Net se usijao

Uticaj puča na srpsku političku analitiku

1
1001

Some Turkish military units have attempted an uprising.Da je vojska u Turskoj imala pučista koliko Srbija političkih analitičara sinoć, Erdogan bi već bio prošlost. Net se usijao i opšti sud je bio da su Ameri napakovali puč, kao kaznu za Erdoganovo ponovno zbližavanje sa Rusima.

Pristalicama ove teorije je promaklo nekoliko važnih momenata.

Prvo, da su Ameri pakovali puč, vojska bi našla Erdogana u prvih pet minuta, jer bi im neka američka obaveštajna služba objasnila gde je on i to u tri metra levo-desno. Čim sam sinoć čuo da nisu uhvatili Erdogana, znao sam da su propali i da je puč delo nekoliko manjih jedinica, te da u njemu ne učestvuje vojni vrh, niti vojno-obaveštajne strukture, jer Erdogan od njih ne bi mogao da se sakrije.

Drugo Si-En-En je bio potpuno zatečen, što će reći da je izveštavao bez navijanja. Gde god su Ameri nešto prčmoljili, ova globalna mreža nam je objašnjavala šta o tome treba da mislimo i ko su dobri, a ko loši momci. Ameri nikad ne bi napravili grešku da izvedu neku akciju, a zaborave da obaveste medije. To ne radi ni Vučić, kamo li CIA. Praksa je da, kad Ameri hoće nečiju glavu, danima pred neki događaj, Si-En-En pojačava svoju ekipu na terenu i počinje da zagreva priču. Ovaj događaj, u Turskoj, je potpuno zatekao novinare. Uobičajena američka subverzivna akcija izgleda ovako: Holivud snim film o rušenju Erdogana, zatim globalne mreže danima pumpaju javnost da je Erdogan loš momak, saopšti se koliko je hiljada beba zbog njega umrlo i koliko političkih protivnika drži u frižideru, pa vojska izađe na ulice i, konačno kamere uslikavaju lepog i energičnog generala, koji je izveo puč u ime pravde, istine i demokratije. Na generealu se presijava šminka koju su mu šminkeri Si-En-Ena nabacili 15 minuta pre početka puča.

Da Vas podsetimo:  Motiv izdaje u srpskoj politici

Treći, ne manji razlog da se odbaci pretpostavka o američkom inspirisanju puče je i to što:
Amerika podržava islamističke, a ne sekularne režime. Turska vojska je ozbiljna institucija sa izuzetnom tradicijom i niskim pragom tolerancije prema korupciji, a vladavina profesionalne i patriotske ekipe u Turskoj, ili ma gde širom globusa, je poslednje što Ameri žele da vide. Na koncu, i Bašar el Asad plaća ceh zato što nije korumpirani islamista, već sekularni čuvar običaja i tradicije Sirijaca. Amerika podgreva islamistička raspoloženja gde god ima muslimana, čak i kada su manjina u nekoj zemlji. BiH i Sandžak su primer kako se sekularizovani muslimani zagrevaju i kako im se podiže verska temperatura.

Problem sa našim političkim analitičarima je sledeći: sve što se desi, mora nekako da bude uklopljeno u njihove matrice i ideologije. Matrice razmišljanja je veoma jednostavna: Rusija je centar sveta i sve što se u svetu dešava, od pučeva, do klimakterijuma kod bubašvaba, okrenuto je protiv nje. To, što taj kliše pali jednom u dvadeset puta, ne koleba prave patriote koji, kad se desi cunami na Madagaskaru, odmah zauzmu prorusko stanovište prema ovom prirodnom fenomenu. Upravo se, zbog navedene matrice, previđa sve ono što u nju ne staje.

milan-milenkovic-409x306

Milan Milenković

milanmilenkovic.com

1 KOMENTAR

  1. Asad je na meti ne zato sto je sekularan, nego zato sto je saveznik i Irana i Rusije, znaci dvostruki trn u oku Amerima. DZordz Bus je jos 2007-me zvanicno ovlastio CIA da radi na destabilizaciji Irana, a deo toga je bila i destabilizacija Sirije i svrgavanje Asada. Kad je Asad 2009-te odbio da potpise projekt gasovoda iz Katara, kojim bi preko Sirije i Turske Katar izvozio gas Evropi, i potisnuo Rusiju, pocelo je aktivno organizovanje i trening sirijskih pobunjenika od strane SAD i Engleske (kao sto je poceto da se radi na planu B, da se preuzme kontrola nad Ukrajinom i da se prebogata nalazista gasa u priobalju Krima – Skifska – iskoriste od strane zapadnih korporacija za istiskivanje Rusije sa zapadnoevropskog trzista gasa). Ocigledno, Saudi Arabija i Turska imaju direktan interes da podrze svrgavanje Asada.

    Sto se tice puca, naravno. Da li iko sa zrncem soli u glavi moze da misli da bi Ameri organizovali ovakav amaterski puc u kljucnoj NATO zemlji, ako bi hteli da svrgnu vladu? Posto on samo koristi Erdoganu u ucvrscenju vlasti (tj. diktature, jer je vec „pocistio“ preko 2700 sudija posle puca, uz „ciscenje“ vojske, a i ostale cistke su u toku), naivno je verovati da je puc imao neku drugu svrhu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime