledece iz Statuta BU;

  (4) Чланови универзитетске академске заједнице дужни су да наведу када јавно наступају у име Универзитета.
  (5) Чланови универзитетске академске заједнице дужни су да унутар Универзитета делују политички неутрално.
  (6) На Универзитету и високошколским јединицама у његовом саставу није дозвољено организовање или деловање политичких странака, нити одржавање скупова или на други начин деловање који имају у основи политичке или страначке циљеве.

  Na kraju jedno logicno pitanje jednog laika.

  Gospodo profesori i clanovi BU, dokle mislite o trosku drzave da radite sta vam je volja, da rusite ugled drzave, ugled Beogradskog Univerzita?
  – Igrate se buducnoscu zanamaca sto vam ni jedna buduca generacija nece oprostiti.
  To sto se politicki angazujete van Univerziteta ne umanjuje vasu odgovornost, naprotiv.
  Dali ste gospodo svesni posledica zbog svojih postupaka?

  Dali ste svesni sta cinite time sto deo vas potpisuje pismo podrske jednoj politickoj opciji, drugi deo staje u odbranu opozicije, treci deo pise pismo podrske profesorki clanu Univerziteta, cetvrti deo trazi da se proveri i oduzme doktorska disertacije jednom ministru, i tako u nedogled?
  – Zasto nebi krenuli redom pa da se ispitaju svi doktorati i profesure stecene nakon drugog svetskog rata, eto za poslednjih 70 godina?
  – Bilo bi zanimljivo videti koliko je originala a koliko plagijata proslo i koliko je onih profesora koji su prisvojili ili plagirali tudja dela.

  – Ako zelite da Univerzitet bude ono sto je Statusom predvidjeno i odredjeno, onda se ne mesajte u politiku, u spletke u ono sto nije u opisu vaseg rada.
  Vas gospodo placa drzava kao i sve profesore, ucitelje, vaspitace, osnovna skola je obavezna, za srednju kazu nije obavezna posto je skolovanje besplatno niko se previse ne sekira zbog dece koja beze iz skole i krse skolsku disciplinu, a ja VAS pitam; ,,Ko vam daje plate, ko vam uplacuje u PIO, ko placa troskove skole od grejanja do potrosnog materijala, itd?
  – Kako je skolovanje besplatno kad sve to placaju gradjani Srbije.
  Zar doista mislite da ste potpuno autonomni? – Zar verujete da onaj ko vas placa nema pravo kontrole kako se trose budzetska sredstva?
  Zasto mislite da nemate odgovornost i obavezu prema drzavi i gradjanima, zar ste vi iznad svih?
  – Zar verujete da je drzava bas toliko bogata da nece pitati u sta se trose milioni para koje u budzet uplacuju gradjani Srbije?
  Sve price o autonomiji, samostalnosti i slobodi potonu kad su pare u pitanju, posebno drzavne, ali se mnogi koji diplomiraju na BU o trosku drzave ne libe da pljuju po toj istoj, da drzavu urusavaju gde god se pojave, da o svojoj drzavi po svetu govore kao o zloj macehi, cast izuzecima.

  – Ponasate se kao svestenici koji kad dodju u parohuju uvedu diktaturu u crkvu postave svoja pravila i tarife kao da im je crkvu deda ostavio u miraz.
  Tako i vi postovani profesori, zaboravljate da nista nije besplatno, sve to placaju gradjani Srbije a vi ih na zalost sve vise gledate sa visine, zivite u oblacima i mislite da ste nedotakljivi.
  Vratite se Statusu Univerziteta, u okvire koje ste sami postavili i vratite ugled koji je BU uvek imao.
  Ako niste sposobni, idite u penzije i pustite da to urade oni koje ste godinama vaspitavali i pripremali da VAS jednog dana naslede.
  Tamo gde se porodica podeli, sem stagnacije i urusavanja nema niceg drugog.

 2. Шта год да је труло на београдском Универзитету, није од јуче. Ако не верујете мени, слушајте професора Зеца. У друштву је процветало, и дало плодове, цвеће зла, које су заливали и однеговали наставници тог универзитета.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime