Nezakonitosti u sprovođenju medijskog konkursa u Prijepolju

0
976

Nakon objavljivanja Odluke o raspodeli sredstava iz budžeta opštine Prijepolje na Konkursu raspisanom za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u informisanju u 2017. godini, kojom je prijepoljskim medijima pripalo samo 15% sredstava, zatražili smo kopije dokumenata podnetih na konkurs, zapisnik o radu stručne komisije, reference o članovima komisije, kao i ko ih je predložio.

Foto: Vikipedija / Admir Veljović

Naravno, kopiju tražene dokumentacije, od čega ne odustajemo, nismo dobili. Da bi nas skinuli sa dnevog reda, iz Opštinske uprave ponudili su nam uvid u dokumentaciju. Bez slikanja i kopiranja. Zabranjeno, rekoše. Samo gledaj i piši, prepisuj, ako imaš vremena.

– Ali meni baš treba da dokumentujem, da pokažem dokumenta gledaocima i gledateljkama, posetiocima našeg portala, objašnjavam. Ne vredi. Uzmi ili ostavi.

Daj šta daš. Pristajem da uz nadzor lica zaposlenog u opštini (satima je gubio vreme) dobijam dokument po dokument, pogledam, zapišem i vratim da bi dobila drugi. Vi, koji čitate ovaj tekst, verujte ili ne verujte. Dokazi su strogo čuvana tajna.

Već na prvo gledanje zaključujemo koliko je stručna komisija bila stručna u razmatranju pristiglih prijava. Konkursom je precizirano da najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu iznosi 100.000 dinara, a najveći iznos sredstava 2.000.000 dinara što znači da se svi koji su tražili više od najvećeg iznosa automatski odbacuju jer nisu ispoštovali pravila konkursa. Primera radi, TV Sandžak je budžetom tražila 2.119.000 dinara, a da zlo bude veće zona pokrivanja ove televizije je Novi Pazar, Tutin, Brus, Raška i Aleksandrovac. Nema Prijepolja. Ispunjena čak dva uslova za odbacivanje prijave.

Za stručnjake i stručnjakinju iz Komisije, koji su se samopredložili, člana iz Društva novinara Vojvodine i Udruženja medijskih radnika i medija iz Čačka – to je nebitno. Podržavaju projekat TV Sandžaka sa malo manje para nego što su tražili. Jer lepo su nacifrali – pare im trebaju za (prepisujemo iz budžeta): kameru 275.000 dinara, mikrofone 238.000, računar za montažu 154.000, ostalu prateću opremu 392.000, iznajmljivanje dodatne opreme 147.000, štampanje materijala za scenografije 221.000, za montažu i pripremu za emitovanje 295.000, kancelarijske troškove 147.600 dinara, telefoniranje 73.800… Naravno, tu je i iznajmljivanje auta 75.480 i isto toliko za gorivo… I da, zamalo da previdimo, mimo svih Pravila i Zakona, u budžetu se našla i stavka za reprezentaciju u iznosu od 66.420 dinara. Ostala „sića“ je za personalne troškove onih koji će uraditi, kako je planirano 12 emisija i 24 tv priloga koji će, kako je navedeno u projektu, “zasigurno smanjiti tenzije i netrpeljivosti proizvedene neprofesionalnim izvještavanjem pojedinih medija, posebno portala – ali i novina, TV, radio stanica i drugih, koji svojim prilozima raspiruju međuversku i međunacionalnu mržnju…“

Da Vas podsetimo:  Srpsko novinarstvo i druge bajke

Šta reći. Cilj opravdava sredstva. Nećemo mržnju. Nek ljubav vlada. Posebno među, najviše slikanim političarima, na pomenutoj televiziji.

Tako se sredstvima građana i građanki opštine Prijepolje finansira opremanje i otvaranje još jednog kompletno opremljenog studija. Gde? U Novom Pazaru ili Prijepolju? Kako je gostoprimstvo TV Forumu uskraćeno u Domu kulture, možda se čaršijske glasine i ostvare.

Kad je u pitanju druga, pribojska televizija, sa istim iznosom dobijenih sredstava (1.925.000 dinara), njima opština Prijepolje finansira pet meseci plate za 12 zaposlenih. Za uzvrat oni će proizvesti 32 polusatne emisije, 20 intervjua, 350 vesti i tv priloga i 15 reportaža sa terena…

U budžetu „PP medija“ nije iskazana ni jedna stavka koju potražuje od opštine Prijepolje, a ipak im je opredeljeno 300.000 dinara kao i portalu „Glas zapadne Srbije“ za gostovanje predstavnika lokalne vlasti u Dnevniku zapadne Srbije. Potvrda da će se ovi medijski sadržaji emitovati na Televiziji Lav iz Užica je sa datumom iz januara 2017. godine, a javnost je upoznata da je ova saradnja prekinuta pre četiri meseca.

Televizija Forum ne želi da daje legimitet ovakvom Konkursu i minimalna, dodeljena sredstva od 100.000 dinara ostavlja budžetu opštine. Građane i građanke Prijepolja i dalje će informisati o svim aktuelnostima od javnog interesa, što oni prepoznaju, cene i veruju nam. Mi im na tome zahvaljujemo i to nam je najveća motivacija za dalji rad.

Mileva Malešić

nuns.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime