Nevolje sa statistikom ili sa srpskim narodom

0
1436
Ilustracija: Tanjug/Informer

Po tom istraživanju javnog mnjenja ispada da su oni isti građani Srbije koji bi se na izborima opredelili za SNS i SPS u isto vreme i odlučni protivnici pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji

Prema zapažanjima iz SAD, korišćenje uporednih statističkih podataka doživljava veliki procvat svake četvrte godine, a što je pouzdani znak da je došlo vreme za izbor novog predsednika države.

I kod nas je pred predsedničke izbore slična situacija, ali ne samo tada. Za naše agencije koje se bave istraživanjem javnog mnjenja, praktično, nema predaha. Njima kao i da nije neophodan neki poseban povod da razmrdaju narodne mase, da ustanove koliki je stepen popularnosti pojedinih stranaka, nagoveste njihov uspeh na sledećim vanredno-redovnim izborima, koji će se održati čim Mali Alek proceni kako je došlo vreme da neki naprednjački Kurta smeni naprednjačkog Murtu i obratno. Uzgred, agencije se obično potrude i da saznaju koliko građana Srbije podržava opredeljenje vladajuće koalicije za pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji.

Nedavno smo imali priliku da se upoznamo sa rezultatima do kojih je došla jedna od tih agencija koja je ispitanicima postavila pitanja o opredeljenosti za političke stranke, a i o podršci pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Prema objavljenim podacima, 50% anketiranih je na pitanje za koga bi glasali da se sutra održavaju parlamentarni izbori odgovorilo da bi dalo glas Srpskoj naprednoj stranci. Sem nje, još bi jedino Socijalistička partija Srbije prešla cenzus od 5%, iz čega sledi logičan zaključak da sve ostale stranke, zapravo, nemaju šta da traže na izborima na kojima mogu samo da još jednom da utvrde koliko su slabe i nemoćne da ugroze sadašnju koaliciju na vlasti.

Da Vas podsetimo:  Vlada odredila novi, viši iznos jestivog ulja

Agencija koja je utvrdila kakve su političke simpatije građana birača, potrudila se i da dozna kakav je njihov stav o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Ni tu nije bilo mnogo nedoumice. Većina se, bez uvijanja, nepovoljno izjasnila o EU, smatrajući da Srbija ne treba da se pridruži toj organizaciji evropskih država.

Kako je poznato da su vođstva SNS-a i SPS-a fanatične pristalice evropskog puta Srbije, ne bi trebalo sumnjati da i članstvo nema nekih velikih nedoumica oko izbora odgovora, već poslušno i bez razmišljanja sledi politiku svojih predsednika i vodećih organa stranaka, to zbunjujuće deluje podatak koji je objavila agencija za ispitivanje javnog mnjenja.

Po njemu ispada da su oni isti građani Srbije koji bi se na (koliko sutrašnjim) izborima opredelili za SNS i SPS u isto vreme i odlučni protivnici pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji.

Ankete su, svakako, neophodne, ali ne i dovoljno pouzdane. One predstavljaju samo jedan od načina da se sazna mišljenje više ljudi ili grupa, a na njihove rezultate mogu da utiču razne okolnosti: od toga kako je postavljeno pitanje na koje se traži odgovor preko broja anketiranih do toga da li je uzorak reprezentativan.

Pred predsedničke izbore u SAD 1936. godine, „Literari dajdžest” organizovao je anketu u kojoj je ispitao veliki broj telefonskih pretplatnika i vlasnika automobila, a zatim, prema dobijenim odgovorima, najavio pobedu republikanskog kandidata Alfreda Lendona. „Galup”, obraćajući se znatno manjem broju ispitanika, predvideo je da će pobediti kandidat demokrata, Frenklin Ruzvelt. Što se i dogodilo. Ruzvelt je, uz većinu od 11 miliona glasova, osvojio svoj drugi predsednički mandat.

Zbunjujući rezultat istraživanja naše agencije o popularnosti političkih stranaka i podršci evropskom putu Srbije, može da navede na dve pretpostavke: 1) da je anketa vođena pristrasno ili nestručno ili da su 2) ispitani građani pokazali visok stepen šizofrenije.

Da Vas podsetimo:  Čvarci u Srbiji koštaju 2.200 dinara, u centru Stokholma cena im je nerealno niža

Daj Bože da su ispitivači javnog mnjenja namerno ili slučajno naveli pogrešne podatke, a neka nam je Svevišnji u pomoći ako su oni tačni!

Vojislav M. Stanojčić

stanjestvari.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime