NEUTRALNOST, ŠTA BEŠE TO?

Srbija jednom nogom u NATO savezu

3
1412

novosti.rsUspešno je završena multinacionalna vežba „Slovensko bratstvo 2016“ realizovana od 3. do 9. novembra 2016. godine na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“, automatizovanom strelištu „Orešac“ i aerodromima „Kovin“ i „Batajnica“.

U vežbi su učestvovali pripadnici Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije, Oružanih snaga Republike Belorusije i Vojske Srbije, prisustvovali su predsednik Republike Tomislav Nikolić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Republike Belorusije i zamenik ministra odbrane Belorusije general-major Oleg Aleksejevič Belokonjev, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije, kao i predstavnici diplomatskog kora  [1].

U pozadini  uspešnog završetka ove multinacionalne vežbe, u najvećoj medijskoj tišini, dešavalo se nešto što je suprotno našem principu neutralnosti:  Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general  Ljubiša Diković i njegov grčki kolega admiral Evangelos Apostolikis 8. novembra, (u vreme trajanja vežbe!), potpisali su u Briselu notu о pristupanju Srbije tehničkom sporazumu o uspostavljanju borbene grupe Evropske unije „Helbrok“.

Ova vest je objavljena na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane Republike Srbije

General Diković je istakao da je potpisivanjem note omogućeno punopravno uključenje snaga Vojske Srbije u ovu borbenu grupu, što ujedno predstavlja još jednu potvrdu privrženosti Republike Srbije zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU.

Da bi poniženje bilo potpuno, Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je u Briselu učestvovao na panelu „Misije za obuku i savetodavne misije“ održanom u okviru sastanka Vojnog komiteta Evropske unije sa načelnicima generalštabova „respektivnih vojnih sila“ – Albanije, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Malija, Mjanmara i Crne Gore, kao i komandantom Afričke komande Oružanih snaga SAD. [2]

Vest naravno nije bila na udarnom, drugom Dnevniku srpske televizije, da se ne bi duhovi uznemirili, jer ovo znači da je Srbija jednom nogom pristupila u NATO. Mnogi provladini analitičari će ovu vest  tumačiti kao bezazleno učešće u odbrani od terorizma, ali suština ostaje- Srbija se i bukvalno pridružuje NATO paktu.

Vojska EU predstavlja brojčano najveći deo NATO pakta (19 država), pod komandom vojske SAD, i to je ona vojska koja  nas je 1999. godine žestoko bombardovala 78 dana. Da li Srbija ponovo čini istorijsku grešku i gura se gde joj nije mesto, među svoje krvne neprijatelje? Da li Srbija ima toliko slabo pamćenje pa je zaboravila da nam je ta vojska ubila 3 500 građana, civila, vojnika i dece, ranila preko 10 hiljada ljudi, od kojih su mnogi ostali doživotni teški invalidi.  Ta ista vojska je uništila Libiju, Siriju, Irak, Avganistan, a  nama je okupirala srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju. Pod okriljem te vojske su Srbi izgnani iz Republike Srpske Krajine u najvećem egzodusu dvadesetog veka na  evropskim prostorima, pod pokroviteljstvom te vojske su Srbi proterivani sa svoje zemlje na Kosovu i Metohiji i pod pokroviteljstvom te vojske Srbi su 2008. godine prisiljeni da beže i spasavaju goli život, ostavljajući svoja imanja na milost i nemilost šiptarskim teroristima.

Da Vas podsetimo:  Silovanje javnosti

Ta vojska, evropsko krilo NATO, je zločinačkim napadom na Srbiju 1999. godine sadistički porušila po Srbiji sve što je bilo moguće da se poruši: fabrike, bolnice, škole, stambena naselja, televizije, staračke domove, vrtiće, električne sisteme, termoelektrane, toplane, hidro-sisteme, mostove, puteve, TV- i radio- repetitore, zagadila nam je prostor sa raznim hemijskim i radiološkim otrovima za stotine i hiljade godina unapred. I umesto da od njih tražimo odštetu za ratnu štetu koju su nam učinili a koja se procenjuje na oko 200 milijardi dolara,  mi bezalternativno i bezglavo stremimo u propalu EU. Sad evo ulazimo i u njihovu vojsku, ispunjavajući time sve njihove diktatorske zahteve. Niko nas građane Srbije nije ništa pitao. Evropska unija od nas traži da eksplicitno priznamo nakaznu državu Kosovo, koju su oni napravili, da joj omogućimo pristup internacionalnim organizacijama, i da joj ustupimo sve što je naše na KiM., pa tako i Trepču za koju je naš predsednik vlade u rečenom intervjuu na njegovoj televiziji u emisiji „Upitnik“ konstatovao da i ne vredi baš toliko!!

Postaje sada jasno zbog čega su srpski provladini mediji i tabloidi bili zakrčeni informacijama o špijunaži, o državnom udaru u Crnoj Gori, o atentatu na predsednika vlade i njegovog brata i celu širu familiju, sve je bilo  dimna zavesa koja će prekriti ovaj sramni čin države Srbije,  pristupanje njene vojske kao pridruženi član, vojsci EU, odnosno NATO.

„Odgovorne snage“ i članstvo u NATO-u

fog-rasmusenOvo što se desilo – potpisivanje srpske note za ulazak u EU vojsku, je najavio baš u vreme održavanja multinacionalne vojne vežbe, bivši generalni sekretar NATO Andreas Fog Rasmusen, za Radio Slobodna Evropa. On je rekao da Srbija zna da joj je, dugoročno gledano, budućnost u NATO. Za vojnu vežbu „Slovensko bratstvo 2016“ je rekao da „ne vidi stratešku važnost tih vežbi“, ali da su one „pokušaj Rusije da pošalje jasan signal NATO, da imaju strateške interese u regionu, naročito nakon odluke Alijanse da primi Crnu Goru“. Novinari su ga pitali da li smatra da će „Rusija pokušati da destabilizuje Zapadni Balkan, naročito sada kada se Crna Gora pridružuje Alijansi“, bivši generalni sekretar NATO je kazao da će „naravno pokušati“, ali da „ne misli da će uspeti, posebno zato što odgovorne snage u Srbiji veoma dobro znaju da Srbija pre svega mora da obezbedi članstvo u NATO, što će se u dugoročnoj perspektivi i desiti“.

Tim povodom general Diković je rekao da je potpisivanjem note omogućeno punopravno uključenje snaga Vojske Srbije u ovu borbenu grupu, što ujedno predstavlja još jednu potvrdu privrženosti Republike Srbije zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU. Da li je gospodine Dikoviću ova vojska nešto učinila da se u Srbiji na njenoj teritoriji obezbedi bezbednost i sloboda kretanja svim njenim građanima, a posebno Srbima na Kosovu i Metohiji? Zar nije stacioniran na toj teritoriji upravo EULEKS koji se kao brine o bezbednosti preostalih Srba i o njihovoj imovini i kulturnom nasleđu? Ta vojno- policijska formacija se nije postarala da se uklone žice oko srpskih manastira, niti je učinila bilo šta da se srpska groblja i crkve ne skrnave i ruše, niti je obezbedila miran život preostalim Srbima, niti ih je zaštitila od prebijanja i ubistava. Naprotiv, mirno sve to gleda, a za zločine protiv Srba niko nije odgovarao. Uostalom, čemu moje čuđenje kad je u pomenutom intervjuu sam predsednik vlade novinarki Jovičević rekao da su braća Bitići bili dobri momci:  “Ljudi kada čuju albansko ime kažu, pa ubili su neke Albance. Ubili smo Albance koji su došli da spasu Srbina koji ih je molio da ga izvuku na teritoriju centralne Srbije. Mi smo ih stavili u zatvor 14 dana zato što nisu imali vizu za Srbiju. I onda smo ih umesto da ih pustimo nazad, odveli i ubili. Dakle to je bilo pre 17 godina. A sva trojica su bili američki državljani. To je naš problem u odnosima sa Amerikancima i taj problem je na nama da rešimo“. Tako je rekao Vučić u tom intervjuu na srpskoj televiziji. Nije se potrudio da nam objasni zbog čega su ti Bitići sa američkim pasošem došli u Srbiju i pridružili se terorističkoj OVK. Možda u misiji spasavanja Srba?

Dakle, „odgovorne snage“ u Srbiji su licemerno učinile sve da se Srbija jednom nogom nađe u NATO paktu, čime će se izbeći referendum o tome. Znaju „odgovorne snage“ u Srbiji da su Srbi ljuti protivnici ulaska Srbije u NATO, pa se stoga žure da što pre dovrše posao. U svetu se prilike na globalnom nivou menjaju, sa izborom Trampa za četrdeset-petog predsednika SAD, sva je prilika da će se nešto promeniti u međusobnim odnosima velikih sila, što će se odraziti i na male zemlje, kao što je Srbija. Ali naše „odgovorne snage“ su i ovog puta promašile. Nisu se „mešale“ u izborni sistem SAD, jedino su dale poveću finansijsku podršku bračnom paru Klinton, uzimajući novac od nas građana da bi se slikali sa Bilom, čovekom koji je otpočeo bombardovanje Srbije. Te „odgovorne snage“ danas vladaju životom i smrću građana Srbije.

Za Korene

Mirjana Anđelković Lukić

______________________

Uputnice
[1] http://www.mod.gov.rs/cir/10249/zavrsena-vezba-slovensko-bratstvo-2016-10249
[2] http://www.mod.gov.rs/cir/10241/general-dikovic-u-briselu-10241

3 KOMENTARA

  1. I onda neko neko kaže da Srbi nemaju suicidnih sklonosti ili da nisu ubice. Gospodo, potpisom ove note smo preuzeli na sebe krivicu za bombardovanje i za svakog ubijenog Srbina od strane NATO bombi. I za svakog ubijenog Srbina ili Rusa,ili nekog drugog nevinog čoveka u ime američke politike – za ubuduće. Bravo Srbi. Bravo. Ponovo ste progutali Vučićeve podmetačine ispod žita, kroz viku o neutralnosti. Koliko je meni poznato takve note bi trebao da potpiše i predsednik Srbije. On se za sada ne oglašava, ili čeka smenu. E Srbi moji, dao vam Bog pameti i snage da podnesete sva zla u koja ste ušli svojom dozvolom. Kako stvari stoje ja ću u migraciju. Meni je teško da sve ovo podnosim. Mene je mnogo stid što se ovo događa. Ja sam Srpkinja i neću dozvoliti da mi Vučić i njegova sumanita politika ubiju svako ljudsko i nacionalno dostojanstvo. A pošto Srba nema u Srbiji potražiću ih po belom svetu. Ja volim da sam sa svojima .

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime