Nešto veliko se upravo dogodilo: Rusija je spremna na rat

1
1004

fnwerjkh378hfuOsim ako čitate ruske vesti ili pratite alternativne medije, niste mogli to da saznate, ali nešto veliko se upravo dogodilo u Rusiji: Keri, Nulandova i veći deo delegacije SAD su otputovali u Soči da se sastanu sa ruskim ministrom spoljnih poslova, Lavrovom i predsednikom Putinom.

Oni su proveli 4 sata sa Putinom, a Keri je dao interesantne primedbe, među kojima je i ta da je Minsk 2 sporazum jedini pravi put, kao i da ne bi savetovao Porošenka da nastavi sa vojnim operacijama.

Ovo je prilično zanimljiv razvoj događaja.

Kao prvo, to znači da je takozvana „izolacija Rusije“ zvanično gotova, čak i za „nezamenljivo carstvo“.

Kao drugo, ovo je za sada prvo zvanično prihvaćanje Minska 2 od strane SAD. To mora da je prilično ponižavajuće s obzirom da SAD čak nisu ni učestovale u pregovorima.

Kao treće, SAD su po prvi put upozorile ukrajinske naciste da ne idu u vojni napad iako je Porošenko nedavno obećao da će ponovo osvojiti aerodrom u Donjecku, Donbas, pa čak i Krim, a to pokazuje da po prvi put SAD i Kijev nisu na istoj strani.

Kao četvrto, SAD su po prvi put izjavile da će, ako se Minsk 2 bude primenjivao, EU i SAD ukinuti sankcije. Zanimljivo je da Rusi nisu čak ni pokretali temu sankcija.

Šta sve to znači?

Amerikanci su loši pregovarači, a u svakom pregovoru između SAD i Rusije povodom konflikta u Ukrajini, Rusi su uspeli da prevagnu u svoju korist. Obično se dešava da se Keri ulizuje, a zatim se vrati u Vašington i potpuno promeni priču. Rusi to znaju, a ruski mediji su to naglasili u svojim analizama.

Ipak, nedavno prisustvo kineske i indijske vojske na Crvenom trgu pokazalo je da „izolovanje Rusije“ više ne pije vode.

Da Vas podsetimo:  Benefiti kupovine kvalitetne bušilice

Zatim je interesantno i ponašanje Nulandove, koja je bila deo Kerijeve delegacije, a koja je odbila da razgovara sa novinarima i koja je izgledal vrlo nezadovoljno.

Dakle, šta se zapravo dešava?

Iskreno, previše je rano za spekulacije.

Međutim, može biti da su Amerikanci konačno shvatili neke osnovne stvari:

Rusija neće popustiti
Rusija je spremna na rat
Ukrajina se raspada pod okupacijom nacista
Veći deo sveta podržava Rusiju
Čitava politika SAD prema Rusiji je potpuno neuspešna

Sve navedeno je potpuno očigledno čak i najneiskusnijem posmatraču, ali je američka administracija to očigledno tek sad shvatila.

Ipak, moguće je da je ulizivanje Kerija neki od prvih znakova da SAD traži opciju za brz izlaz. Ako je tako, to praktično znači da SAD bacaju peškir po pitanju Ukrajine i ostavljaju Porošenka na cedilu.

To bi takođe mogao biti znak da vojni analitičari SAD negativno posmatraju Porošenkovo obećanje o novom pohodu.

Ipak, ne treba da budemo previše optimistični, SAD možda imaju nekog keca u rukavu.

Ono što je sigurno jeste da je Rusija dobila još jednu bitku u ovom dugačkom ratu i da svi znaci upućuju na neizbežni poraz Carstva.

The Saker

webtribune.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime