NEVEREVOTNO KRŠENJE ZAKONA GO Grocka objavila za preko 200 lica jedinstvene matične brojeve

0
1319

grocka-osnivanje-katastar-GO Grocka je na svom internet sajtu, pod rubrikom „LOKALNI IZBORI 2016“, podrubrike „Proglašene izborne liste“, objavila, do sada, 7 izbornih lista.

Ukoliko kliknete na neku od izbornih lista, automatski će vam krenuti skidanje iste koju nakon skidanja možete otvoriti u nekom od programa, kao što je „vord“.

Međutim, GO Grocka je na spiskovima ostavila i Jedinstvene matične brojeve građana, što dovodi u pitanje kršenje Zakona o zaštiti podataka ličnosti.

ds_jmbg
Primer jedne od datih lista koje možete preuzeti sa grocka.rs sa sve matičnim brojevima kandidata

Uporedo sa zvaničnim sajtom GO Grocka, portal „Grocka Info“ koji drži lokalna vlast, takođe objavljuje svih 7 izbornih lista, sa linkovima koji vode ka preuzimanju dokumenata na kojem se nalaze JMBG-a svih kandidata.

Na sajtu Poverenika za zaštitu podataka navodi se da prema čl.8. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (Sl.glasnik RS 97/08), obrada podataka o ličnosti (pod kojom se, između ostalog, podrazumeva i prikupljanje i korišćenje podataka) nije dozvoljena bez zakonskog ovlašćenja ili bez izričitog pristanka lica čiji podaci se obrađuju. Takođe, obrada podataka je dozvoljena samo u svrhu određenu zakonom ili pristankom lica.

griČlanom 42. stav 2. Ustava RS je zabranjena i kažnjiva upotreba podataka o ličnosti izvan svrhe za koju su prikupljeni, u skladu sa zakonom, osim za potrebe vođenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti Republike Srbije, na način predviđen zakonom.

Konkretno, ovaj čin objavljivanja jmbg-a za više od 200 građana (7 izbornih lista), predstavlja masovno i grubo vređanje njihove privatnosti i prava na zaštitu podataka o ličnosti.

Prelistavajući liste koje je Republički RIK do sada objavljivao, kao i većine opština po Beogradu, utvrđeno je da niko nije objavio JMBG učesnika u izbornoj trci. Navedena su samo imena i prezimena, godina rođenja kao i mesto prebivališta.

Objavljivanjem JMBG-A, faktički znači da bilo ko može zlopotrebiti ove podatke u više svrha. Tako da se sada može proveriti svako lice, sa objavljenih lista, da li ima neku prekršajnu prijavu, na kojem mestu glasa i tome slično. Mada, neovlašćeno korišćenje tuđeg Jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) u svrhu pretrage Registra predstavlja krivično delo „Neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka“ iz člana 146 Krivičnog zakonika za koje je predviđena kazna zatvora do godinu dana kao i prekršaj iz člana 57 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti za koje je predviđena novčana kazna za fizičko lice od 5.000 do 50.000 dinara.

Da Vas podsetimo:  Posledice istraživanja Rio Tinta: Bor iz podzemnih voda osušio detelinu

JMBG se može iskoristiti i za mnoga veća krivična dela, a opšte je poznato da je takvih primera svuda po Srbiji. Dosta njima su stigli neplaćeni krediti iz banaka, ili neplaćeni računi mobilnih operatera, a da ta lica nisu imali nikakvih dodirnih tačaka sa potpisivanjem bilo kakvih menica ili ugovora. Međutim, njihov JMBG je bio ključna uloga u dokazivanju da je, bez obzira na drugačiji potpis, ipak okrivljeno lice dužno da isplati zaostala dugovanja.

Željko Matorčević

Žig Info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime