Nezavisno udruženje novinara Srbije: Novinari i dalje izloženi samovolji moćnika

0
1948

nunsU 2015. dogodila su se 34 fizička i verbalna napada na novinare koji su izloženi samovolji moćnika i često im se uskraćuju informacije od javnog značaja.

To se navodi u izveštaju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) „Hronika napada i pritisaka na novinare“.

Od 34 napada, kako je navedeno u izveštaju, bilo je 10 fizičkih napada, tri napada na imovinu i 20 verbalnih pretnji i pritisaka.

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković kazao je da cifra od 34 napada nije konačna jer je i 15. decembra napadnut novinar Stefan Cvetković u Beloj Crkvi.

„U odnosu na prethodnu godinu situacija je gora, jer je zabeležen veći broj napada na novinare. Nedostaju izveštaji kritičkog sadržaja i zato se nameće zaključak da su medijske slobode veoma ugrožene“, rekao je Raković.

On je dodao i da je „ponižavanje novinara od strane zvaničnika ove godine dostiglo svoj vrhunac“, ali i da novinari svakodnevno krše Etički kodeks.

Prema njegovim rečima, autocenzura i strah za egzistenciju kod novinara rastu iz dana u dan jer je istraživanje Centra za razvoj sindikalizma pokazalo da bi svaki peti novinar podlegao autocenzuri zarad stabilnih mesečnih prihoda.

Raković je rekao i da je privatizacija medija sprovedena na veoma problematičan način i da projektno sufinansiranje nije zaživelo u punom kapacitetu.

On je naveo da su od početka godine samo 43 lokalne samouprave raspisale konkurs za projektno finansiranje medijskih sadržaja i da je uočeno da su konkursi bili objavljeni pod netransparentnom procedurom i da su komisije za dodelu sredstava bile neprofesionalne.

nuns1Advokatica Kruna Savović, čija kancelarija pruža besplatnu pravnu pomoć novinarima, ukazala je i da je veliki problem to što je sudska praksa u medijskim slučajevima i dalje neujednačena.

Da Vas podsetimo:  REM i dalje ne reaguje zbog emitovanja privatnog snimka na nacionalnoj TV: Mitrovićevo izvinjenje kao najava blage kazne za Pink

Ona je navela da prosečno jedan slučaj pred sudom traje tri do četiri godine.

Savetnik za medije pri OEBS-u Miroslav Janković podsetio da se još ne zna ko su ubice novinarke Dade Vujasinović i novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantić, kao i da se dalje ne zna ko je odgovoran za postavljanje bombe na prozor stana novinara Dejana Anastasijevića.

„Bar tri novinara u Srbiji su pod stalnom policijskom zaštitom i to sve govor da se institucije još nisu suočile sa svojom prošlošću“, rekao je Janković.

nuns.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime